Σε μια χώρα με πολωτική πολιτική και θρησκευτική γραμμή, όπως η Τουρκία, το σύμβολο του ουράνιου τόξου που ζωγράφιζαν παιδιά σε άλλες χώρες του κόσμου εν μέσω πανδημίας, έχει γίνει ένα ακόμα πεδίο μάχης.
Πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο έμεινα σπίτι όταν έκλεισαν τα σχολεία. Το ίδιο συνέβη και στην Τουρκία. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τον Guardian, οι δάσκαλοι ενθάρρυναν τα παιδιά να ζωγραφίζουν ουράνια τόξα και να τα κρεμούν στο παράθυρό τους, δίνοντας ελπίδα τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας.
Αυτό έγινε αρχικά και στην Τουρκία.
Οι εντολές όμως σε δασκάλους από ορισμένα τοπικά εκπαιδευτικά συμβούλια πλέον ορίζουν να σταματήσει αυτή η τακτική επειδή τα ουράνια τόξα είναι μέρος μιας «συνωμοσίας» για να κάνουν τα παιδιά γκέι, όπως ισχυρίστηκαν.
Αντί να ενισχύσει το ηθικό, τα ουράνιο τόξα στην Τουρκία έχουν γίνει ένα ακόμη σύμβολο διαίρεσης και διαμάχης, το τελευταίο πολιτιστικό πεδίο μάχης σε μια χώρα που διακατέχεται από πολιτική και θρησκευτική πόλωση, προσθέτει o Guardian.
«Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία κατά των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ είναι ευρέως διαδεδομένη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακόμη και αν οι απλοί άνθρωποι δεν βλέπουν τη σχέση μεταξύ των σχεδίων των παιδιών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων», δήλωσε η Meral Gülsen, εκπρόσωπος της ένωσης εκπαιδευτικών Eğitim Sen.
«Δεν είμαι σίγουρη αν οι οδηγίες αυτές έχουν μεγαλύτερη κυβερνητική υποστήριξη. Εάν το ζήτημα διεγείρεται από την κυβέρνηση, αν και μικρά πράγματα όπως αυτό μπορούν να γίνουν τεράστια», υποστήριξε.
Καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για μια δεύτερη οικονομική κρίση και η πίστη των ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξασθενεί, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί νέους τρόπους για να ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη καθώς και τη συγκρατημένη πολιτική αντιπολίτευση.
Ενώ η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, η κοινότητα ΛΟΑΤΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο στίγμα και είναι συχνά ο στόχος φανατισμένης οργής από συντηρητικούς πολιτικούς και ειδικούς.
Η φασαρία για τα σχέδια του ουράνιου τόξου των παιδιών, σε συνδυασμό με τα σχόλια από τον επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος του Ραμαζανιού ότι οι ομοφυλόφιλοι «διέδωσαν ασθένειες», ήρθε αντιμέτωπη με την ανησυχία ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικής υπεράσπισης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σμύρνης είπε ότι τα σχόλια του Αλί Ερμπάς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εγκλήματα μίσους, ενώ μια ομάδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στην Άγκυρα, υπέβαλε καταγγελία.
Αυτές οι ενέργειες με τη σειρά τους οδήγησαν σε μια καλυμμένη απειλή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Diyanet, στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, ισοδυναμεί με επίθεση στο κράτος.
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η φυσική ομορφιά ενός ουράνιου τόξου θεωρείται αυτόματα ότι έχει πολιτική ατζέντα στην Τουρκία», δήλωσε ο ακτιβιστής Aydinç Yüksel.
«Αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικό για την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματά της. Είναι ακόμη πιο εκπληκτικό γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ και θρησκευόμενος μπορεί να μη συνάδουν».
Ο έλεγχος της ροής πληροφοριών και των πολιτικών αφηγήσεων ήταν ακόμη πιο σημαντικός από το συνηθισμένο για την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Πάνω από 400 άτομα έχουν συλληφθεί επειδή φέρεται να μοιράζονται «ψεύτικες και προκλητικές» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Εξωτερικά, η Τουρκία ξεκίνησε ένα κύμα διπλωματίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊόυ, διανέμοντας βοήθεια σε δεκάδες χώρες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη στάση της Άγκυρας, και συγκεκριμένα, να επισκευάσει τους διαρρηγμένος δεσμούς με τη Δύση σε μια εποχή οικονομικής ανάγκης.
Στην Τουρκία, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι εκστρατείες δωρεάς, η διανομή φαγητού και οι απόπειρες διανομής ψωμιού και μάσκας σε όλη τη χώρα έχουν σταματήσει.
Η προεδρία δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι μια παράνομη απόπειρα υπονόμευσης του κράτους: ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς αντιμετωπίζουν αμφότεροι ποινικές έρευνες για τη συλλογή δωρεών που δεν έχουν εγκριθεί από τα τοπικά κυβερνητικά γραφεία και έχουν κατασχεθεί τουλάχιστον 900.000 λίρες.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οργανισμών που διένειμαν φαγητό σε δημόσιες κουζίνες στο Εσκισεχίρ πάγωσαν, όπως και οι προσπάθειες του δήμου στα Άδανα για να χτιστεί ένα νοσοκομείο.
Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε την κίνηση αξιολύπητη. Ωστόσο, τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη αναβίωσε μία παλιά τουρκική παράδοση την εποχή του κορωνοϊου,
Το Askıda fatura, είναι μια πρακτική αιώνων στην οποία οι πελάτες στα αρτοποιεία πληρώνουν για δύο ψωμιά αντί για ένα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ανάγκη μπορεί να έρθει και να πάρει το άλλο.
Παράλληλα σε δράση βρίσκεται και ένα νέο διαδικτυακό σύστημα askıda fatura, που επιτρέπει σε κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να δωρίσουν ανώνυμα χρήματα, πληρώνοντας λογαριασμούς νερού και φυσικού αερίου για περίπου 57.000 νοικοκυριά που αγωνίζονται, συγκεντρώνοντας μάλιστα 1,76 εκατ λίρες από την ίδρυσή του πριν από μια εβδομάδα.
Με πληροφορίες από τον Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου