Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στις 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου του Προεδρείου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης και η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ κα. Ulrike Lunacek.
Η 17 Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφυλοφιλίας (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) διότι στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με συντριπτική πλειοψηφία στις 19 Ιανουαρίου 2006 κάλεσε με ψήφισμά του τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Με αφορμή την Παγκόσμια αυτή μέρα απέναντι στον ρατσισμό που αφορά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιος για την Ισότητα των φύλων και τη Διαφορετικότητα, αλλά και θεσμικά υπεύθυνος ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του προεδρείου (Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) που κατευθύνει την πολιτική Ισότητας και Διαφορετικότητας στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απεύθυνε την παρακάτω ομιλία:
«Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του προσωπικού, Καλώς ήλθατε στους εορτασμούς του φετινού IDAHOT. Είμαι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου του Προεδρείου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα.
Η απαγόρευση των διακρίσεων σε κάθε πτυχή της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τις ατομικές μου αξίες όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο. Ως Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, είναι τιμή μου να σας απευθύνω αυτό το μήνυμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφυλοφιλίας, η οποία φέτος πραγματοποιείται στις 17 Μαΐου.
Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Γενικό Γραμματέα του κ. Thorbjørn Jagland για τη συνδιοργάνωση αυτού του γεγονότος. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη χορωδία του Pelicanto για τη συμμετοχή της όχι μόνο στους εορτασμούς του IDAHOT 2017 - αλλά και για την αξιέπαινη αφοσίωσή της στην ισότητα και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες για τις κοινότητες και τα άτομα ΛΟΑΤ και ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτό το γεγονός είναι θεμελιώδες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρχικά δημιουργήθηκε με πρωταρχικό στόχο να γιορτάσει την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1990 να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή.
Η IDAHO επίσης προσπαθεί τώρα να εξαλείψει τις διακρίσεις έναντι όλων των LGBTI ανθρώπων και να προωθήσει την ισότητα.
Από τις 130 χώρες στις οποίες συμμετέχουν οι κοινότητες IDAHO το 2017, 37 από αυτές εξακολουθούν να ποινικοποιούν πράξεις του ίδιου φύλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες. Όμως, παρά το δικαίωμα αυτό, πολλοί ΛΟΑΤ εξακολουθούν να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους από τη δημόσια σφαίρα λόγω του φόβου της απόρριψης ή ακόμη και της δίωξης.
Ως πολιτικό θεσμικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη συνεχή προώθηση της συμμετοχής και της δίκαιης εκπροσώπησης για όλους. Πάντα το πράτταμε και πάντα θα αφοσιωνόμαστε στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να καταπολεμά όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού. Επίσης, συνεχίζει να υποστηρίζει μέτρα, πρωτοβουλίες και ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο εντός, όσο και εκτός του χώρου εργασίας.
Οι ΛΟΑΤ έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς φόβο αποκλεισμού ή δίωξης. Οι ΛΟΑΤ στην Ευρώπη, αλλά και οι διεθνείς κοινότητες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη νομοθεσία και τη στρατηγική της ΕΕ για την προστασία τους.
Όλοι μαζί, ανοίγουμε το δρόμο για θετικές αλλαγές. Η κατανόηση της ταυτότητας των φύλων στην ΕΕ βελτιώνεται.
Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει καταργήσει την ανάγκη διαζυγίου προκειμένου να αλλάξει το εγγεγραμμένο φύλο ενός ατόμου. Επίσης στην Αυστρία, η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την αλλαγή ονόματος.
Με αυτόν τον τρόπο ενεργούμε και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως δημόσια και πολιτικά πρότυπα.
Με ανοχή και διαφορετικότητα σε όλους τους τομείς και μεταξύ όλων των μελών αλλά και πέραν αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου