google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

«Skam»: Μια αυθεντική εφηβική σειρά από τη Νορβηγία με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και όχι μόνο που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο

 


Η εμπειρία της εφηβείας ή της ενηλικίωσης δεν είναι προφανώς κάτι καινούριο στο σινεμά ή την τηλεόραση. Από το «90210» μέχρι το «Skins», ή το «Riverdale», οι ζωές μιας ομάδας νεαρών μέσα ή γύρω από ένα σχολείο είναι μια από τις πιο βασικές αφηγηματικές γραμμές στην τηλεοπτική μυθοπλασία.

Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει παραπάνω μια Νορβηγική σειρά ώστε να έχει εξασφαλισει ήδη το αμερικάνικο ρημέικ της (θα ονομάζεται «Shame») κι ένα φανατικό κοινό, όχι μόνο από εφήβους κι όχι μόνο στην Σκανδιναβία;

Σίγουρα δεν εχει να κάνει μόνο με το hype, ακόμη κι αν το «Skam» είχε την ευφυία να χρησιμοποιήσει κάθε καινούριο social μέσο με τον καλύτερο τρόπο, για παράδειγμα δημιουργώντας Instagram λογαριασμούς για κάθε έναν από τους χαρακτήρες του, ή ποστάροντας στα social media κλιπς από κάθε επεισόδιο ακριβώς την ώρα που τα γεγονότα που οι θεατές θα παρακολουθήσουν υποτίθεται ότι συμβαίνουν.

skam 607

Γιατί το «Skam» είναι μια σειρά με timestamps, σηματοδοτώντας χρονικά τα όσα συμβαίνουν σε κάθε επεισόδιό του, με τον τρόπο που ένα status update, ή ένα tweet το κάνει. Ομως ακόμη κι αν οι ήρωές του χρησιμοποιούν τα κινητά τους και το διαδίκτυο σχεδόν όσο κι εσείς, η σειρά δεν απευθύνεται μόνο στην «συνδεδεμένη» γενιά των ημερών μας, ούτε αφορά μόνο σε υπερβολικά σύγχρονα προβλήματα.


Οι δεκαεξάχροι ήρωές της σε ένα σχολείο του Οσλο δεν μοιάζουν με κινούμενα κλισέ, ούτε η καθημερινότητά τους μοιάζει χτισμένη πάνω σε μια μια σειρά από «θέματα» που οι σεναριογράφοι θέλουν να αγγίξουν σε κάθε επεισόδιο. Η σειρά που βρίσκεται πλέον στον τρίτο κύκλο της ξεκίνησε σχεδόν δίχως καμμιά διαφήμιση και γρήγορα μεταμορφώθηκε σε φαινόμενο. Οι θαυμαστές της ξεκίνησαν την δική τους καμπάνια για να κάνουν τα έντυπα να αφιερώσουν χώρο στη σειρά, έφηβοι έχαναν μαθήματα στο σχολείο περιμένοντας το επόμενο κλιπ της σειράς να κάνει την εμφάνισή του.

skam 607

Κάθε κύκλος του «Skam» έχει στο κέντρο του έναν βασικό ήρωα και τον ακολουθεί στην διάρκεια των δώδεκα επεισοδίων του που μπορούν να έχουν διάρκεια από 20 έως 50 λεπτά. Σε κάθε ένα από αυτά δεν συμβαίνει απαραίτητα κάτι αληθινά ανατρεπτικό ή σοκαριστικό, όπως συχνά είναι ο κανόνας στην τηλεόραση. Μερικές φορές νιώθεις ότι απλά παρακολουθείς μια αδιάφορη μέρα μερικών τυπικών εφήβων, όμως κάθε επεισόδιο προσθέτει το δικό του κομμάτι σε ένα μεγαλύτερο ψηφιδωτό χαρακτήρων και θεμάτων που θα μπορούσε απλά να ονομάζεται ζωή.

skam 607

Και στην πραγματικότητα ακόμη κι αν διαδραματίζεται σε έναν πολύ συγκεκριμένο τόπο και χρόνο κι αφορά σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πρωταγωνιστών, το «Skam» αγγίζει και περιγράφει εμπειρίες κι αισθήματα, ανησυχίες και αγωνίες που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τόπο, χρόνο, ή ηλικία. Η σειρά περιγράφει κάτι που η πλειοψηφία των θεατών του ζει και μια άλλη μεγάλη μερίδα του έχει ζήσει, μα πιο ουσιαστικά μίλα μέσα από την αγωνία και την ανία της εφηβικής ζωής για πράγματα και σκέψεις, συναισθήματα, βεβαιότητες κι αμφιβολίες που μας ακολουθούν παντού και τις οποίες θέλοντας ή μη αναγνωρίζουμε όταν τις βλέπουμε να απεικονίζονται με αυθεντικότητα και εξυπνάδα στην οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.