google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Ο Κ. Τσιάρας, η ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα και το νομοσχέδιο για την "συνεπιμέλεια"


 Του Παναγιώτη Στάθη

Η φράση του Κώστα Τσιάρα απαντούσε σε ερώτηση για την "συνεπιμέλεια” και το οικογενειακό δίκαιο και την αναγκαιότητα και οι δυο γονείς να βρίσκονται στο πλευρό του παιδιού: "...όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα".

Η απάντηση δεν μπορεί να απομονωθεί ως γενικότερη στάση απέναντι στις σεξουαλικές επιλογές και ελευθερίες, απλούστατα γιατί διατυπώθηκε ως επιχείρημα για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο (όπως αποδέχονται φωνές απο σχεδόν όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα) που αφορά ενα κομβικό πρόβλημα: Παιδιά που εχουν και τους δυο γονείς αλλά η μεταξύ τους διένεξη (των γονέων) , του αφαιρεί (δεν βλέπει δηλαδή) τον έναν. Δεν αφορούσε δηλαδή μονογονεϊκές οικογένειες , δεν αφορούσε προφανώς τα ΛΟΑΤ ζευγάρια, ούτε βέβαια την ελεύθερη συμβίωση.

Άρα από αυτό μέχρι να κατηγορηθεί ο Τσιάρας ως ομοφοβικός υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Αυτό ίσως είναι πιο οξύμωρο ακόμα και από την παρανόηση και την παρεξήγηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

Φιλελεύθερη

Μια απο τις βασικές "κατηγορίες" που δέχεται η κυβέρνηση είναι ο φιλελευθερισμός της και δη ακραίος, όπως χαρακτηρίζεται. Και μεταξύ φιλελευθερισμού και ομοφοβίας, προφανώς υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Αλλωστε τον φιλελεύθερο προσανατολισμό της η κυβέρνηση δεν τον έκρυψε ποτέ. Ούτε απέκρυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (μεταξύ αυτών και ο Τσιάρας) διαπνέονται από όμοιες απόψεις.

Πολλοί από αυτούς, προεξάρχοντος του K. Μητσοτάκη, στήριξαν μάλιστα φιλελεύθερες πολιτικές όταν υπήρξαν τριγμοί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γι' αυτό και η απόδοση στον Τσιάρα, ομοφοβικών σχολίων από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με αφορμή σχόλια σε τηλεοπτική του εμφάνιση, προκαλεί εντύπωση.

Η "συνεπιμέλεια"

Πολύ περισσότερο γιατί όποιος έχει διαβάσει τις πληροφορίες απομ το προσχέδιο του σχεδίου νόμου για τη "συνεπιμέλεια", αντιλαμβάνεται την εντελώς προς την αντίθετη κατεύθυνση χαρακτήρα του νομοσχεδίου. "Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ασκείται από τους δύο γονείς ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό" περιγράφεται στο νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερόταν ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συνέντευξή του.

Οι αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων Ειρήνης Αγαθοπούλου που τόνισε:"Για τρίτη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, να διατυπώνει δημόσια την άποψη ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και μεγαλώνουν πιο φυσιολογικά.... Η ελεύθερη συμβίωση, το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο αφορά και τα ΛΟΑΤ ζευγάρια, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και οι αλλαγές που καταγράφονται γενικά ως προς τους έμφυλους ρόλους και ειδικότερα ως προς τη μητρότητα και την πατρότητα τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από την Κυβέρνηση. Αντίθετα, οι μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, που δεν τηρούν τα πρότυπα του "μητέρα, πατέρας, παιδί" προσβάλλονται ως μη φυσιολογικές”.

"Για μια ακόμα φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προκαλεί διατυπώνοντας συντηρητικές και προσβλητικές απόψεις για χιλιάδες παιδιά και γονείς", τονίζει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα Γιαννακοπούλου, προσθέτει ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και λιγότερες "παρεκκλίσεις" σε σχέση με τα "άλλα" είναι ευθεία προσβολή σε όλα τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, στα παιδιά που έχασαν τον ένα γονέα.

"Είναι προσβολή σε όλους τους ανθρώπους, που μεγαλώνουν μόνοι τους, από επιλογή ή από ανάγκη, τα παιδιά τους, καλούμενοι να υπερβάλλουν εαυτόν", αναφέρει. "Ταυτόχρονα όμως είναι άποψη που δεν λαμβάνει υπόψη την ελεύθερη συμβίωση, το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο αφορά και τα ΛΟΑΤ ζευγάρια, την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού”, υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.