google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Μήνας Υπερηφάνειας: 30 ταινίες που αντικατοπτρίζουν με ρεαλισμό τα προβλήματα της LGBTQ+ κοινότητας


 Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας, προτείνουμε ταινίες του queer κινηματογράφου που αγαπήσαμε για κάθε ημέρα του Ιουνίου.

ΟΙούνιος έχει καθιερωθεί και θεωρείται παγκοσμίως ως Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month. Το Pride ή αλλιώς η Παρέλαση Υπερηφάνειας δεν είναι απλώς μία παρέλαση, καθώς έχει μεγάλη ιστορία και εξέλιξη μέσα στον χρόνο.

Ως αφετηρία του pride θεωρείται ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη το 1969 στο gay bar Stonewall Inn.

 
 

Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου 1969, εισέβαλλαν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο gay bar Stonewall Inn, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο είχε πραγματοποιηθεί μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής, ενώ η παρενόχληση ατόμων που ανήκαν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν συνηθισμένη. Άλλωστε, το 1969 δεν είχαν γίνει βήματα για την ορατότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την εξάλειψη τους στίγματος που τους “τοποθετούσε” η κοινωνία.

 
 

Εκείνη την ημέρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία, έγιναν συλλήψεις, ενώ η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το bar. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων. Στη συνέχεια, μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος με σκοπό να διαμαρτυρηθεί, αλλά αυτό είχε δυσάρεστα αποτελέσματα, καθώς ο κόσμος συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, όμως, συνεχίστηκαν και για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Athens Pride Week 2021: Ανοιχτό κάλεσμα και αιτήσεις συμμετοχής

 

Έτσι, τον επόμενο μήνα οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση».

Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Μεταξύ άλλων η συμμαχία διεκδικούσε την παύση της παρενόχλησης ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την αστυνομία, την προστασία στον εργασιακό χώρο, την ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού, αλλά και τη θέσπιση νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το 1970 πραγματοποιήθηκε η «πορεία στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος, ενώ συγχρόνως είχε και τη μορφή διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Με το πέρασμα του χρόνου η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα και στην αρχή επεκτάθηκε άλλες πόλεις των Η.Π.Α. Στη συνέχεια όμως “ταξίδεψε” σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνιας (LGBT Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως τον Ιούνιο.

Στις Η.Π.Α. κατά την 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα περηφάνιας των ΛΟΑΤ (Pride Month). Έτσι, αρχής γενομένης των συμβάντων του Stonewall ο Ιούνιος, πλέον, θεωρείται ο Μήνας Υπερηφάνειας (Pride Month).

Από το 1969 έχουν γίνει αρκετά βήματα, προκειμένου να επέλθει η ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και για να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα. Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, όλα ξεκινούν από τη γνώση, την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται περισσότερες ταινίες που αφορούν τους προβληματισμούς των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας, δίνοντάς το βήμα ακόμη και στην ανάδειξή τους σε διαγωνισμούς και βραβεία, όπως είναι τα Όσκαρ και το Φεστιβάλ των Κανών. Επιπλέον, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ταινίες και σειρές, οι οποίες αναδεικνύουν τα προβλήματα και τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Με αυτό τον τρόπο η έβδομη τέχνη λειτουργεί ως καταλύτης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Παρακάτω ακολουθούν 30 ταινίες που ασχολούνται ποικιλοτρόπως με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και αξίζουν τον χρόνο σου. Με αυτό τον τρόπο σού προτείνουμε από 1 ταινία για κάθε ημέρα του Ιουνίου.

Ας τις δούμε!

1. Moonlight

Υπόθεση: Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός Αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

 

2. A Fantastic Woman. 

Υπόθεση: H Χιλιανή αυτή ταινία, του Sebastián Lelio ακολουθεί μια νεαρή τρανσέξουαλ τραγουδίστρια της οποίας η σχέση με ένα μεγαλύτερο άνδρα «ξερνάει» την γνωστή της μισαλλοδοξία και τελικά «πεθαίνει». Με την λογική ενός φιλμ νουάρ, η ταινία αυτή, υπόσχεται μια… αλμοδοβαρική ανατροπή.

3. God’Own Country

Υπόθεση: Ένας νεαρός αγρότης προσπαθεί να αγνοήσει την σύγχυσή του με σεξ και αλκοόλ μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή του ένας Ρουμάνος εργάτης.

4. The Death and Life of Marsha P. Johnson

Υπόθεση: Αυτό που θα δείτε είναι αληθινή ιστορία, όπου επανεξετάζεται ο θάνατος της γνωστής drag queen των 90’s Marsha P. Johnson, που βρέθηκε νεκρή να επιπλέει στο ποτάμι Hudson. Θεωρήθηκε αυτοκτονία, ενώ πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για φόνο. Ο υποψήφιος με Όσκαρ, David France, βάζει όλη του την μαεστρία σε μια σημαντική ιστορία που μιλάει για τους ακτιβιστές του AIDS, μια ιστορία γεμάτη υπαινιγμούς.

5. Beach Rats

Υπόθεση: Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο όμορφος Φράνκι πασχίζει να ορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που επιβάλλει ο περίγυρός του.Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance, ατρόμητος ρεαλισμός, βρώμικος ερωτισμός και στη μέση μια μαγνητική ερμηνεία-δυναμίτης από τον Χάρις Ντίκινσον.

6. Weekend

Υπόθεση: Ένα βράδυ Παρασκευής, έχοντας διασκεδάσει με τους straight φίλους του, ο πρωταγωνιστής πηγαίνει μόνος σε ένα gay club, όπου κάνει μα γνωριμία. Για τις επόμενες δυο μέρες ο πρωταγωνιστής και ο άνδρας που γνώρισε στο club πηγαίνουν σε μπαρ και σε ξενοδοχεία, καταναλώνοντας αλκοόλ και ναρκωτικά, διηγούμενοι ιστορίες και κάνοντας έρωτα. Έτσι, οι δύο άντρες γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και η γνωριμία τους μετατρέπεται σε μια συνάντηση που θα σημαδέψει τη ζωή τους.

7. Call me by your name

Υπόθεση: Ο δεκαεπτάχρονος Elio (Timothée Chalamet) περνά ένα τεμπέλικο καλοκαίρι στην ιταλική εξοχή με τους γονείς του. Την ηρεμία καταλύει ο ερχομός ενός ψηλού, μαυρισμένου Αμερικάνου, του Oliver (Armie Hammer), ο οποίος θα βοηθήσει τον καθηγητή πατέρα του Elio (Michael Stuhlbarg) στην έρευνά του. Στην αρχή ο Elio αντιμετωπίζει το νεοφερμένο επιφυλακτικά και, παρόλο που ψάχνει αφορμές για να περάσει χρόνο με τον Oliver, του φέρεται με υπεροψία. Παιδί διανοούμενων ακαδημαϊκών, ο Elio κοροϊδεύει την αμερικάνικη αργκό του Oliver. Οι μεταξύ τους λεκτικές κονταρομαχίες αποκτούν ρομαντική χροιά, και σύντομα ο Elio και ο Oliver γίνονται αχώριστοι. Παρόλο που κάποια στιγμή ο Oliver πρέπει να επιστρέψει στην Αμερική, αυτή είναι η πρώτη αγάπη του Elio, και θα μείνει στην καρδιά και στο μυαλό του για πάντα.

8. Strella

Υπόθεση: Ο Γιώργος αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο χωριό, γνωρίζει τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανσέξουαλ την οποία ερωτεύεται, ενώ παράλληλα αναζητά τα ίχνη του γιου του Λεωνίδα, τον οποίο έχει να δει από τότε που μπήκε φυλακή.

9. Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς

Υπόθεση: Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Δύο άγνωστοι νεαροί άντρες συναντιούνται για πρώτη φορά σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν €22.50. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

10. Bad Education

Υπόθεση: Δύο αγόρια ανακαλύπτουν την αγάπη για το σινεμά, όπως και την έλξη για το ανδρικό φύλο, υπό το βλέμμα και τις πράξεις του πατέρα Μάνολο, σε ένα καθολικό σχολείο Ιησουϊτών στην Ισπανία του ’60. Οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν αργότερα κάτω από διαφορετικές συνθήκες ερωτικής και οικονομικής εξουσίας, με το “νόμο του πόθου” να τους οδηγεί σε αλόγιστες πράξεις. Περίτεχνα φτιαγμένο, αλλά θεματικά επαναλαμβανόμενο σε σχέση με άλλες ταινίες του Αλμοδόβαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.