Menu

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΤΡΑΝΣ ΠΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΕΜΕΤΗ
Τρεις τρανστζέντερ κληρικοί τέλεσαν μια λειτουργία την περασμένη Παρασκευή στην Κούβα, την πρώτη που επετράπη να τελεστεί από τρανς άτομα στην ιστορία της χώρας. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι τρεις τρανς γυναίκες πάστορες από τη Βραζιλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, βρέθηκαν σε εκκλησία στην πόλη Matanzas και φορώντας στολές στα χρώματα της σημαίας της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, λειτούργησαν μπροστά σε δεκάδες πιστούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι και τρανς άτομα.
"Σήμερα είναι μια νύχτα που γιορτάζουμε την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Κούβα, είπε η Alexya Salvador, μια τρανς πάστορας από τη Βραζιλία που γεννήθηκε ως "Αλέξανδρος". "Η αγάπη του Θεού είναι ριζοσπαστική", δήλωσε στο Reuters.
Η λειτουργία της Παρασκευής ήταν το κλείσιμο τριών ημερών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων για το ζήτημα της θρησκείας και της ομοφυλοφιλίας αλλά και άλλων θεμάτων φύλου, που διεξήχθη στη χώρα με πρωτοβουλία της προτεσταντικής "Metropolitan Community Church" (Μητροπολιτική Εκκλησία της Αμερικής), ενός χώρου που αγκάλιασε την queer κοινίτητα κι επιδίωξε να συμμετέχουν LGBT άτομα στους κόλπους της από τη δεκαετία του '70 στην Καλιφόρνια.
Η MCC δραστηριοποιείται σήμερα σε 22 χώρες και αριθμεί 43,000 μέλη, πολλοί εκ των οποίων είναι ομοφυλόφιλοι και άτομα που προασπίζονται τα LGBT δικαιώματα.

Αυτή η διεθνής συνάντηση τρανς παστόρων σε μία εκκλησία, ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται στον κόσμο, όπως ανέφερε η Allyson Robinson της Εκκλησίας των Βαπτιστών από την Ουάσινγκτον.

Η Κούβα γιορτάζει την 10η επέτειο κατά της ομοφοβίας που περιλαμβάνει μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων με συνέδρια και συζητήσεις για τις σχέσεις των φύλων, την κοινωνική τους ταυτότητα και τη στάση της Εκκλησίας.

Η χώρα βρίσκεται επίσης στο στάδιο αλλαγής των νόμων που έχουν να κάνουν με τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία ζητούν να έχουν δικαίωμα γάμου και υιοθέτησης παιδιών. Πρωτεργάτιδα των αλλαγών είναι μάλιστα η Μαριέλα Κάστρο Εσπίν, ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο και κόρη του Ραούλ Κάστρο. Η ίδια είναι διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (CENESEX), που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τη δεκαετία του 1960 οι ομοφυλόφιλοι στέλνονταν σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, ενώ και στη δεκαετία του 70 οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίστηκαν κυρίως κατά των καλλιτεχνών, που περιθωριοποιούνταν.
Από το 2007, η Κούβα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου την ημέρα κατά της ομοφοβίας. Το κράτος προσφέρει δωρεάν τις επεμβάσεις για διόρθωση φύλου, ενώ η ομοφοβία έχει μειωθεί στο ελάχιστον. Ο δε πρώτος γκέι γάμος στη χώρα, έγινε το 2011.
Σημειώνεται ότι το 2010, σε συνέντευξή του στη Μεξικανική εφημερίδα La Jornada, ο Κάστρο ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα LGBT άτομα. "Εάν είναι κάποιος που έχει ευθύνη για αυτό είμαι εγώ. Αλλά είναι σαφές ότι εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό...Ήμουν απορροφημένος από την κρίση του Οκτωβρίου (1962) , τον πόλεμο, τα πολιτικά ζητήματα. Το να ξεφύγεις από την CIA που αγόραζε τόσους και τόσους προδότες, δεν ήταν απλό πράγμα αλλά εάν πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη, αναλαμβάνω τη δική μου, και δεν πρόκειται να ψάξω και για άλλους υπεύθυνους", δήλωνε τότε ο ιστορικός ηγέτης του νησιού.
Φωτογραφίες: Facebook Alexya Salvador, Wikipedia, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου