google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούμε για διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα


 Το συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχίες για τις ανισότητες και τον ρατσισμό στην αστυνόμευση, αλλά χαιρετίζει τα θετικά βήματα που έγιναν συγκριτικά με το 2014!

Στην έκθεσή της, η επιτροπή κατά του ρατσισμού εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και διαπιστώνει ότι η συχνή ρητορική μίσους - στην οποία ενίοτε εμπλέκονται πολιτικοί και ακόμη και κρατικοί αξιωματούχοι - στοχεύει τους μετανάστες, καθώς και τα μέλη των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων και τους Ρομά!

Η συγκεκριμένη Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) είναι ένα μοναδικό όργανο παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο ειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων (λόγω "φυλής", εθνοτικής/εθνικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου), της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη.

Σε νέα έκθεση για την Ελλάδα, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης «επαινεί τα θετικά βήματα στην Ελλάδα από την προηγούμενη έκθεση του 2014».

Από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (που εγκρίθηκε το 2020) έως την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ που εγκρίθηκε για την περίοδο 2021-2025, τα θετικά αυτά μέτρα βελτιώνουν την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ECRI εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης της Ελλάδας επιτρέπει στους υπηκόους τρίτων χωρών να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής, εφόσον αποδεικνύουν την παρουσία τους στη χώρα για επτά συναπτά έτη (και ότι έχουν αναπτύξει "ισχυρούς δεσμούς" εντός της ελληνικής κοινωνίας).

Η έκθεση της ECRI επαινεί επιπλέον τους ελληνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που χρησιμοποιούν μια τεχνική λειτουργία καθυστέρησης, με την οποία η πραγματική εκπομπή των "ζωντανών" εκπομπών καθυστερεί ελαφρώς, επιτρέποντας στους σταθμούς να σταματήσουν τη μετάδοση ρητορικής μίσους.

Ωστόσο, η έκθεση εγείρει ανησυχίες για άλλα ζητήματα. Ο Έλληνας Διαμεσολαβητής - εξακολουθεί να μην έχει αρμοδιότητα να παρέχει νομική εκπροσώπηση σε θύματα διακρίσεων ή μισαλλοδοξίας ενώπιον δικαστηρίου, να ασκεί στρατηγικές προσφυγές ή να παραπέμπει υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

Επιπλέον, παρά το εθνικό σχέδιο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, οι μαθητές ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν "μισαλλόδοξες και διακριτικές στάσεις και συμπεριφορές στο σχολείο, μεταξύ άλλων και από τους εκπαιδευτικούς", σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ίντερσεξ άτομα, ιδίως τα παιδιά, αντιμετωπίζουν ενίοτε "σοβαρές μορφές" διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, μεταξύ άλλων από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, οι οποίοι φέρονται να συνιστούν συχνά αμβλώσεις ίντερσεξ παιδιών στους γονείς που περιμένουν, ενώ είναι επίσης συχνές οι ιατρικά περιττές χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ παιδιά.

Στην έκθεσή της, η ECRI διαπιστώνει ότι η συχνή ρητορική μίσους - στην οποία ενίοτε εμπλέκονται πολιτικοί και ακόμη και κρατικοί αξιωματούχοι - στοχεύει τους μετανάστες, καθώς και τα μέλη των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων και τους Ρομά.

Η ECRI έχει επίσης σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα χαμηλά πρότυπα στέγασης μεταξύ των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα και για τις αναγκαστικές εξώσεις Ρομά χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις.

Η έκθεση εκφράζει επιπλέον ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των ΜΚΟ στην Ελλάδα να βοηθούν τους μετανάστες, η οποία τέθηκε σε κίνδυνο από μια υπουργική απόφαση του 2020 που εισάγει αυστηρότερους κανόνες εγγραφής και λειτουργίας για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διεθνούς προστασίας, της μετανάστευσης και της μετεγκατάστασης ή της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Η ECRI θεωρεί επίσης στην έκθεσή της ότι οι καταγγελίες για ρατσιστικές και ΛΟΑΤΚΙ-φοβικές καταχρήσεις από την αστυνομία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων ελλείψεων, η ECRI εξέδωσε μια σειρά συστάσεων. Ειδικότερα, οι αρχές θα πρέπει:

  • Να παράσχουν στον Διαμεσολαβητή την εξουσία να παρεμβαίνει ως amicus curiae ενώπιον των δικαστηρίων.
  • Να παρέχουν στους εκπαιδευτικούς την κατάλληλη κατάρτιση για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία.
  • Να αναλάβουν δράση για την πρόληψη της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων κατά των ίντερσεξ ατόμων, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας τις ιατρικά περιττές χειρουργικές επεμβάσεις "ομαλοποίησης" του φύλου σε μικρά παιδιά και αναπτύσσοντας κατευθυντήριες γραμμές και κατάρτιση σχετικά με τα δικαιώματα ισότητας των ίντερσεξ για τους αρμόδιους επαγγελματίες.
  • Να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των περιστατικών ρητορικής μίσους (συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών), συνοδευόμενο από εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • Διασφάλιση ότι οι Ρομά δεν εκδιώκονται παράνομα και χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση ή ευκαιρία για επαναστέγαση σε αξιοπρεπή καταλύματα.
  • Επανεξέταση των εφαρμογών των πρόσφατων κανόνων εγγραφής για να διασφαλιστεί ότι όλες οι σχετικές ΜΚΟ μπορούν να παρέχουν κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης στους μετανάστες.
  • Να εισαγάγει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ερευνών σχετικά με αστυνομικά παραπτώματα, είτε αυτά υποκινούνται από ρατσισμό είτε από ΛΟΑΤΚΙ-φοβία, ακολουθούμενα, όπου αυτό δικαιολογείται, από αποτελεσματικές κυρώσεις κατά των δραστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.