Ξεκίνησε πέρσι ως υποενότητα του 17ου Comicdom Con, αλλά φέτος αυτονομείται και γίνεται ξεχωριστό φεστιβάλ που διοργανώνουν η Comicdom Press (διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom CON Athens) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση και απευθύνεται σε όλα τα άτομα σε αυτή την πόλη που είτε ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είτε είναι φίλοι και σύμμαχοί της.
Το 1ο Queer Con προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, καταξιωμένους ομιλητές και σκηνοθέτες, stand-up comedy και drag show. Το διήμερο θα πλαισιώνει μουσικά ο Pride 98,6. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Σεπτεμβρίου στις 19:00 με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ No straight lines (σε συνεργασία με τη Movie Reel).
Το φεστιβάλ γίνεται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών δράσεων του Athens Pride και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh και της Άνα Ιβάνκοβα. Όλες τις απορίες για τη διοργάνωση μας τις έλυσε ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και διευθυντής προγράμματος και επικοινωνίας της Queer Con.
Το 1ο Queer Con προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, καταξιωμένους ομιλητές και σκηνοθέτες, stand-up comedy και drag show.
— Τι θα δούμε στο φετινό πρώτο Queer Con;
Στήσαμε 1ο Queer Con με το όραμα και τον στόχο να είναι μια γιορτή της εγχώριας queer τέχνης, ένα Σαββατοκύριακο του οποίου οι επισκέπτες (queer αλλά και στρέιτ φίλοι και σύμμαχοι) θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέσεις για την εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνική ιστορία και την queer εικονογράφηση, καθώς και έκθεση ενηλίκων, artists’ alley με την παρουσία εικονογράφων και καλλιτεχνών, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, καταξιωμένους ομιλητές και σκηνοθέτες, stand-up comedy και drag show. Το διήμερο θα πλαισιώνει μουσικά ο Pride 98,6 με μουσικές επιλογές, live radiο και DJ set.
— Πόσο πολιτικό χαρακτήρα μπορεί να έχει μια διοργάνωση queer τέχνης;
Η queer τέχνη είναι και πολιτική, υπό την έννοια ότι έχει δημιουργηθεί είτε σε εποχές διεκδικήσεων είτε περιορισμού των ελευθεριών και στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συλλογική ιστορία της εγχώριας καλλιτεχνικής queer δημιουργίας δεν είναι τίποτε άλλο από το σύνολο των ιστοριών όλων αυτών των γενναίων ανθρώπων που διεκδίκησαν περήφανα το δικαίωμά τους να αγαπούν, να ερωτεύονται και να ποθούν όπως εκείνοι επιθυμούν, ανεξάρτητα απ’ ό,τι όριζαν οι κοινωνικές νόρμες της εκάστοτε εποχής.
Το Queer Con, λοιπόν, παρότι φεστιβάλ τέχνης, δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτικό χαρακτήρα, εξού και προσκαλέσαμε queer οργανώσεις να συμμετέχουν, ενώ εντάξαμε στο πρόγραμμά μας την προβολή του ντοκιμαντέρ ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης του Ιωσήφ Βαρδάκη. Τέλος, μην ξεχνάμε τόσο την ενήλικη έκθεσή μας όσο και την προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, αμφότερες αφιερωμένες στον Ζακ/Zackie Oh, όπως και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του drag show μας.
— Ποιο είναι το ποίημα για την ομοφυλόφιλη επιθυμία του 1830; Τι άλλο περιλαμβάνει η έκθεση «A queer story of Greek arts»;
Το ποίημα λέγεται «Η δικαία εκδίκησις» (μεταγενέστερος τίτλος «Άντρας τον άντρα να αγαπά») και ανήκει στον Ζακυνθινό ιστορικό, πολιτικό, νομικό, ποιητή και φιλόσοφο Γεώργιο Τερτσέτη. Σύμφωνα με πλήθος πηγών, αποτελεί το πρώτο ομοερωτικό ποίημα των νεοελληνικών γραμμάτων. Αφηγείται τον έρωτα και το πάθος ενός όμορφου τραγουδιστή για έναν νέο άντρα, ωστόσο περνάει από τον ερωτισμό στον θρήνο, κατόπιν της μαρτυρικής δολοφονίας του τραγουδιστή από τις γυναίκες του νησιού, εκφράζοντας έτσι τον φόβο της εκ γενετής απόρριψης που φέρει η αντρική ομοφυλόφιλη επιθυμία.
Η έκθεση «A queer story of Greek arts» περιλαμβάνει μια σειρά αντιπροσωπευτικών καλλιτεχνικών γεγονότων και δημιουργιών που έγραψαν την ιστορία του ομοερωτισμού και της ταυτότητας φύλου στη χώρα μας, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην ανάδειξη και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Γεγονότα και δημιουργίες από τον χώρο της ποίησης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου και της μουσικής αλλά και πιο πρόσφατων μορφών τέχνης, όπως είναι η ποπ κουλτούρα, η τηλεόραση, το drag show, το stand up comedy και τα comics - graphic novels.
Η συνεργασία μας στο επίπεδο επιμέλειας της έκθεσης με τον Θοδωρή Αντωνόπουλο ήταν καταλυτική. Όπως ξέρουμε πολύ καλά όσοι παρακολουθούμε την αρθρογραφία του, έχει βαθιά γνώση της εγχώριας ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας, γεγονός πολύτιμο για τη χρονολογική καταγραφή που επιχειρήσαμε.
— Πότε έγιναν οι πρώτες εγχώριες απόπειρες για τη δημιουργία ελληνικού queer comic;
Τα πρώτα queer comics που θυμάμαι είναι διεθνώς η underground αμερικανική σειρά Gay Comix σε αρχισυνταξία του Howard Cruse (δημιουργού του αριστουργηματικού graphic novel Stuck Rubber Baby)· στη χώρα μας, οι ιστορίες του Δημήτρη Παπαϊωάννου στα περιοδικά Παρά Πέντε και Βαβέλ, που ήταν και οι πρώτες συντεταγμένες απόπειρες για δημιουργία ελληνικών queer comics, και παραμένουν σημεία αναφοράς μέχρι σήμερα.
— Έχει γίνει μόδα πλέον η παρουσία queer χαρακτήρων; Υπάρχει gay agenda στα κόμικς;
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, είναι αλήθεια ότι στα mainstream comics η Marvel και η DC διαγωνίζονται για το ποια είναι πιο woke και συμπεριληπτική. Αυτό εγείρει αντιδράσεις μεταξύ των συντηρητικών αναγνωστών, από την άλλη όμως, όσο βεβιασμένη και μη λειτουργική και να είναι αυτή η παρουσία, εξυπηρετεί το σημαντικό θέμα της ορατότητας και των προτύπων.
Αυτή την αξία την καταλαβαίνει μόνο όποιο άτομο, queer ή μη, μεγάλωσε χωρίς να βλέπει τον εαυτό του, τη σεξουαλικότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του να καθρεφτίζεται στην ποπ κουλτούρα.
— Ποιες είναι οι ταινίες μυθοπλασίας και τα ντοκιμαντέρ που μπορείς να παρακολουθήσεις στο φεστιβάλ;
Την Παρασκευή το βράδυ κάνουμε επίσημη έναρξη με το ντοκιμαντέρ No straight lines - The rise of queer comics (της Vivian Kleiman) σε πρώτη προβολή που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τη Movie Reel. Περιλαμβάνει ιστορίες πέντε πρωτοποριακών καλλιτεχνών comics στις ΗΠΑ που άνοιξαν τις πόρτες και έκαναν ορατές τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+.
Το Σάββατο, με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού queer ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, προβάλλουμε το Μετέωρο και Σκιά του Τάκη Σπετσιώτη, ένα εξαιρετικό biopic για την άνοδο και την πτώση του ποιητή, του οποίου ο τρόπος ζωής αποτέλεσε σκάνδαλο για τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία του Μεσοπολέμου.
Την Κυριακή ξεκινάμε με τη μικρού μήκους ταινία Bitter September. Η σκηνοθέτιδά της, Σοφία Φαραντάτου, φίλη του/της Ζακ/Zackie Oh, μεταφέρει το βίωμά της σχετικά με την απώλεια του καλού της φίλου μετά τη δολοφονία του.
Λίγο αργότερα θα προβάλουμε το ντοκιμαντέρ-σταθμό για την εγχώρια queer κοινότητα, το ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης του Ιωσήφ Βαρδάκη που περιγράφει την ιστορική εκδήλωση που οδήγησε στη γέννηση του πρώτου ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και πώς το ΑΚΟΕ και το περιοδικό του, το «Αμφί», θα επηρέαζαν τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά και τα ίδια τα άτομα τον εαυτό τους.
— Μίλησέ μου για το φιλανθρωπικό Drag Cabaret - From A(na) to Z(ackie) και το stand-up comedy by Snap - Athens Queer Comedy Club.
Η πρωτοβουλία το Drag Cabaret - From A(na) to Z(ackie) να είναι φιλανθρωπικό ανήκει στον/στη Μανώλη Βαμβούνη (διεύθυνση εκδηλώσεων) και είναι αφιερωμένο στη δικαιοσύνη/μνήμη των δολοφονημένων drag queens, Άνα Ιβάνκοβα και Zackie Oh. Η είσοδος στο event θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για να ενισχυθούν καμπάνιες χρηματοδότησης επεμβάσεων επιβεβαίωσης φύλου από trans άτομα. Πέντε drag artists συμμετέχουν: Atossa, Cyka de la Blyat, Epitaphio, Lala Kolopi και Parakatyanova.
Το stand-up comedy επιμελείται το Snap-Athens Queer Comedy Club, το πρώτο και μοναδικό Queer Comedy Club της Αθήνας. Οι παραστάσεις που οργανώνει το Snap είναι ένα μείγμα stand-up comedy, cabaret και ΛΟΑΤΚΙ+, και αντίστοιχη θα είναι και η εμφάνισή τους στο Queer Con.
— Τι είναι η έκθεση «Sluts do it better» που είναι αφιερωμένη στη Zackie Oh/Ζακ;
Ο τίτλος επιλέχθηκε καθώς ήταν ένα από τα αγαπημένα μότο της Zackie Oh/Ζακ. Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία της Human Cast με το Queer Con και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, ώστε οι καλλιτέχνες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς τη σεξουαλικότητά τους. Σε αυτή συμμετέχουν οι εικαστικοί Δημήτρης Αστερίου, Δημοσθένης Γλένης, Τζέιντ Νικολέττα Θεοφανοπούλου, Θένια Καρλάφτη, Σοφία Κυριακοπούλου, Έριδα Τσουρή, Salvi Denning, Harry Saxon, Hanna Schaich και Elena Tria.
1o Queer Con,14-15/9, Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU), Μασσαλίας 22, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Βρείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου