google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Λόρδος Νικ Χέρμπερτ στον «Π»: Να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα


Έχει διοριστεί ως ο πρώτος απεσταλμένος για θέματα ΛΟΑΤ+ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η θέση δημιουργήθηκε μετά από τη διάλυση της συμβουλευτικής επιτροπής για τα θέματα που υποστηρίζουν τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Η Κύπρος ήταν το πρώτο του ταξίδι μετά τον διορισμό του, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος μοιράζονται την έδρα για τα θέματα ΛΟΑΤ+ στο Συμβούλιο της Ευρώπης (EFPN). Επιπλέον, συζητήθηκε ιδιαίτερα η συνεργασία των δύο χωρών και η διεξαγωγή του συνεδρίου #SAF
ETOBEME για τα θέματα της κοινότητας. Στις συναντήσεις που είχε, συζητήθηκαν επίσης το νέο νομοσχέδιο που προωθείται για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τα θέματα ΛΟΑΤ+ στον εργασιακό χώρο. Ο Λόρδος Νικ Χέρμπερτ εξηγεί στη συνέντευξη του τη σημαντικότητα της αποδοχής της κοινωνικής ομάδας ΛΟΑΤ+.

Συνέντευξη στη Χριστοθέα Ιακώβου

Αρχικά, ως ειδικός απεσταλμένος για τα θέματα ΛΟΑΤ+, ποιος όρος θεωρείτε πως είναι ο πιο ορθός για να χρησιμοποιείται;

Δεν υπάρχει απόλυτα σωστός τρόπος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και όροι που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το ΛΟΑΤ+ (αγγλ.: LGBT+) γιατί είναι πιο εύκολο στη χρήση, ενώ το σύμβολο +, θεωρώ πως εμπερικλείει οποιαδήποτε άλλο είδος σεξουαλικότητας. Πώς νιώθετε που είστε ο πρώτος ειδικός απεσταλμένος για θέματα ΛΟΑΤ+ στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου;

Είμαι πολύ περήφανος που επιλέχθηκα ως ο πρώτος ειδικός απεσταλμένος του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα ΛΟΑΤ+. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί θέση και έχει διοριστεί άτομο γι’ αυτή τη θέση είναι ένα δείγμα για τη σημασία που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, προς την κοινότητα και τα δικαιώματά τους. Στο Η.Β. έχουν γίνει αρκετά βήματα για τους ΛΟΑΤ+, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για την εδραίωση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνία, όπως και στη βάση των θεσμών. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω επιτέλους συναντήσεις διά ζώσης.

Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Πρώτα από όλα, ο ρόλος μου είναι να προωθώ τη σημαντικότητα της κοινότητας και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+. Επιπλέον, μέρος της δουλειάς μου αποτελεί η εξωτερική πολιτική της χώρας όσον αφορά την κοινότητα, όπως και να στηρίζω την εγχώρια ατζέντα. Επίσης, θα διεξαχθεί ένα μεγάλο συνέδριο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Ιούνιο στο Λονδίνο. Το συνέδριο είναι μείζονος σημασίας και θα αφορά το παγκόσμιο σύνολο, ενώ έχει μότο τη φράση #SAFETOBEME (είναι ασφαλές να είμαι ο εαυτός μου).

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που εστιάζετε την αποστολή σας;

Ναι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως πολλές χώρες έχουν κάνει μια αρκετά καλή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή ή δεν υπάρχει θετική εξέλιξη για τα δικαιώματα της κοινότητας, ενώ ίσως να κάνουν και βήματα προς τα πίσω. Προσωπικά, θέλω να επικεντρωθώ στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τους ΛΟΑΤ+ και αυτό είναι που θα επιχειρήσουμε με το συνέδριο που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν 69 χώρες σε όλο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζουν τις διαφορετικές σεξουαλικότητες, ενώ σε μερικές από αυτές, οποιοσδήποτε εκδηλώσει τη διαφορετικότητά του καταδικάζεται με θανατική ποινή. Σε μερικές χώρες διαπιστώνουμε πως η βία στηρίζεται από τις κυβερνήσεις, ενώ σε άλλες κλείνουν τα μάτια στις περιπτώσεις ΛΟΑΤ+. Άρα, οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς και τίθεται το ζήτημα για αποποινικοποίηση της σεξουαλικότητάς τους. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει ότι προκύπτει ένα είδος ανισότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Πολλοί ΛΟΑΤ+, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. Στόχος λοιπόν να βρεθούν λύσεις ή τουλάχιστον να βελτιωθούν οι πρακτικές για αυτούς τους ανθρώπους και ως εκ τούτου το Η.Β. έχει έξι χώρες συμμάχους που προωθούν την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η Κύπρος αποτελεί μία από αυτές.

