Καθώς οι φίλοι του αθλητισμού μετράνε αντίστροφα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο, την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων επικεντρώνονται στις αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας.
Περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν υπογράψει αίτημα που καλεί την κυβέρνηση να εγκρίνει νόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, πριν από την έναρξη των Αγώνων στις 23 Ιουλίου, γιορτάζοντας έτσι την "ενότητα στην πολυμορφία".
"Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν αθλητές και κοινό ώστε να μιλήσουν για αυτά που πιστεύουν", δήλωσε ο Hudson Taylor, ιδρυτής της Athlete Ally, μιας αμερικανικής ομάδας που υποστηρίζει το αίτημα προς την κυβέρνηση.
"Ο αθλητισμός μάς διδάσκει πως είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι και τώρα είναι η ώρα για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ιαπωνία", συνέχισε.
Ο Hudson Taylor επικεντρώθηκε στην περίπτωση των Αφροαμερικανών αθλητών Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος που στάλθηκαν σπίτι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού λόγω της διαμαρτυρίας τους απέναντι στο ρατσισμό, αλλά και στις διαμαρτυρίες του 2014 κατά των ομοφοβικών νόμων της Ρωσίας, στο πλαίσιο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.
Σύμφωνα με το Japantoday, εκτός από ένα διάστημα στη δεκαετία του 1870, το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν ήταν ποτέ παράνομο στην Ιαπωνία. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ έμειναν στην αφάνεια, λόγω μιας κουλτούρας με ισχυρές οικογενειακεντρικές συμπεριφορές, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.
Η αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 68% το 2019 από 54% το 2002, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center.
Παρόλα αυτά, η ομοφυλοφιλία στη χώρα παραμένει ταμπού και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις λόγω της σεξουαλικότητάς τους και της ταυτότητας φύλου τους, ένα γεγονός που οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό κατάθλιψης και απομόνωσης των ατόμων αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου