Σε μία διακριτική “διόρθωση” της γραμμής για αποχή στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχωρά τώρα το Μαξίμου.
Και αυτό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με την αναφορά του στην αποχή ως “αξιοπρεπή στάση”, να αποφύγει το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου από σημαντικό αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε μαζικές αποχές από την ψηφοφορία, για προφανείς λόγους εντυπώσεων.
Ούτε φυσικά το Μαξίμου θέλει να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιβάλλει κομματική πειθαρχία και βρίσκει διέξοδο δια της γραμμής για αποχή.
Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο NEWS 24/7, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί “πολιτικής δειλίας” Μητσοτάκη, ότι ο πρωθυπουργός “ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή. Αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση. Η αποχή είπε ότι είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.”
Η ίδια πηγή υπενθύμιζε άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει το διάλογο για την ισότητα στο γάμο, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την ΚΟ της ΝΔ να το υπερψηφίσει.
Υπενθύμιζε επίσης ότι όσον αφορά στους υπουργούς ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν “αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων του υπουργικού.”
Η ίδια πηγή έλεγε μάλιστα ως προς την ψηφοφορία ότι “τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός.” Έστελνε έτσι ένα σαφές μήνυμα στους γαλάζιους βουλευτές, στους οποίους Δευτέρα και Τρίτη θα κάνουν “μασάζ” κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους βουλευτές σε δύο ομάδες υπό τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή των Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη ως αντιπρόεδρων της ΝΔ, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη και της γραμματέως της ΠΕ της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα.
Επομένως, μπορεί να μην επιβάλλεται κομματική πειθαρχία, αλλά θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση κομματικής πειθούς. Δημοσίως με το καλό, στο παρασκήνιο και με το άγριο, δηλαδή με πιέσεις στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται.
Ταυτόχρονα το Μαξίμου δεν θέλει να αφήνει αναπάντητες τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση φέρνει “μισό” νομοσχέδιο. “Αυτοί που μας κατηγορούν, 4,5 χρονια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν”, σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου