Ομοφοβία: Το Πραγματικό Πρόσωπο της
Ομοφοβία ή ομοιοφοβία είναι μία τεχνητή λέξη που παρουσιάζεται ως Δούρειος Ίππος, Ομοφοβίας-Ομοφυλοφοβίας, οι άνθρωποι είναι περισσότερο τρομαγμένοι από δικές τους εσωτερικές συνδηλώσεις, παρά από το άλλο, το διαφορετικό.
ο οποίος κρύβει μέσα του τον φόβο για εμάς τους ίδιους. Φοβάμαι τον εαυτό μου, αυτό που είναι ίδιο ή παρόμοιο με εμένα. Διότι, στην περίπτωση της
Όταν ο Αύγουστος Κορτώ ρωτήθηκε για το πότε χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, απάντησε: «Όταν οι επιθέσεις θίγουν ανθρώπους της καρδιάς μου». Ο συγγραφέας, συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει ο πειρασμός να προσπεράσεις ορισμένες χυδαιότητες με βουδιστική στωικότητα!», ωστόσο, ποτέ δεν το έκανε, έτσι ώστε να προστατεύσει τόσο τις επόμενες γενιές όσο και τον εαυτό του. Γιατί δεν είναι δυνατόν μία κοινωνία να εξελίσσεται μόνο τεχνολογικά. Θέλει αγώνα για να εξελιχθεί πνευματικά, ψυχικά και να διορθώσει τα ευάλωτα σημεία της ανθρωπιάς της.
Δεν είναι όμως ένας αγώνας ανοχής. Κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν, όταν δέχεται ότι η αγάπη είναι μια έννοια ευρύτερη από αυτή που ο ανθρώπινος νους μπορεί να συλλάβει. Και αν όντως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το μεγαλείο της, τουλάχιστον ας μην ενοχλούμε αυτούς που το έχουν ήδη οικειοποιηθεί.
Τα Βήματα της Ελληνικής Κοινωνίας
Και εκεί που κάνουμε το ένα βήμα παραπάνω, η ψευδο-ηθική χτυπά δυνατά την πόρτα. Διότι, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά, εμείς κρίνουμε ανθρώπους. Πατάμε πάνω σε πληγές, ασχολούμαστε με τη σκληρή πολιτική της χώρας μας, χειροκροτούμε στο φασισμό, αλλά λυπόμαστε μόλις φθάσουμε στον θάνατο. Ευτελίζονται οι ζωές μας στην ουδετερότητα του τίποτα, αλλά εμείς ακόμα έχουμε το θράσος να κρίνουμε και να κατακρίνουμε ανθρώπους.
Με τα βραδυκίνητα βήματα της κοινωνίας μας, λοιπόν, από το 1951 επιτρέπονται οι ομοφυλόφιλες σχέσεις. Από το 2005 υφίστανται και οι νόμοι κατά των διακρίσεων στο χώρο εργασίας. Το 2015 νομιμοποιείται το σύμφωνο συμβίωσης και δίνεται πλέον νομική προστασία σε ζευγάρια. Συγχρόνως, παρελάσεις υπερηφάνειας διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.
Σίγουρα, όσα μέτρα έχουν παρθεί ως τώρα είναι υψίστης σημασίας. Εδώ όμως, δε μας απασχολούν οι κινήσεις μιας κυβέρνησης ή το Ελληνικό Σύνταγμα. Ή μάλλον μας απασχολούν και αυτά, αλλά κυρίως οι άνθρωποι της ελληνικής κοινωνίας που μπορούν να τα ανατρέψουν ή να τα κάνουν καλύτερα. Πράγματι, σε σχέση με άλλες χώρες, έχουμε αργήσει, πράγματι πρώτα μισούμε τους εαυτούς μας για να μισούμε έπειτα τους άλλους και πράγματι είμαστε μπερδεμένοι για το τι θέλουμε επιτέλους από τη ζωή μας. Έτσι, ασχολούμαστε ανώδυνα με τα θέλω των άλλων, χωρίς καμία ηθική κρίση να χτυπά καμπανάκια.
Η Πλαστή Κανονικότητα και η Διάσταση της Αγάπης
«Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθα την. Αν όμως από φόβο γυρέψεις μόνο την ηρεμία και την ευχαρίστηση της αγάπης, τότε θα ήταν καλύτερα για σένα να σκεπάσεις τη γύμνια σου και να φύγεις από το αλώνι της», αυτά ήταν τα λόγια του φιλοσόφου Χαλίλ Γκιμπράν, με τα οποία εξήγησε το μεγαλείο της αγάπης και το ισχυρό συναίσθημα του φόβου.
Επειδή, αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει πολλοί άνθρωποι: η αγάπη έρχεται πάντα αγνά. Ο φόβος, όμως, πηγάζει πρώτα από μέσα μας, από το έρεβος της ψυχής μας και αφήνει τον άνθρωπο στη γύμνια του, ζητιανεύοντας κουρέλια από την αγάπη των άλλων. Δεν υπάρχει κάτι να κρίνεις σε κάτι τόσο αθώο όσο η αγάπη, σε όποια μορφή και αν έρθει. Δεν υπάρχει κάτι να στηλιτευθεί όσον αφορά τις ανθρώπινες επιλογές, μόνο αυτές που ποτέ δεν τολμήσαμε.
Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό το εξής: Ομοιοφοβία και Ομοφοβία έχουν την ίδια διακρίνουσα. Καταλήγουν δηλαδή, στο ότι φοβόμαστε για το πώς νιώθουμε σε ορισμένες καταστάσεις. Για την κατηγορία, λοιπόν, των ανθρώπων που δείχνει τη συμπόνια του: Κανείς δε σας τη ζήτησε, κρατήστε την για τον εαυτό σας. Από την άλλη, για την κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν: Μάθετε πώς να είστε λειτουργικοί και όχι πιόνια. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς που παλεύουν κάθε μέρα για το δίκιο τους: Δίνω το χέρι στη δικαιοσύνη. Ο ουρανός μου είναι βαθύς κι ανάλλαχτος. Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα ( Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί).
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Αύγουστος Κορτώ: Δε θα περιμένω να ετοιμαστεί η κοινωνία για να γίνω Πατέρας. Αναρτήθηκε από:www.bovary.gr (Τελευταία πρόσβαση: 10/1/2020)
Ομοφοβία. Αναρτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία Πρόσβαση: 10/1/2020)
Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα. Αναρτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία Πρόσβαση: 10/1/2020)
Ήλιος Ο Πρώτος (1943),Οδυσσέας Ελύτης. Αναρτήθηκε από www.psu.edu (Τελευταία Πρόσβαση: 10/1/2020)
Για την Αγάπη από: Ο Προφήτης, Η Τέχνη της Ειρήνης, Χαλίλ Γκιμπράν, Κεφάλιο 2, σελ. 35
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου