Στην εκδήλωση του Athens Pride με τίτλο: «Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+: Προκλήσεις και φιλοδοξίες στην ΕΕ και την Ελλάδα» συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάρτηση με την πιο ενεργή και αποτελεσματική άσκηση όσων απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTI+) καθώς και για τη διασφάλιση ότι κανένα άτομο δεν υφίσταται καμία είδους διάκριση.
Αναφερόμενος σε πρόσφατες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την πρόθεση της Κομισιόν και της αρμόδιας Επιτρόπου, Ελ. Ντάλι, να δρομολογήσει μια ισχυρότερη και πληρέστερη στρατηγική στην ΕΕ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ όσο και για την ομόφωνη ψήφιση το 2019 από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου της επονομαζόμενης ‘’Έκθεσης Παπαδημούλη‘’ στην οποία περιγράφεται αναλυτικά ένας χάρτης πορείας όσον αφορά τον τρόπο θετικής ενσωμάτωσης και προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό, προοδευτικό και πρότυπο για άλλες διοικήσεις.
Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στο «θετικό βήμα» που έγινε στην Ελλάδα με την ψήφιση το 2015 του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. «Η βάναυση δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συγκλόνισε τη συνείδηση της χώρας μας και ανέδειξε ξεκάθαρα τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν» υπογράμμισε.
Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαι ευτυχής που είμαι μαζί σας σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αθήνα μαζί με το Athens Pride και σας απευθύνομαι με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και αρμόδιου για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας.
Είναι γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασκεί ολοένα και πιο ενεργά την εντολή της, που απορρέει από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει τη μη διάκριση όλων των πολιτών της, προστατεύοντας και προωθώντας τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTI+).
Ενώ συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, αναγνωρίζουμε τους συνεχιζόμενους σοβαρούς κινδύνους και διακρίσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα παγκοσμίως, με περίπου 72 χώρες στον κόσμο συνεχίζουν να τιμωρούν ως εγκληματικές ενέργειες τις σχέσεις του ίδιου φύλου, ενώ σε έξι από αυτές τις χώρες μάλιστα εφαρμόζεται ακόμα και η θανατική ποινή.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ έχει ισχυρή φωνή για το θέμα εσωτερικά αλλά και παγκοσμίως.
Προωθούμε μια ισχυρότερη και πληρέστερη στρατηγική στην ΕΕ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ και χαίρομαι που άκουσα ότι η Κομισιόν και η αρμόδια Επίτροπος Ελ. Ντάλι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δρομολογήσει μια τέτοια στρατηγική τους επόμενους μήνες – σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν, πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει αυτή τη στρατηγική και έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωσή της.
Όσον αφορά την κατάσταση εντός της ΕΕ, μας ανησυχεί πολύ η πρόσφατη δράση της πολωνικής κυβέρνησης και έχουμε εκδώσει ψήφισμα που καταδικάζει τις απόπειρες των αρχών να σιωπήσουν τους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.
Οι πολλαπλές συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών βάσει ενός διφορούμενου νόμου περί βλασφημίας, παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης και αντανακλούν την περαιτέρω επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που ανακύπτουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ασκώντας πίεση στις εθνικές αρχές να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ – τον Μάιο του 2020, 57 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα εξέδωσαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας να απορριφθεί ένα πρόσφατο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Γιάνος Άντερ, το οποίο απαγόρευε σε τρανς να έχουν πρόσβαση στη νόμιμη αναγνώριση φύλου στην Ουγγαρία.
Σε μια πιο θετική παρατήρηση, η πρόσφατη πίεση που ασκήθηκε στον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, σχετικά με το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Ρουμανική Γερουσία τον Ιούνιο και απαγόρευε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ‘’ταυτότητα φύλου’’ σε ρουμανικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν υπογράφηκε τελικά από τον Πρόεδρο και στάλθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για περαιτέρω εξέταση.
Στην Ελλάδα, με την ψήφιση το 2015 του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου, έγινε ένα θετικό βήμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Όμως δεν αρκεί. Έχουμε ηθικό καθήκον και υποχρέωση να θέσουμε υψηλά κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση του ρατσισμού και των διακρίσεων. Όπως γνωρίζετε καλά, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση. Η βάναυση δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συγκλόνισε τη συνείδηση της χώρας μας και ανέδειξε ξεκάθαρα τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν.
Εκτός από την ταχεία αντίδραση στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργάζομαι για τη θετική ένταξη και την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ στη διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου.
Η επονομαζόμενη ‘’έκθεση Παπαδημούλη’’ που το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε ομόφωνα το 2019, περιγράφει αναλυτικά έναν χάρτη πορείας για τον τρόπο θετικής ενσωμάτωσης και προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό, προοδευτικό και πρότυπο για άλλες διοικήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάσαμε στην εκπαίδευση τόσο των διευθυντών όσο και του προσωπικού γενικότερα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της ετήσιας γιορτής IDAHOBIT - International Day against Homophobia, Biphobia, Interphobia and Transphobia.
Συνεχίζουμε επίσης να προωθούμε τρόπους για να διευκολύνουμε τις ανάγκες των τρανσέξουαλ και των μη δυαδικών συναδέλφων μας. Ενώ είμαι αρκετά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα, συνεχίζω να πιέζω για περαιτέρω πρόοδο, αντλώντας βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο.
Πιστεύω ακράδαντα πως η ταυτότητα φύλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας και ως εκ τούτου, παραμένω δεσμευμένος να συνεχίσω να εργάζομαι για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης των ΛΟΑΤΚΙ+. Συνεχίζω να υποστηρίζω νόμους και πολιτικές που προστατεύουν την αξιοπρέπεια όλων ».
Λίγα λόγια για το Athens Pride και το φετινό Athens Pride Week 2020
Το Athens Pride διοργανώνεται κάθε χρόνο και αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Athens Pride πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να υπογραμμίσουν και να αναδείξουν το αίσθημα υπερηφάνειας που κάθε άτομο πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Το φετινό Athens Pride Week ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τις 12 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Σεμινάρια, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις, ιστορίες LGBTQI+ πραγματικότητας, καθώς και την καμπάνια του Athens Pride 2020. Στο πλαίσιο του Athens Pride 2020, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Athens Pride συνδιοργανώνουν την ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο: «Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+: Προκλήσεις και φιλοδοξίες στην ΕΕ και την Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου