google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

It's a Sin (2021) ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ ΜΕ ΑΞΙΑ...


 Η ιστορία ακολουθεί μια παρέα νεαρών γύρω στα 18, που αφήνουν το σπίτι τους για να ταξιδέψουν στο φανταχτερό Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ’80. Μόνο που εκείνη η δεκαετία θα αλλάξει τις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς με το μυστήριο μιας αρρώστιας, μιας απειλής, μιας άγνωστης φήμης, ενός τρόμου που θα απλωθεί και θα τυφλώσει κάθε ερωτευμένη ψυχή. Kεντρικό πρόσωπο η Τζιλ, ένα κορίτσι που θα πολεμήσει μαζί με φίλους, εραστές και οικογένειες μια πρωτόγνωρη, άγρια συνθήκη, όπου ο πόνος, η προκατάληψη, ο έρωτας, η απόρριψη και η αποδοχή αλλάζουν κάθε μέρα έννοια.


«For everything I long to do / no matter when or where or who / has one thing in common too / it’s a sin», λένε οι Pet Shop Boys στο τραγούδι τους από το οποίο πήρε τον τίτλο της η νέα σειρά του Ράσελ Τ.Ντέιβις. Στο «It’s a Sin» του Channel 4 και του HBO Max, όμως, πρωταγωνιστεί μια παρέα νεαρών γκέι αντρών που δεν φοβάται την αμαρτία. Μακριά από ομοφοβικές οικογένειες και κλειστές κοινωνίες, βρίσκουν στο Λονδίνο των ‘80s το μέρος όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της «αμαρτίας» (εν προκειμένω αυτή της ομοφυλοφιλίας) με μια γενναία αδιαφορία. Θα ντυθούν όπως θέλουν, θα κυνηγήσουν με θάρρος τα όνειρά τους, θα παρτάρουν, θα χορέψουν, θα φιληθούν και θα κάνουν ελεύθερο σεξ με όποιον θέλουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Είναι αποφασισμένοι να το ζήσουν στο τέρμα δίχως αύριο. Έρχεται όμως η στιγμή όπου όλα ανατρέπονται και το αύριό τους μοιάζει με κάτι χειρότερο από αμαρτία. Για εκείνους το αύριο είναι «μια καταδίκη σε θάνατο», καθώς ξημερώνει στις απαρχές του AIDS.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα νέα που μιλούν για μία θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει ομοφυλόφιλους άντρες αρχίζουν και φτάνουν με τη μορφή ψιθύρων στην γκέι κοινότητα του Λονδίνου. «Είναι δυνατόν να υπάρχει μια αρρώστια που σκοτώνει αποκλειστικά γκέι άντρες; Αποκλείεται, πρόκειται για φήμες και κατασκευασμένες ειδήσεις». Εξάλλου δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη ενημέρωση, οπότε δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, σωστά;

Μιλάμε όμως για τα ζοφερά χρόνια της συντηρητικής κυβέρνησης Θάτσερ, οπότε αυτός ο απολύτως αληθινός ιός που βαφτίστηκε ως «καρκίνος των ομοφυλόφιλων» φυσικά και είχε αρχικά τη μορφή ψιθύρων και όχι ουσιαστικής ενημέρωσης και άμεσης πολιτικής κινητοποίησης. Ακολουθώντας υπουργικές αποφάσεις, οι πρώτοι νοσούντες τίθενται σε μια απάνθρωπη καραντίνα-φυλάκιση έως ότου να πεθάνουν αβοήθητοι και απομονωμένοι. Όταν λοιπόν αυτή η «φήμη» έφτασε να γίνει υπαρκτή πανδημία που ξεκληρίζει αδίστακτα, ο HIV/AIDS ήταν ήδη ισχυρός ανάμεσά τους και καιροφυλακτούσε για το επόμενο θύμα.

Μετά το ριζοσπαστικό «Queer as Folk», ο σεναριογράφος και παραγωγός Ράσελ Τ.Ντέιβις υπογράφει ένα ακόμα «AIDS drama», προσεγγίζοντας αυτήν την καθοριστική στιγμή στην ιστορία της LGBTQ κοινότητας με ειλικρίνεια και ωμό ρεαλισμό. Στο καθηλωτικό «It’s a Sin» δεν θα φοβηθεί να υπογραμμίσει το στάδιο της πεισματικής άρνησης ορισμένων γκέι να παραδεχτούν τον κίνδυνο, προβάλλοντας την επιλογή τους να σταθούν γυμνοί (ως άτρωτοι) απέναντι σ’ αυτόν τον αόρατο εχθρό – η στάση αυτή έρχεται φυσικά ως απόρροια τόσο της παραπληροφόρησης αλλά κυρίως της συνεχούς καταπίεσής τους. Διότι όταν βιώνεις για χρόνια την καταπίεση και τον αποκλεισμό αλλά βρίσκεις το θάρρος να κάνεις έστω και ένα μικρό βήμα προς την ελευθερία, το βήμα προς τα πίσω είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όσοι το έκαναν τότε, ήξεραν ότι πέρα από τον ήδη υπάρχοντα σκληρό κοινωνικό στιγματισμό τους, θα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα δυνατότερο ομοφοβικό κύμα μιας κοινωνίας που πλέον τους έβλεπε ως κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο πρώτος χαρακτήρας της σειράς που θορυβείται από την απειλή του HIV/AIDS είναι η μοναδική γυναίκα της παρέας. Πρόκειται για την Τζιλ (η εξαιρετική Λίντια Γουέστ), για το background της οποίας -επίσης καθόλου τυχαία- δεν μαθαίνουμε τίποτα. Η Τζιλ βρίσκεται εκεί όχι για να μοιραστεί τη δική της ιστορία, αλλά για να εκπροσωπήσει όσες γυναίκες αφοσιώθηκαν στον αγώνα για την αντιμετώπιση του HIV, και κυρίως εκείνες που από κολλητές φίλες έγιναν μανάδες για αγόρια που η οικογένειά τους τους έκλεισε την πόρτα.

Κι όμως, όσο βαρύ και σκληρό κι αν είναι το στόρι του «It’s a Sin», οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές του (μοναδική ερμηνεία από τον Όλι Αλεξάντερ, frontman του brit-pop συγκροτήματος «Years & Years») δεν πέφτουν στιγμή σε δακρύβρεχτα ενσταντανέ, ούτε και απαγγέλουν μονόλογους γεμάτους στόμφο για το τι σημαίνει να είσαι γκέι στην δυσκολότερη ίσως εποχή. Οι ανθρώπινες συνομιλίες, ο βουβός και μοναχικός τρόμος, οι στερημένες αγκαλιές και τα γεμάτα ρίσκο αγγίγματα είναι και οι πιο σπαρακτικές στιγμές στα μόλις πέντε συγκλονιστικά επεισόδια της σειράς, το tagline της οποίας σημαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι μια διαφημιστική ατάκα: «Όταν ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη, είχαν ο ένας τον άλλο». Σπουδαίο πράγμα, ειδικά σε μια εποχή που η τρέχουσα πανδημία φέρνει τη μοναξιά σε πρώτο, αβάσταχτο για πολλούς, πλάνο.

Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Special feature: Greek subtitles
Γλώσσα: English

Παραγωγή: 2021
Χωρα: UK
Πρώτη προβολή: 18 February 2021 (USA)
Είδος Σειράς: ComedyDramaHistory
Σκηνοθέτης: Peter Hoar
Ηθοποιοί: Olly AlexanderNathaniel CurtisShaun DooleyOmari Douglas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.