Menu

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΘΕΜΑ: Ταινίες που βασίζονται στον ρατσισμό

Επιμέλεια: Ζωή Καραθανάση
Ο ρατσισμός είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο που δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα σε όλες τις μορφές του. Παρόλα αυτά, ο κινηματογράφος πρόκειται για ένα μαζικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει τους θεατές, αλλά και να τους ενημερώσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο ρατσισμός τόσο στο κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και στην ίδια την παγκόσμια πραγματικότητα.
Ο 7ος ήλιος του έρωτα (2001)
Μία ταινία που βασίζεται στο μεταναστευτικό ανθρώπινο κύμα που συνέβη την περίοδο του 1922 λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής. Πολλοί πρόσφυγες άφησαν πίσω τους ανθρώπους, περιουσίες, άφησαν την κατεστραμμένη πλέον πατρίδα τους και ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μία νέα αρχή, έναν υγιέστερο τρόπο ζωής. Ειδικότερα η ταινία διηγείται μία ιστορία αγάπης που θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών της εποχής. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Βαγγέλης Σερντάρης, ενώ πρωταγωνιστές οι Κατερίνα Παπαδάκη, Θόδωρος Σκούρτας, Μαρία Καβουκίδου, Χρύσανθος Παύλου και Αναστασία Πανταζοπούλου.
Άουσβιτς  (2010)
Έχουν δημιουργηθεί πολλές ταινίες που αφορούν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόνο που προκάλεσε. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταινία περιγράφει με ωμότητα τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο σκηνοθέτης Uwe Boll παρουσιάζει τους ανθρώπους γυμνούς να πεθαίνουν στους θαλάμους αερίων και μετά να καίνε τα πτώματά τους ή να τους βγάζουν τα δόντια με τανάλια. Ο ίδιος αμύνθηκε την ταινία του επισημαίνοντας ότι «Για αρκετό καιρό οι παραγωγοί ταινιών σχετικά με το Άουσβιτς έχουν δείξει στο κοινό μία πιο μαλακή εικόνα για το Ολοκαύτωμα. Δεν ήταν έτσι όμως τα πράγματα, ήταν κόλαση κι αυτό δείχνω ακριβώς».
12 χρόνια σκλάβος (2013)
Η βρετανικής-αμερικάνικης παραγωγής ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και συγκεκριμένα στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ. Πρόκειται για την ιστορία ενός ελεύθερου μαύρου άντρα ο οποίος πουλήθηκε στη σκλαβιά αφού απήχθη στη Γουάσιγκτον το 1841. Εργάστηκε για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του. Μία ταινία γεμάτο ρεαλισμό και σκληρότητα. Παρουσιάζει την φρικτή αντιμετώπιση των λευκών απέναντι στους μαύρους. Σε σκηνοθεσία του Steve McQueen και πρωταγωνιστές τους Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch και Lupita Nyong’o.
Pride (2014)
Μία βρετανική ταινία που σχετίζεται με την LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) κοινότητα. Η ταινία, βασισμένη σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, αναφέρεται σε μία ομάδα γκέι ακτιβιστών που αποφασίζει να συμπαρασταθεί ενεργά και να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον μεγάλο αγώνα των απεργών ανθρακωρύχων της Αγγλίας τη δεκαετία του ’80. Παρακολουθούμε ρεαλιστικά τα στερεότυπα που υπάρχουν, τον κοινωνικό ρατσισμό, καθώς και την ομοφοβία. Σκηνοθετημένη από τον Matthew Warchus και πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West και Paddy Considine.
Με ονόμασε Μαλάλα (2015)
Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ που βασίζεται στην αυτοβιογραφία της νεαρής πακιστανής ακτιβίστριας που βραβεύτηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης. Τα θέματα του ντοκιμαντέρ αποτελούν η ζωή και η δράση του νεαρού κοριτσιού. Η Μαλάλα ήταν μόλις 11 χρονών όταν αποφάσισε να γράψει σ’ ένα βρετανικό δίκτυο τις καθημερινές της εμπειρίες με ψεύτικο όνομα. Έκανε λόγο, λοιπόν, για τις διακρίσεις που γινόντουσαν σε βάρος των νεαρών γυναικών και σύντομα το μπλογκ της έγινε παγκοσμίως γνωστό. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Davis Guggenheim και πρωταγωνίστρια την ίδια την Malala Yousafzai.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου