Menu

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Όταν το «gay φιλί» γίνει απλά «ένα φιλί», θα έχουμε κάνει πρόοδο

 


Σκεφτείτε να υπήρχαν social media το 1800, όταν γυναίκες εργάτριες της βικτωριανής κοινωνίας τόλμησαν να φορέσουν τα παντελόνια των αντρών τους ως «φόρμα εργασίας» αρχικά ή όταν γυναίκες στην αμερικάνικη δύση προτίμησαν τα παντελόνια για να ανεβαίνουν πιο εύκολα στα άλογα. 

Ή όταν κατά τον 9ο αιώνα, οι άντρες στρατιώτες φόρεσαν ψηλοτάκουνα για λόγους διευκόλυνσης, ώστε να κρατάνε αντίσταση και να μη γλιστράνε από τον αναβολέα της σέλας. Τα παραδείγματα στις κοινωνίες και στους αιώνες είναι χιλιάδες από συνήθειες ή στερεότυπα που μετατράπηκαν στο πέρασμα των χρόνων ή έμειναν πίσω στην εποχή τους, ως μία ανάμνηση που καθορίζει τα χρόνια τους. Με μία σύντομη αναζήτηση, βρήκα ανθρώπους που τόλμησαν να πάνε ενάντια στη νοοτροπία της εποχής τους, αλλά και ολόκληρες κοινωνίες που αντέδρασαν σε όποια αλλαγή έδειχνε να απειλεί τα ήθη και έθιμα που είχε μάθει να επικαλείται μέχρι εκείνη τη στιγμή. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Τα πράγματα ωστόσο, δεν είχαν ποτέ το μέγεθος που παίρνουν οι αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών. 

Σε αυτό σίγουρα, μεγάλο ρόλο έχει η χρήση και η ταχεία μετάδοση των ειδήσεων από τα social media αλλά και από την γενικότερη ηλεκτρονική ενημέρωση. Τελευταίο παράδειγμα, το φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες στις «Άγριες Μέλισσες», την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης τα τρία τελευταία χρόνια, όπου φέτος διαδραματίζεται την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, από το 1967 μέχρι το 1974. Ένα φιλί που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και «στολίστηκε» με χιλιάδες ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που ένιωσαν να «προσβάλλονται» από μία πράξη που, σε όποια κοινωνία κι αν το ψάξεις, δηλώνει μόνο αγάπη είτε είναι μεταξύ μίας μητέρας και του παιδιού της, είτε είναι ανάμεσα σε φίλους, είτε μεταξύ μίας γυναίκας και μίας άλλης γυναίκας, είτε είναι μεταξύ δύο αντρών. Οι δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς «Άγριες Μέλισσες» δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Στις τρεις σεζόν της σειράς, είδαμε να θίγονται σημαντικές καταστάσεις που για άλλους είναι οικείες στην καθημερινότητα τους και για άλλους είναι καταστάσεις που θέλουν να πιστεύουν πως αν δε μιλήσουν για αυτές, θα είναι σαν να μην υπάρχουν. 

Λοιπόν, σας έχω νέα, εσάς τους δεύτερους. Υπάρχουν. Και μάλιστα πίσω από αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν πάντα καταπιεσμένοι άνθρωποι που βιώνουν τη δυστυχία και το μίσος μίας μικρής κοινωνίας που γυρνάει γύρω τους και αναζητούν τρόπους διεξόδου και ευτυχίας σε πολλές περιπτώσεις. Το φιλί δύο αντρών στην ελληνική τηλεόραση, κάπου 12 με 13 χρόνια μετά το φιλί του Κώστα Κάππα και του Περικλή Ασημακόπουλου στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» όπου τιμωρήθηκε τότε με πρόστιμο 100.000 ευρώ, εξελίσσει σήμερα την ελληνική τηλεόραση αλλά βάζει και βάσεις για μία ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία μας. Οι τηλεθεατές είναι οι άνθρωποι που την επόμενη μέρα θα κυκλοφορήσουν. Είναι οι ίδιοι που βλέποντας μία ιστορία, έξω από αυτούς, θα μπορέσουν πιο εύκολα να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Όταν λοιπόν, το gay φιλί, που τόσος λόγος γίνεται από χθες σε social media και δημοσιογραφικά sites, γίνει μία μέρα απλά «φιλί», τότε θα έχουμε κάνει σίγουρα ένα μεγάλο βήμα ως κοινωνία. Όταν δεν θα είναι παράξενο δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου να κρατιούνται χέρι με χέρι στον δρόμο, θα είναι σίγουρα κι αυτό μεγάλο βήμα. 

Όταν αφήσουμε τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι πραγματικά μέσα στη ζωή τους, θα έχουμε κάνει και τότε ένα μεγάλο βήμα. Μέχρι τότε όμως, δε γίνεται να αγνοήσουμε τα μικρά και σταθερά βήματα που μας πηγαίνουν προς τον στόχο.  Οι «Άγριες Μέλισσες» έχουν κάνει πολλές υπερβάσεις στον, συντηρητικό κατά τ’ άλλα Ant1, που μόνο παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν για το επόμενο διάστημα της τηλεόρασης, των social media, της δημοσιογραφίας και της ζωής μας.   Δείτε παρακάτω μερικές (καλές) αντιδράσεις από χρήστες του Twitter 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου