google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!


 Το LGBTQI+ είναι ένας όρος που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και πλέον είναι παντού αναγνωρίσιμος. Μπορεί, επίσης, να έχει τύχει να ακούσεις τους όρους “Queer Community” ή “Rainbow Community” που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα της LGBTQ+ κοινότητας. Αυτοί οι όροι πάντα θα εξελίσσονται, και μπορεί κάποιους μερικές φορές να τους μπερδεύουν, όμως, σημασία έχει να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, όπως κι αν επιλέξουν να αυτοπροσδιοριστούν.

Σήμερα θα κάνουμε ένα μίνι μαθηματάκι και θα προσπαθήσω να σε ενημερώσω σχετικά με το τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQ.

Το διεθνές αρκτικόλεξο LGBT+ αναφέρεται στις λέξεις Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender και στα ελληνικά το χρησιμοποιούμε ως ΛΟΑΤ+.

τι σημαίνει το LGBTQ
Unsplash / Jose Pablo Garcia

Ο όρος αναφέρεται σε όλα τα άτομα εκτός των ετεροφυλοφίλων και των cisgender, των ατόμων, δηλαδή, που συμφωνούν με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους, καθώς αυτές οι ομάδες είναι αποδεκτές από την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό. Για να γίνει ορατή αυτή η συμπερίληψη, τελευταία χρησιμοποιείται μία νέα ποικιλομορφία στο αρκτικόλεξο, η οποία προσθέτει το γράμμα Q για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer ή questioning.

Πώς είναι να είσαι σε μια LGBTQ+ σχέση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Βαλέρια και η Άννα μας λένε την ιστορία τους

Το ΛΟΑΤΚ+ (LGBTQ+) εμφανίστηκε το 1996. Κάποιοι συμπεριλαμβάνουν τα ίντερσεξ άτομα, με αποτέλεσμα την επέκταση σε ΛΟΑΤΙ+ (LGBTI+). Το αρκτικόλεξο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμένα ως ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+).

Το αν αυτοπροσδιορίζονται ανοιχτά ως ΛΟΑΤ+, αυτά τα άτομα, εξαρτάται από το πολιτικό σκηνικό του τόπου τους και από το αν ζουν σε ένα διακριτικό και μεροληπτικό περιβάλλον, ή απλά από την κατάσταση των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων που υπάρχει στη χώρα που ζουν.

Τι να περιλαμβάνει, άραγε, ο όρος LGBTQI+;

Αφού τα εξηγήσαμε περιληπτικά, ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δούμε όλη την ορολογία που περιλαμβάνει η λέξη LGBTQI+.

Lesbian

Μια γυναίκα που αυτοπροσδιορίζεται ως λεσβία σημαίνει ότι είναι ομοφυλόφιλη, δηλαδή βιώνει ρομαντική αγάπη ή σεξουαλική έλξη προς άλλες γυναίκες.

6 σπουδαία μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε απ’ τις LGBTQ+ σχέσεις

Gay

Ο ομοφυλόφιλος είναι ένας όρος που αναφέρεται κυρίως σε ένα ομοφυλόφιλο άτομο ή στο χαρακτηριστικό του να είσαι ομοφυλόφιλος. Ο όρος ομοφυλόφιλος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά και οι λεσβίες μπορούν να αναφέρονται ως ομοφυλόφιλα άτομα.

Bisexual

Η αμφιφυλοφιλία είναι η ρομαντική έλξη, η σεξουαλική έλξη ή η σεξουαλική συμπεριφορά που έχει ένα άτομο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, ή ρομαντική ή σεξουαλική έλξη προς άτομα οποιασδήποτε ταυτότητας. Αυτή η τελευταία πτυχή μερικές φορές ονομάζεται πανσεξουαλικότητα.

τι σημαίνει το LGBTQ
Unsplash / Jana Sabeth

Transgender

Transgender είναι ένας όρος – ομπρέλα για άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου διαφέρει από αυτό που συνήθως σχετίζεται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Μερικές φορές συντομεύεται σε trans.

Transsexual

Τα transsexual άτομα βιώνουν μια ταυτότητα φύλου που δεν συνάδει με το φύλο που γεννήθηκαν και επιθυμούν να μεταβούν μόνιμα στο φύλο με το οποίο ταυτίζονται, συνήθως αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Διάσημοι που μεγάλωσαν από LGBTQ γονείς και δεν το γνωρίζαμε | Photos

Two-Spirit

Ταυτότητα φύλου, κατά την οποία το άτομο νιώθει και άντρας και γυναίκα ταυτόχρονα. Ο όρος «two-spirit» (δύο πνεύματα) πρωτοχρησιμοποιήθηκε από ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής για άτομα που πίστευαν ότι μέσα τους ζούσαν και το ανδρικό και το γυναικείο πνεύμα ταυτόχρονα.

Queer

Ο όρος Queer αναφέρεται σε σεξουαλικές μειονότητες και μειονότητες φύλου που δεν είναι ετεροφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες. Το Queer χρησιμοποιήθηκε αρχικά υποτιμητικά εναντίον εκείνων με ομοφυλοφιλικές επιθυμίες, αλλά, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι queer μελετητές και ακτιβιστές άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη με θετική χροιά.

Questioning

Είναι η αμφισβήτηση του φύλου, της σεξουαλικής ταυτότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και των τριών και αφορά μια διαδικασία εξερεύνησης από άτομα που μπορεί να μην είναι βέβαια και ακόμα διερευνούν τη σεξουαλικότητά τους.

τι σημαίνει το LGBTQ
Unsplash / Delia Giandeini

5+1 gay friendly προορισμοί στον κόσμο που θα σε μαγέψουν με την ομορφιά τους

Intersex

Το Intersex είναι μια παραλλαγή στα χαρακτηριστικά του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των χρωμοσωμάτων και των γεννητικών οργάνων που δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να προσδιοριστεί σαφώς ως άνδρας ή γυναίκα.

Asexual

Ασεξουαλικότητα ή μη σεξουαλικότητα είναι η έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς οποιονδήποτε. Μπορεί να θεωρηθεί, επίσης, και η έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού.

Pansexual

Η πανσεξουαλικότητα, ή παντοφυλοφιλία, είναι σεξουαλική έλξη, ρομαντική αγάπη ή συναισθηματική έλξη προς άτομα οποιασδήποτε ταυτότητας φύλου. Οι πανσεξουαλικοί άνθρωποι μπορούν να αναφέρονται στον εαυτό τους ως τυφλοί ως προς το φύλο, υποστηρίζοντας ότι είναι ασήμαντο για το εάν έλκονται σεξουαλικά από άλλους.

Agender

Το Agender ορίζεται ως το να μην έχει ένα άτομο φύλο.

Genderqueer

Το μη δυαδικό φύλο είναι ένας όρος- ομπρέλα για ταυτότητες φύλου που δεν είναι ούτε αρσενικές ούτε θηλυκές, βρίσκονται, δηλαδή, εκτός του δυαδικού φύλου.

τι σημαίνει το LGBTQ
Unsplash / Ian Taylor

7 διάσημα gay ζευγάρια του Hollywood που η αγάπη τους έχει αντέξει στα χρόνια

Bigender

Το Bigender είναι μια ταυτότητα φύλου που μπορεί κυριολεκτικά να μεταφραστεί ως «δύο φύλα» ή «διπλό φύλο». Οι άνθρωποι που είναι Bigender βιώνουν ακριβώς δύο ταυτότητες φύλου, είτε ταυτόχρονα, είτε όχι.

Gender Variant

Το Gender Variant αναφέρεται σε ένα άτομο που δεν συμβαδίζει και δεν ακολουθεί τα πρότυπα του φύλου του.

Pangender

Είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι ταυτίζονται με όλα τα φύλα. Ο όρος επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με το queer φύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.