google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ φύλου σε έφηβους: Όταν γεννιέσαι σε "λάθος" σώμα

ΤΑ άτομα που δείχνουν ότι το φύλο δεν τους ταιριάζει, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να προχωρούν σε διαδικασία αλλαγής του. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι η αλλαγή του φύλου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα επιλέγουν μόνο τη θεραπεία με ορμόνες, ενώ άλλα προσχωρούν σε μεγάλα χειρουργεία για να κάνουν τη μετάβαση στο άλλο φύλο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, υπάρχει μια διαταραχή που ονομάζεται «δυσφορία φύλου», με την οποία έχουν διαγνωσθεί μερικοί transgender, ειδικά όταν ζητούν ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Γενικότερα, όμως, το να είναι κανείς τρανς δεν είναι διαταραχή, είναι μια ταυτότητα. Η αλλαγή φύλου στην Κύπρο παλαιότερα αποτελούσε ταμπού, όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες νιώθουν πιο άνετα να πάρουν την απόφαση να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και περίθαλψη για να κάνουν αλλαγή φύλου. Γι' αυτό το θέμα μίλησε στη «Σημερινή» ο Παιδίατρος - Ενδοκρινολόγος και Καθηγητής Παιδιατρικής St. George’s University Medical School στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ Νίκος Σκορδής, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερο οργανωμένα με την αλλαγή φύλου. Όπως μας ανέφερε, τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ασχολούνται με την ορμονική αλλαγή του ανθρώπου σε πιο οργανωμένη βάση.
  Περισσότεροι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες 
 Όπως μας ανέφερε ο Δρ Σκορδής, οι περισσότεροι ασθενείς του είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν αλλαγή φύλου. Το πρώτο πράγμα, το οποίο πρέπει να ξέρουν οι γονείς και να λάβουν υπόψη, είναι ότι αν το παιδί εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία ή αμφιβολία, τότε πρέπει να πάρουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού. «Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι εάν ο ασθενής είναι κάτω των 18 ετών, τότε για να μπορέσει να προχωρήσει σε ορμονική και χειρουργική θεραπεία, πρέπει να υπάρχει η συναίνεση και των δύο γονιών, γραπτώς», εξήγησε ο Δρ Σκορδής. «Μόλις διαπιστωθεί η συγκεκριμένη διαταραχή, μετά πρέπει να αποκλειστούν άλλες ψυχικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη ή κάποιο άλλο ψυχιατρικό νόσημα. Αν υπάρχει βαρύ ψυχιατρικό νόσημα, όπως ψύχωση, θα πρέπει πρώτα ο ασθενής να αντιμετωπίσει αυτό και μετά να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή, είτε αυτή είναι ορμονική είτε χειρουργική», αναφέρει. 
 Τα πρώτα στάδια της διόρθωσης φύλου 
 Μιλώντας για τα πρώτα βήματα της διαδικασίας αλλαγής φύλου, ο Δρ Σκορδής είπε ότι πρώτα απ' όλα πρέπει ο έφηβος ή ο ενήλικας να επισκεφθεί έναν επαγγελματία υγείας, είτε αυτός είναι ψυχολόγος είτε ψυχίατρος, και αφού γίνει η διάγνωση ότι ο έφηβος ή ο ενήλικας έχει «δυσφορία του φύλου», τότε με τη σύμφωνο γνώμη και του ψυχίατρου ή ψυχολόγου θα ξεκινήσει η θεραπεία και η παρακολούθηση. Τα στάδια είναι ακριβώς ίδια, τόσο στην περίπτωση ενός άντρα που επιθυμεί να γίνει γυναίκα, όσο και στην περίπτωση μιας γυναίκας που επιθυμεί να γίνει άντρας. Αρχικά γίνεται μια συνάντηση με τον χειρουργό, ο οποίος κατευθύνει το περιστατικό στον ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος παρακολουθεί τον ασθενή για τουλάχιστον ένα χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να πει με βεβαιότητα πως ισχύει η διαφυλική διαταραχή. Οι ασθενείς είναι προτιμότερο να ζουν για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την επέμβαση, στο αντίθετο φύλο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που θέλει να γίνει άντρας, να φοράει αντρικά ρούχα, να συστήνεται ως άντρας και όλη η κοινωνική συναναστροφή να γίνεται με το φύλο που θέλει να βιώσει. Βέβαια, οι περισσότεροι, όταν έρχονται να συζητήσουμε για τέτοιου είδους επεμβάσεις, έχουν ήδη ζήσει ή ζουν στο αντίθετο φύλο, οπότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μετά ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει με τις μη αναστρέψιμες επεμβάσεις και θεραπείες, όπως ορμονοθεραπεία, αυξητική στήθους ή μαστεκτομή και επεμβάσεις θηλυκοποίησης στο πρόσωπο.
 Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα Σημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.