Αναφερθήκατε σε περιπτώσεις βίας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Έχουμε δει αρκετά περιστατικά δυστυχώς λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων. Διακρίνω πως το έγκλημα μίσους έχει και μία ευρύτερη επίδραση στην κοινωνία. Δηλαδή, εμπνέει φόβο, τρόμο και με ανησυχεί, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, πολλές φορές παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να τα καταγγείλουν. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που προσπαθούμε να βελτιώσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια, πιστεύω το θέμα με τις καταγγελίες είναι ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα σε πάρα πολλές χώρες (π.χ. Κύπρος, Η.Β.), όπως φανερώνεται και στα θέματα βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Το σημαντικότερο και αυτό που εύκολα μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναγνωρίζουμε τα φαινόμενα και να προωθούμε την αποδοχή και την ένταξη των ΛΟΑΤ+ στην κοινωνία. Επίσης, θεωρώ πως ο νόμος θα πρέπει να υποστηρίζει τους αδύνατους και να τους προστατεύει. Στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί του χρόνου, έχουμε συμπεριλάβει μία θεματική ενότητα για τη βία προς τα άτομα ΛΟΑΤ+.

Πώς προέκυψε η επίσκεψή σας στην Κύπρο και ποιος είναι ο σκοπός;

Έχω προσκληθεί από τον σύμβουλο του προέδρου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ Κώστα Γαβριηλίδη για να συζητήσουμε τα θέματα ΛΟΑΤ+ και τη συνεργασία του Η.Β. και της Κύπρου στο EFPN. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο ως ειδικός απεσταλμένος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ και αυτό αποδεικνύει τη δυναμικότητα της συνεργασίας και των σχέσεων μας με την Κύπρο. Η Κύπρος μαζί με το Η.Β. μοιράζονται την έδρα για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σημείων Εστίασης για ΛΟΑΤ (European Governmental LOATI Focal Points Network– EFPN). Ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο που έχει συμφωνήσει να προωθεί την ΛΟΑΤ+. Άρα, το Η.Β. και η Κύπρος είχαμε πολλά να συζητήσουμε για το πώς θα συνεργαστούμε και θα διαμορφώσουμε την ατζέντα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, συζητήσαμε συγκεκριμένα για θέματα στον εργασιακό τομέα όσον αφορά την κοινότητα ΛΟΑΤ+. Είχα συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, την υπουργό Δικαιοσύνης, την επίτροπο Νομοθεσίας και τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ και θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις, ενώ θεωρούμε πως η Κύπρος θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στο συνέδριο #SAFETOBEME. Γενικότερα, η Κύπρος έχει μία πολύ σημαντική θέση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως και στην προώθηση της ισότητας. Επιπλέον, θεωρούμε πως η επαφή με πολλές χώρες θα μπορούσε να έχει την επιρροή που θέλουμε στα θέματα.

Προωθείται στην Κύπρο ένα νέο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Έχετε συζητήσει το θέμα;

Ναι, έχουμε μοιραστεί πληροφορίες. Θεωρώ πως έχουμε εμπειρία την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε στην Κύπρο, αφού ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί πριν πολλά χρόνια στο Η.Β. Επίσης, η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών αποτελεί μία από τις επιθυμίες μας, διότι πιστεύω είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να βελτιωθούμε όλοι. Το νομοσχέδιο που προωθείται είναι ένα καλό δείγμα προόδου για τη ζωή των Τρανς.

‘Ήσασταν εναντίον του Brexit. Πώς είναι να είστε μέρος της εξωτερικής πολιτικής του Η.Β. με θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ναι, ισχύει, ήμουν εναντίον του Brexit, αλλά υποστηρίζω την απόφαση που πήρε η κοινωνία. Σε ζητήματα όμως όπως αυτά των ΛΟΑΤ+ δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή, ενώ η θέση μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Το Η.Β. θέλει να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με την ΕΕ και ταυτόχρονα έχει στόχο να αρπάξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν εκτός ΕΕ. Έχουμε μία φιλόδοξη εγχώρια αλλά και παγκόσμια ατζέντα για την ισότητα προς την κοινότητα των ΛΟΑΤ+, καθώς διατηρούμε επαφές και με άλλες χώρες, έξω από την ΕΕ.

Είναι αλήθεια πως στο Η.Β. πραγματοποιούνται διάφορων ειδών «θεραπείες» σε ΛΟΑΤ+ άτομα;

Υπάρχει η αντίληψη σε πολλούς πως τα ΛΟΑΤ+ άτομα μπορούν να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό με διάφορες «θεραπείες». Ωστόσο, πολύ σύντομα, θα δημοσιεύσουμε μία πρόταση για κατάργηση και απαγόρευση των θεραπειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές σεξουαλικότητες ως λάθος. Προφανώς, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δεν είναι αρρώστια και όσοι διενεργούν τέτοιες πρακτικές θα λαμβάνουν μεγάλα πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.