Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα τελειώσει, η FIFA θα φύγει και το μίσος θα συνεχισθεί... Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο τις «δυτικές εκστρατείες» υπέρ των LGBT+ εναντίον του Κατάρ, φοβούμενοι ότι η ομοφοβία στην περιοχή, θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Δεν είναι ιδανικό να ζεις στην σκιά, αλλά ούτε και να τίθεσαι στο προσκήνιο», δηλώνει ένας 32χρονος από Μπαχρέιν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην LGBT + κοινότητά (σ.σ. λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και queer) στο βασίλειο του Κόλπου, όπου η ομοφυλοφιλία δεν έχει ποινικοποιηθεί επίσημα.
Ο νεαρός επιχειρηματίας από τη Μανάμα, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν κρύβει την οργή του εναντίον των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, που επιμένουν να φορούν το περιβραχιόνιο «One Love» στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο των LGBT + κοινοτήτων, κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη!
«Δεν ρωτήσαμε ποτέ ένα μέλος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας εδώ τι πιστεύει για αυτό», επισημαίνει, λέγοντας ότι «ανησυχεί» για το μέλλον, με την χιονοστιβάδα ομοφοβικών αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο περιβάλλον του.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο ίδιος άνθρωπος, δημοσίευσε μηνύματα για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων, ιδίως στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:
«Δεν κρύβω απαραιτήτως ποιος είμαι, αλλά ούτε τριγυρνάω κυματίζοντας μια σημαία με το ουράνιο τόξο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές εκστρατείες «βλάπτουν πολύ» τις ΛΟΑΤ+ κοινότητες σε μια περιοχή που είναι «πολύ ομοφοβική», αλλά όπου οι αρχές και η κοινωνία έχουν συνηθίσει να κάνουν τα «στραβά μάτια», ειδικά έναντι των πολιτών της και ορισμένων ομογενών, ζώντας με προνομιακό τρόπο.
Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές του Κόλπου έλαβαν θεαματικές αποφάσεις, σπάνιες για μια περιοχή όπου τα θέματα ταμπού, συνήθως απουσιάζουν από τον δημόσιο χώρο.
Οπως και στο Κατάρ πέρυσι, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατέσχεσαν παιχνίδια στο χρώμα του ουράνιου τόξου αυτό το καλοκαίρι σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία, θεωρητικά, τιμωρείται με θάνατο. Παράλληλα, στις αρχές Ιουνίου, το Κουβέιτ κάλεσε τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τα tweet υπέρ των LGBT+.
Στο Μπαχρέιν, τα μηνύματα υποστήριξης για την παραδοσιακή οικογένεια, αφθονούν, με αφίσες που δείχνουν την εικόνα ενός πατέρα, μιας μητέρας και δύο παιδιών που κρατούν μια μεγάλη ομπρέλα που τους προστατεύει από ένα ουράνιο τόξο.
Στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει απαγορευθεί η προβολή μεγάλων αμερικανικών παραγωγών λόγω των «ανοιχτά» ομοφυλόφιλων χαρακτήρων.
Για τον Σαουδάραβα ερευνητή, Εμάν Αλουσεϊν, «το θέμα LGBT+ είναι απίθανο να συζητηθεί σύντομα σε τοπικό επίπεδο» στον Κόλπο, παρά την «χαλάρωση ορισμένων νόμων και κοινωνικών περιορισμών», που αποσκοπούν στην προσέλκυση ειδικευμένων ομογενών και ξένων επενδύσεων.
«Καθώς πολλοί πολίτες του Κόλπου παραμένουν συντηρητικοί, η διατήρηση ορισμένων ορίων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για όλα τα τμήματα της κοινωνίας», παρατηρεί αυτός ο ειδικός στην περιοχή. Οπως προσθέτει με νόημα, φαίνεται απίθανο ότι η δυτική πίεση «θα προκαλέσει αλλαγή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
Κατά συνέπεια, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, είναι μια «τεράστια χαμένη ευκαιρία» για να υποστηρίξουμε «συγκεκριμένα» τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων της χώρας και ολόκληρου του αραβικού κόσμου, τονίζει ο Τάρεκ Ζεϊντάν, διευθυντής της λιβανέζικης ΜΚΟ για την υπεράσπιση των LGBT+, Helem, την πρώτη στην περιοχή, που ιδρύθηκε το 2001: «Προφανώς και πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να το αποτρέψουν για πολιτιστικούς ή κυριαρχικούς λόγους».
Ομως, όπως προσθέτει, θα ήταν απαραίτητο «να ακουσθεί η φωνή των ανθρώπων που είναι πραγματικά θύματα βίας» αντί να «εστιάζουμε στην αγανάκτηση της Δύσης», επιδιδόμενοι σε θορυβώδεις θέσεις που «δεν βοηθούν».
Ο Λιβανέζος ακτιβιστής, ο οποίος έχει ζήσει στο Κατάρ στο παρελθόν, σημειώνει «μια σκλήρυνση των θέσεων και στα δύο άκρα της συζήτησης, με τα LGBT + άτομα να είναι αυτά που θα υποφέρουν».
Ο Ζεϊντάν, φοβάται μια «πολύ σκληρή, ακόμη και μοιραία αντίδραση» λόγω «της επιβεβλημένης και άνευ προηγουμένου θέσης» που έχει λάβει το ζήτημα, με ομοφοβικές πολιτικές που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, από τον Λίβανο στο Κουβέιτ, περνώντας από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η επόμενη δεκαετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα LGBT+ άτομα στην περιοχή».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου