Περίπου 30 υποθέσεις ΛΟΑΤ προσφύγων έχει χειριστεί το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, όπως επισήμανε η πρόεδρος του Σωματείου Μαρίνα Γαλανού, σημειώνοντας πως πολλοί ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες διστάζουν να αναφέρουν ότι διώκονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, από φόβο μήπως διαρρεύσει και στιγματιστούν.
Αναγνώρισε ότι υπήρξε καλή συνεργασία με την υπηρεσία Ασύλου, ζήτησε όμως, μεταξύ άλλων, να λειτουργήσουν δομές φιλοξενίας για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και να υποστηριχτούν τα τρανς άτομα που έχουν ήδη ξεκινήσει τη λήψη ορμονών στις χώρες καταγωγής.
«Μεγάλη νίκη» χαρακτήρισε η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου το γεγονός ότι έχουν πάρει άσυλο πολλοί ΛΟΑΤ στην Ελλάδα, συνέστησε όμως υπομονή, καθώς η Ελλάδα είναι σήμερα η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία σε ποσοστό αιτημάτων ασύλου σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. «Μόνο καλύτερα μπορούμε να πάμε», είπε. Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν περιλαμβάνει τους ΛΟΑΤΚΙ στις ευάλωτες περιπτώσεις.
«Ο προσφυγικός πληθυσμός είναι πολύ ευάλωτος έτσι και αλλιώς και είναι δύσκολο να διακρίνεις τους πιο ευάλωτους μέσα στους ευάλωτους.
Η αναζήτηση της μεγαλύτερης ευαλωτότητας κινδυνεύει να θρυμματίσει αυτό τον πληθυσμό», σημείωσε ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.
«Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο ως μάζας, κάθε ομάδα έχει δικές της ανάγκες», σημείωσε η σημερινή γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε η καναδική ταινία του Πολ Εμίλ ντ’ Εντρεμόν «Μια τελευταία ευκαιρία» με θέμα τις προσπάθειες των ΛΟΑΤ προσφύγων στον Καναδά να πάρουν άσυλο και την υποστήριξη του ΛΟΑΤ κινήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου