Menu

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GAY ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, αποφάσισε να σταματήσει κάθε συζήτηση για ένα δημοψήφισμα που θα έθετε στους Αυστραλούς το ερώτημα αν επιθυμούν να γίνει νόμος του κράτους ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου. Ο ίδιος και κορυφαία στελέχη του κόμματός του πιστεύουν ότι το θέμα θα δίχαζε περισσότερο το ήδη διχασμένο για το θέμα κόμμα καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς προς εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση, μάλιστα, θα καταθέσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως, αφού αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές για τις 2 Ιουλίου. Η ηγετική ομάδα του κόμματος και της κυβέρνησης φοβάται ότι το δημοψήφισμα θα αποσπούσε το ενδιαφέρον των υπουργών, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι πολίτες ενδιαφέρονται κυρίως για την οικονομική πολιτική. Ο Συνασπισμός θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και στην πολιτική του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα μεγάλα συνδικάτα της χώρας.
 Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, George Brandis, μέχρι πριν από λίγες ημέρες ετοίμαζε προσχέδιο για το δημοψήφισμα που αφορούσε τον τρόπο διατύπωσης του ερωτήματος και τους τρόπους χρηματοδότησης των δύο εκστρατειών (του "όχι" και του "ναι"). Ο υπουργός συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με βουλευτές του Συνασπισμού που στηρίζουν και τις δύο τάσεις και συμπέρανε ότι δεν υπάρχει από μέρος τους καμία βιασύνη για το θέμα. Το θέμα δεν τέθηκε καθόλου στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα και κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση πριν από τις εκλογές. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten, έχει ήδη δηλώσει ότι ο κ. Turnbull έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του στο θέμα του γάμου των γκέι, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι Εργατικοί έχουν κάνει το θέμα "σημαία" της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ο κ. Shorten έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση που το κόμμα του θα κληθεί να κυβερνήσει, το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον γάμο των γκέι θα περάσει από τα νομοθετικά σώματα μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης των Εργατικών. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 66% των Αυστραλών πιστεύει ότι το θέμα του γάμου θα πρέπει να πάει σε δημοψήφισμα. Μόνο το 22% στηρίζει την άποψη ότι για το θέμα αρκεί να αποφασίσουν οι βουλευτές και γερουσιαστές.

Ένταση στο Δ.Σ Ρεθύμνου με αφορμή αίτημα παραχώρησης του κήπου για το Pride Κρήτης

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του συντονιστικού LGBDQI+ Pride Κρήτης, ζητώντας για μία ακόμα φορά να συζητηθεί το αίτημα τους για παραχώρηση του δημοτικού κήπου τον προσεχή Ιούλιο για την διεξαγωγή του φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Τα μέλη του συντονιστικού έκαναν συγκέντρωση στην συνεδρίαση του Δ.Σ., όπως και έξω από το δημαρχείο, όπου φώναζαν συνθήματα κατά της ομοφοβίας και ανάρτησαν και τη σημαία σύμβολο των ΛΟΑΤ. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα τους για παραχώρηση του κήπου για το φεστιβάλ.
Τα μέλη του συντονιστικού έχουν καταθέσει εκ νέου το αίτημα στην δημοτική κοινότητα και θέλησαν σήμερα να το συζητήσουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιώργος Σκορδίλης τους ενημέρωσε ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη και τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί αυτό εκτός προγράμματος. Οι διαμαρτυρόμενοι αντέδρασαν και στο τέλος της συνεδρίασης θέλησαν να κάνουν μία παρέμβαση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα μέλη του Δ.Σ. ξεπερνούν τον θεσμικό τους ρόλο, μη παραχωρώντας τον κήπο… Δεν έλειψαν οι εντάσεις, όταν η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αποχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης αντιδρώντας στη στάση των μελών του συντονιστικού απέναντι τους. Πηγή: Α.Κ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΑΡΘΡΟ: Πόσο άντρας είσαι τελικά;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ. ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ
Πολλές συζητήσεις επιμένουν να περιστρέφονται γύρω από το κατά πόσο υποδηλώνει ομοφυλοφιλία αν κάποιος άντρας είχε κάποτε σεξουαλικές επαφές με άλλον άντρα... Οταν τα νέα της showbiz αναπαράγονται με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και εστιάζουν σε αποκαλύψεις επωνύμων επειδή απλά ιντριγκάρουν το μυαλό και τις παρουσιάζουν ως σοκαριστικές και εξωπραγματικές, τότε δεν μπορούμε παρά να σταθούμε κι εμείς στα γεγονότα, κοιτάζοντάς τα όμως από μια πιο κριτική, υπεύθυνη και επιστημονική ματιά.
 Παρακολουθώντας λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις, γίνεται φανερό ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και πολλές συζητήσεις επιμένουν να περιστρέφονται γύρω από το κατά πόσο υποδηλώνει ομοφυλοφιλία αν κάποιος άντρας είχε κάποτε σεξουαλικές επαφές με άλλον άντρα. Πέραν όμως από τις διαστάσεις που έχει πάρει στον ψυχαγωγικό κόσμο, το ερώτημα σχετικά με το αν μια ομοφυλοφιλική σεξουαλική εμπειρία κάνει τον άντρα ομοφυλόφιλο τίθεται πολλές φορές και μέσα στην κλινική πράξη. Πολλοί άντρες καλούν αναστατωμένοι στη συμβουλευτική γραμμή μας για να μοιραστούν μαζί μας μια εμπειρία που έτυχε να έχουν με έναν άλλον άντρα και να εκτονώσουν την ανησυχία, αλλά και την ενοχή τους παράλληλα, για το ότι μπορεί να τους άρεσε αυτή η εμπειρία. Ολα τα παραπάνω για να καταλήξουν φυσικά πάντα στην ερώτηση: «Είναι φυσιολογικό αυτό που μου συνέβη;», ενώ έχουν μπει μέσα στην αμφιβολία για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις γυναίκες-συντρόφους τους, οι οποίες μας τηλεφωνούν εξίσου αναστατωμένες για να διερωτηθούν για τέτοιες πράξεις: «Μήπως τελικά είναι ομοφυλόφιλος ο σύντροφός μου;». Για τις γυναίκες, από την άλλη, δεν εκφράζονται ποτέ τέτοιου είδους προβληματισμοί.
Στο μυαλό των περισσότερων δείχνει να είναι ξεκάθαρος ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γυναικών και να μην κλονίζεται ακόμα και αν ακολουθήσουν κάποιες φορές σεξουαλικές συμπεριφορές που είναι αντίθετες με αυτόν. Στους άντρες, όμως, παίρνει πολύ διαφορετικές διαστάσεις τόσο μέσα στο μυαλό τους όσο και στην κοινωνία, η οποία είναι έτοιμη να κατακρίνει, να χαρακτηρίσει και να ενοχοποιήσει. Αντίστοιχες ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν υπήρχε τελικά ή όχι ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα. Μεγάλος ντόρος έγινε με αφορμή τη φιλία ανάμεσα στον Μέγα Αλέξανδρο και τον στρατηγό Ηφαιστίωνα, που κατά καιρούς έχει αποτελέσει πεδίο αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, φτάνοντας στα κινηματογραφικά πλατό με ανοιχτές προβολές στο αν και κατά πόσο οι δύο άνδρες είχαν ομοφυλοφιλική εμπλοκή μεταξύ τους. Αλλωστε πολλά κείμενα μαρτυρούν τις σχέσεις των στρατιωτών στους μακροχρόνιους πολέμους, όπου τους έδεναν η ζωή, ο έρωτας, η συντροφικότητα, αλλά και ο θάνατος που κυκλοφορούσε ανάμεσά τους μέσα στην καθημερινή συμβίωση. Ετσι, λοιπόν, ιστορικά κρατάει μια διαμάχη για το αν οι αρχαίοι Ελληνες ήταν ομοφυλόφιλοι ή όχι, δεδομένου ότι για τη σύγχρονη ομοφυλοφιλία υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και κοινωνικές αναφορές. Πολλοί ιστορικοί παρέθεταν αποσπάσματα από αρχαία κείμενα, όπου τόνιζαν ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως η ομοφυλοφιλία υπήρχε μεταξύ των ανδρών - και μάλιστα ήταν κάτι αποδεκτό και διαδεδομένο.
Ωστόσο, όλο και συχνότερα σύγχρονοι ερευνητές τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι οι πρόγονοί μας δεν ήταν ομοφυλόφιλοι, αλλά λειτουργούσαν μέσα από εγγραφές «συντροφικού ανδρισμού». Ξεκαθαρίζουν ότι η λέξη «ερώμενος» που χρησιμοποιούνταν στα κείμενα για να περιγράψει τη σχέση δύο αντρών δεν είχε την έννοια που έχει σήμερα, καθώς το ρήμα «έρω» σήμαινε απλώς «αγαπώ» και με τον όρο «έρως» αναφέρονταν στις σχέσεις που βασίζονταν σε αισθήματα βαθύτατης φιλίας και σεβασμού. Μέσα στην τόσο πλούσια ιστορία που μας έχει αφήσει ο αρχαίος πολιτισμός, κάποιοι επιλέγουν να στέκονται σε τέτοιου είδους γεγονότα μόνο και μόνο για να εκφράσουν ένα πικρόχολο σχόλιο, που φυσικά πηγάζει από την ομοφοβική στάση τους. Γιατί συμβαίνει όμως όλο αυτό; Η ιδεολογία του ανδρισμού φαίνεται να είναι πιο ισχυρή στο μυαλό όλων σε σύγκριση με εκείνη της θηλυκότητας, σχετικά με τη σεξουαλική έκφραση και τις ετερόφυλες σχέσεις (Tolman, Davis & Bowman, 2016). Αυτό εξηγεί και το γιατί οι γυναίκες δεν χαρακτηρίζονται ομοφυλόφιλες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο ανδρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη σεξουαλικότητα του άνδρα - μάλιστα ο υπέρμετρος ζήλος για όλο και περισσότερες σεξουαλικές ετερόφυλες εμπειρίες φανερώνει ότι κοινωνικά υπάρχει έντονο το κριτήριο ότι όσο πιο ενεργά σεξουαλικός είναι κάποιος τόσο... πιο άνδρας είναι.
Κατ’ επέκταση, το ανδρικό μόριο αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο της αρρενωπότητας. Εθνογραφικές έρευνες σε πάρα πολλές και διαφορετικές κοινωνίες έχουν καταγράψει ότι ο κεντρικός ρόλος της ανδρικής περιτομής είναι η προετοιμασία των αγοριών για την ενήλικη σεξουαλικότητά τους και συνεπώς την ενίσχυση του ανδρισμού (Fleming et al., 2016). Το παραπάνω σκεπτικό, λοιπόν, υποδηλώνει την ακατάλυτη και στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του ανδρικού μορίου, της σεξουαλικότητας και του ανδρισμού. Οσο πιο μεγάλες μάλιστα είναι οι διαστάσεις του, τόσο πιο περήφανο και γεμάτο αυτοπεποίθηση νιώθει το αρσενικό. Ο άντρας δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο μέρος του σώματός του, μπορεί να του μιλάει, ακόμα και να το ονομάζει. Κανένα άλλο μέρος στο ανθρώπινο σώμα δεν τυγχάνει αυτής της προσοχής.
 Αναρωτιέται όμως τελικά κανείς: είναι η σεξουαλικότητα το μόνο που κρίνει πόσο άντρας είναι κάποιος; Εκείνος ο οποίος ασκεί σωματική βία στη σύντροφό του, αλλά κατά τα άλλα είναι καλός εραστής, ουσιαστικά αποτελεί ένα αληθινό αρσενικό; Κάποιος ο οποίος απατάει τη σύντροφό του, μη εκτιμώντας τη μοναδικότητά της και μη σεβόμενος τη σχέση τους, χαρακτηρίζεται από πραγματικό ανδρισμό; Ισως αξίζει τελικά να σκεφτούμε πιο υπεύθυνα τα κριτήρια με τα οποία κρίνουμε τους ανθρώπους κάθε φορά - και ειδικά όταν πρόκειται για το ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας να γνωρίζουμε πού πρέπει να σταματάμε.
Ενας γνήσιος άντρας, λοιπόν, δεν φαίνεται μόνο από το αν του αρέσουν οι γυναίκες ή όχι, από το αν πηγαίνει με πολλές και αν είναι καλός στο κρεβάτι, αλλά από τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση ζωής που έχει. Φαίνεται από το αν ξέρει να δείχνει σεβασμό, αν γίνεται προστάτης και θυσία, αν βοηθάει σαν πιο δυνατός που είναι εκείνους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά του, αν αποδέχεται χωρίς να κριτικάρει, αν συμπεριφέρεται δίκαια, αν θέλει ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Ενα γνήσιο αρσενικό έχει ευαισθησίες, όνειρα, βαθιά συναισθήματα και μπορεί να έχει και μάτια που κλαίνε. Ενας πραγματικός άντρας δεν προσδιορίζεται μόνο από «το πουλί του».
 Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Καμπάνια κατά των γκέι ένστολων, επειδή αστυνομικός της «έκλεψε» τον άντρα

Είχε απηυδήσει τόσο πολύ από τους συνεχόμενους καυγάδες με την γυναίκα του, που όταν στον τελευταίο τους καυγά ήρθε ένας αστυνομικός να τους χωρίσει αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή του με εκείνον. Μη μπορώντας εκείνη να πιστέψει αυτό που της είχε συμβεί, ξεκίνησε μια καμπάνια για να αποπεμφθούν από την ουκρανική αστυνομία όλοι οι ομοφυλόφιλοι ένστολοι. Στο κάλεσμα της καμπάνιας που απηύθυνε η εγκαταλελειμμένη σύζυγος αναφέρει: «Πέρασα δύο εβδομάδες στην κόλαση προσπαθώντας να πάρω πίσω τον άνδρα μου, και το μόνο που πήρα ήταν ένα πρόστιμο για τις απειλές εναντίον του εν λόγω γκέι αξιωματικού».
«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν καλούν την αστυνομία, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τον άνδρα τους», προειδοποιεί η απατημένη σύζυγος. «Οι γκέι αστυνομικοί στην πόλη μας πρέπει να απαγορευτούν» προσθέτει. «Είναι γνωστό στους γκέι κύκλους πως υπάρχουν δύο άνδρες και μία γυναίκα ομοφυλόφιλοι στην αστυνομία της πόλης Ivano-Frankovsk που ζούμε», αναφέρει επίσης. Η καμπάνια εναντίον των LGBT ατόμων που εργάζονται στην επιβολή του νόμου μετρά ήδη 5 υπογραφές, που δεν είναι λίγες αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται μόνο 245 υπογραφές μέχρι το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου το αίτημα της να εξεταστεί από τις τοπικές αρχές.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αγάπη και διαφορετικότητα στο σινεμά Από την ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για ένατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Στον κινηματογράφο «Λαΐς» τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου προβάλλονται φέτος ταινίες και έπονται συζητήσεις με θεματικό άξονα την ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο. Η «Κ» ζήτησε από τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή κ. Στέλιο Κρασανάκη, έναν εκ των διοργανωτών, να τοποθετηθεί από τη σκοπιά της ψυχιατρικής. Επιπλέον, φιλοξενούμε τις απόψεις μιας νομικού, της κ. Αναστασίας Πασχάλη για το σύμφωνο συμβίωσης καθώς και ενός σκηνοθέτη, του κ. Χρήστου Βούπουρα, ο οποίος μας μιλά για την αγάπη και τη διαφορετικότητα.
Στέλιος Κρασανάκης
Παλεύοντας με το «στίγμα»
– Η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται εδώ και πολλές δεκαετίες ψυχιατρικό νόσημα. Υπάρχουν άνθρωποι ωστόσο που και σήμερα παλεύουν με το στίγμα;

– Η ομοφυλοφιλία, όπως σωστά επισημάνατε, δεν θεωρείται νόσημα ήδη από το 1973 που διαγράφηκε από τον αμερικανικό κατάλογο ψυχικών νοσημάτων, αλλά έπρεπε να περάσουν 20 σχεδόν χρόνια για να διαγραφεί, μόλις το 1992, από τον αντίστοιχο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ενώ η πορεία για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευθεία με πολλές ίσως στάσεις και παρακάμψεις, η διαδρομή για την καταπολέμηση του στίγματος της ομοφυλοφιλίας είναι ένας «εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες», με παλινωδίες, σκοτάδι και τρόμο. Το στίγμα της ομοφυλοφιλίας αποτρέπει ένα πλήθος επιστήμονες, πολιτικούς ακόμα και καλλιτέχνες, ανθρώπους της καθημερινότητας αλλά και προβεβλημένα άτομα να εκφραστούν ανοιχτά και να πάρουν θέση. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο που στη χώρα μας εμφανίζεται ιδιαίτερα διογκωμένο, παίρνοντας συχνά διαστάσεις παρωδίας. Σε μια προσπάθεια αντιστροφής αυτού του κλίματος εντάσσουμε και το αφιέρωμα «Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο», που ο κλάδος τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Παρά την ύπαρξη και διάδοση των Gender studies και των Queer theories αλλά και την εξέλιξη των επιστημονικών αντιλήψεων απέναντι στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, η επιστημονική και ιδιαίτερα η ψυχιατρική κοινότητα παραμένει συντηρητική και οπισθοδρομική με πολλές αγκυλώσεις γύρω από το θέμα.
– Υπάρχουν ομοφυλόφιλα άτομα, όπως και σε διαγνώσεις ευρύτερου πληθυσμού, που κρίνονται ακατάλληλα για μερικά πράγματα, όπως για παράδειγμα για την υιοθεσία ή την ανατροφή ενός παιδιού;
– Το ζήτημα της υιοθεσίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, με πολλές ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους που περνούν από γενιά σε γενιά και συχνά φορτίζεται με μυστικά και ψέματα. Εκτός από μια σοβαρή ψυχοπαθολογία ή έντονες διαταραχές συμπεριφοράς δεν βλέπω άλλη αιτία αποτρεπτική για την έγκριση υιοθεσίας. Συνοπτικά θεωρώ ότι οι προδιαγραφές για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να διαφέρουν από εκείνες του γενικού πληθυσμού, διότι ο ρόλος του πατέρα ή της μητέρας δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το βιολογικό φύλο. Εξάλλου είναι γνωστό το θέμα της διάκρισης στις μέρες μας, την εποχή της «αναταραχής του φύλου», ανάμεσα στο κοινωνικό φύλο (gender) και στο βιολογικό φύλο (sex).
– Γιατί υπάρχει αυτή η έντονη ανάγκη μερικών ομοφυλόφιλων να αναπαράξουν συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα ετεροφυλόφιλων, από τα οποία συνειδητά ή ασυνείδητα απεγκλωβίστηκαν;
– Τα συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα με τους άκαμπτους παγιωμένους ρόλους τους παραμένουν πολύ ισχυρά, σμιλεμένα από την παράδοση, την εκπαίδευση, τις προκαταλήψεις και κυρίως τον χριστιανισμό. Οι ομοφυλόφιλοι στην προσπάθειά τους να αισθανθούν «κανονικοί» και «αποδεκτοί» αντιγράφουν ετεροφυλοφιλικά πρότυπα και μοντέλα συμπεριφοράς, φθαρμένα και συχνά ξεπερασμένα. Φαίνεται ότι η δραματοθεραπεία βοηθά αρκετά στη διερεύνηση και αλλαγή τέτοιων κοινωνικών ρόλων και στερεοτύπων. Σε εποχές, όπως τη δεκαετία του ’60, οι ομοφυλόφιλοι αγωνίζονταν να απεγκλωβιστούν και να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα που συχνά υιοθετούσαν και οι ετεροφυλόφιλοι ή οι φεμινίστριες, όπως η ελεύθερη συμβίωση, οι εφήμερες σεξουαλικές απολαύσεις, η μη δέσμευση στις σχέσεις. Και βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι συχνά οι ανάγκες των ομοφυλόφιλων υποκειμένων για αγάπη, τρυφερότητα, κοινωνική αποδοχή και σταθερότητα στη ζωή τους δεν διαφέρουν από εκείνες των ετεροφυλόφιλων.
Αναστασία Πασχάλη
Η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συμφώνου
– Τι καλύπτει το σύμφωνο συμβίωσης; Γιατί ήταν τόσο επιβεβλημένο;
– Το σύμφωνο συμβίωσης καλύπτει όλα τα δικαιώματα που έχει ένας σύζυγος από τον γάμο και προβλέπονται από τον αστικό κώδικα, κατ’ αρχήν κληρονομικά, φορολογικά, συμμετοχή στα αποκτήματα κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, διατροφή κ.λπ. Ηταν απαραίτητη η τροποποίηση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και η επέκτασή του σε άτομα του ίδιου φύλου, διότι διαφορετικά υπάρχει σαφής διάκριση και παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί το δίκαιο θεσπίζεται και λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός πολιτών που επιλέγουν τη δημιουργία μιας άλλου είδους οικογένειας και αυτό έπρεπε να γίνει σεβαστό και να ρυθμιστούν τα αστικά δικαιώματα.

– Αισθάνεστε ότι ο νόμος είναι άδικος ανάλογα με τη σεξουαλική τοποθέτηση των ανθρώπων;

– Ο Ν. 4356/2015 που ισχύει τώρα δεν διακρίνει ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμβίωση.

– Γιατί μερικοί αισθάνονται ότι το σύμφωνο θα μείνει στα χαρτιά;

– Από τη στιγμή που η Πολιτεία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να υπογράφουν το σύμφωνο συμβίωσης ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και να ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, αλλά και πιο σοβαρά ζητήματα, όπως κληρονομικά, κ.λπ. θεωρώ ότι δεν μένει στα χαρτιά, αλλά προχωρά στην ουσία. Φυσικά και δεν ρυθμίζονται όλα τα θέματα, όπως π.χ. της υιοθεσίας παιδιών, αλλά είναι μια ουσιαστική αρχή.
Χρήστος Βούπουρας
Ομοφυλοφιλία και τέχνη
– Ο κινηματογράφος μπορεί να κατευνάσει τον φόβο για τη διαφορετικότητα; 
– Κάθε διαφορετικότητα είναι ευλογία. Είναι πηγή εμπειριών και γνώσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Η τέχνη αναζητεί το διαφορετικό γιατί αποτελεί βασικό συστατικό της. Ο κινηματογράφος, όπου ο ρεαλισμός είναι σχεδόν απαραίτητος, είναι ίσως η τέχνη που χρησιμοποιεί περισσότερο τη διαφορετικότητα. Η τέχνη δεν αναζητεί να κατευνάσει τους φόβους για τη διαφορετικότητα. Οφείλει να θέτει την πραγματικότητα μαζί με το όραμα, ακόμα και να ξύνει πληγές, κι από εκεί και πέρα ο καθένας μόνος του αποφασίζει τους θυμούς του ή τις αποδοχές του.
– Ο έρωτας εκφράζεται διαφορετικά στους ομοφυλόφιλους απ’ ό,τι στους ετεροφυλόφιλους; 
– Ο έρωτας δεν έχει φύλο, καταγωγή ή θρησκεία. Είναι το βασικό χαρακτηριστικό και η αποτελεσματική μέθοδος για τη δημιουργία ενός κόσμου με κέντρο τον άνθρωπο. Θρησκείες και πολιτισμοί προσπάθησαν να τον αποδυναμώσουν, αλλά εις μάτην, γιατί είναι το οξυγόνο της ζωής αλλά και του θανάτου.
– Ποια είναι η ανάγκη σας να κάνετε ένα σινεμά με ήρωες μετανάστες και ομοφυλόφιλους; Είναι η ανάγκη της εποχής, η ανάγκη να ειπωθεί κάτι δικό σας, στρατευμένη ή μη τέχνη;
– Η ανάγκη μου είναι να ανακαλύπτω το διαφορετικό από μένα. Οι μετανάστες από φύση και θέση ενέχουν τη διαφορετικότητα σε πολλά επίπεδα, άρα διαθέτουν πολλά πεδία προς ανακάλυψη. Στην εποχή μας οι μετανάστες λόγω πολιτικών συνθηκών ήρθαν να μας βρουν. Οφείλουμε ως λαός που ανακάλυψε τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία να τους καλοδεχτούμε και να τους κατανοήσουμε, φυσικά μην απεμπολώντας τη δική μας πολιτισμική συγκρότηση. Οταν μάθουμε να είμαστε πανανθρώπινοι θα γίνουμε και περισσότερο Ελληνες. Η ομοφυλοφιλία έχει μπει τις τελευταίες δεκαετίες αλογόκριτα στον κινηματογράφο. Αυτό είναι μια κατάκτηση και μια πρόοδος του πολιτισμού. Φυσική συνέπεια είναι να τίθεται κάποιες φορές επιθετικά και στρατευμένα. Στους «7 θυμούς» η ομοφυλοφιλία τίθεται ως δεδομένη και επί ίσοις όροις. Η ταινία δεν ασχολείται με τα προβλήματα (ομοφοβία, κοινωνικός ρατσισμός, δικαιώματα) των ομοφυλόφιλων. Με άλλα λόγια δεν είναι στρατευμένη.

Πρόγραμμα προβολών
• 20/3 «7 Θυμοί». Ομιλητές Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Χρήστος Βούπουρας, Στέλιος Κρασανάκης
• 10/4 «Single Man». Ομιλητές Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ελισάβετ Παπανδρέου, Γιάννης Μαλογιάννης
• 24/4 «Love is strange». Ομιλητές Λουκάς Αθανασιάδης, Ηλίας Βλάχος, Αργυρώ Κυριαζή
Ολες οι ταινίες προβάλλονται στις 12 το μεσημέρι.

Στη φυλακή Σαουδάραβας που κρέμασε τη σημαία του gay pride

Στην φυλακή κατέληξε γιατρός από τη Σαουδική Αραβία, όταν κρέμασε στο σπίτι του σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο του LGBT pride. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι αντιπροσωπεύει η σημαία -που αναφέρεται και ως σημαία της ελευθερίας- αλλά ότι την αγόρασε από online κατάστημα, επειδή τα χρώματα άρεσαν στο παιδί του. Η θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβε τον γιατρό, όταν η σημαία βρέθηκε να ανεμίζει έξω απ’ το σπίτι του σε κοντάρι τριών μέτρων. Η σημαία αφαιρέθηκε, μετά από έρευνα, αλλά ο ίδιος… τη γλίτωσε φτηνά, αφού η ομοφυλοφιλία τιμωρείται μέχρι και με θανατική ποινή.
 Σάλος ξέσπασε και στο twitter, όπου δημιουργήθηκε hashtag για το περιστατικό, με αρκετά απ’ αυτά να προκαλούν σοκ. «Είμαι σίγουρος πως οι γκέι θα μας σέβονται περισσότερο, αν δεν τους σεβαστούμε καθόλου και τους οδηγήσουμε στο να παρατήσουν την κακή τους συνήθεια», ανέφερε κάποιος, ενώ άλλος δημοσίευσε μια φωτογραφία με σπαθιά, γράφοντας: «Έτσι σεβόμαστε τους ομοφυλόφιλους στην Σαουδική Αραβία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».
ΣΧΟΛΙΟ: Υπάρχει θρησκευτική Αστυνομία please στην Σαουδική Αραβία...Μετά τους λέμε και προοδευτικούς....Μπλιάχ!!

Ο σταρ του Prison break που αποκάλυψε ότι είναι GAY μιλά για την VIRAL φωτό του!

Δεν είναι λίγες οι φορές που κυκλοφορεί στο ίντερνετ μία φωτογραφία κάποιου διάσημου με μία χιουμοριστική λεζάντα.
Τα λεγόμενα memes, μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικά και έξυπνα που πολλές φορές τα εγκρίνουν ακόμα και οι ίδιοι οι διάσημοι, κάνοντάς τα share στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να αυτοσαρκαστούν.
Υπάρχουν, όμως, και μερικές φορές που το ίντερνετ ξεπερνάει, είτε άθελά του, είτε κακόβουλα, τα όρια, ξεχνώντας ότι ακόμα και οι διάσημοι του Χόλιγουντ είναι πραγματικοί άνθρωποι με συναισθήματα, που μπορεί να προσβάλλονται ή να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις, είναι και η περίπτωση του πρωταγωνιστή του Prisonbreak, Wentworth Miller, ο οποίος έγινε meme, λόγω της αλλαγής στην εξωτερική του εμφάνιση.
Το meme, που δείχνει την αλλαγή στην εμφάνιση του ηθοποιού εμφανίστηκε αρχικά στον λογαριασμό TheLadBible, με την λεζάντα «When you break out of prison and find about McDonalds monopoly» (Όταν αποδράς από την φυλακή και μαθαίνεις ότι τα McDonalds έχουν μονοπώλιο).
Ο ηθοποιός αποφάσισε να απαντήσει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μιλώντας με ειλικρίνεια για τη ζωή του αλλά και τον λόγο που θεώρησε την ανάρτηση αυτή ως προσβλητική. «Σήμερα βρέθηκα να είμαι αντικείμενο ενός meme στο διαδίκτυο. Όχι για πρώτη φορά. Αυτή η φορά, όμως, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.
Το 2010, σχεδόν αποσυρμένος από την ηθοποιία, προσπαθούσα να κρατάω χαμηλό προφίλ για πολλούς λόγους.
Αρχικά, και κυρίως, (επειδή) είχα τάσεις αυτοκτονίας.
Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχω γράψει ποτέ, δεν έχω μιλήσει και δεν το έχω μοιραστεί ποτέ.
Εκείνη την εποχή όμως, υπέφερα σιωπηλά. Όπως και πολλοί άλλοι. Πάρα πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της “μάχης” μου. Ντροπιασμένος και πονώντας, θεωρούσα τον εαυτό μου “χαλασμένο”. Και οι φωνές στο κεφάλι μου με οδηγούσαν σε ένα μονοπάτι αυτοκαταστροφής. Όχι για πρώτη φορά.
Πάλευα με την κατάθλιψη από την παιδική μου ηλικία. Είναι μία μάχη που μου κόστισε χρόνο, ευκαιρίες, σχέσεις και χιλιάδες άγρυπνες νύχτες.
Το 2010, στο χαμηλότερο σημείο της ενήλικης ζωής μου, έψαχνα παντού για ανακούφιση/παρηγοριά/κάτι να μου αποσπάσει την προσοχή. Και στράφηκα στο φαγητό. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Ναρκωτικά. Αλκοόλ. Σεξ. Αλλά το φαγητό έγινε το μόνο πράγμα για το οποίο ανυπομονούσα. Βασιζόμουν σε αυτό για να τα βγάλω πέρα. Υπήρχαν φορές που η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας μου ήταν το αγαπημένο μου γεύμα και το νέο επεισόδιο του TOP CHEF. Μερικές φορές αυτό ήταν αρκετό. Έπρεπε να είναι..
Και πάχυνα. Σιγά και τι έγινε (Big f--king deal)!
Μία μέρα, καθώς έκανα πεζοπορία με έναν φίλο στο Λος Άντζελες, συνάντησα ένα συνεργείο που γύριζε μία ριάλιτι εκπομπή. Χωρίς να το ξέρω, οι παπαράτσι άρχισαν να με κυκλώνουν. Με πήραν φωτογραφία, την οποία δημοσίευσαν δίπλα από παλιές μου φωτογραφίες από άλλη στιγμή της καριέρας μου με τίτλους όπως «Hunk To Chunk» και «Fit To Flab» (από γυμνασμένο, λαπάς κλπ).
Η μητέρα μου έχει μία από εκείνες τις φίλες που πάντα φέρνουν τα άσχημα νέα. Της έβαλε αυτά τα αποκόμματα από τα δημοφιλή αυτά περιοδικά και της τα ταχυδρόμησε. Με πήρε τηλέφωνο, ανήσυχη.
Το 2010, που έδινα μάχη με την ψυχική μου υγεία, ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμουν.
Για να μην τα πολυλογώ, επέζησα.
Όπως και αυτές οι φωτογραφίες.
Χαίρομαι.
Τώρα, όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία μου με το κόκκινο t-shirt, το σπάνιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου, μου θυμίζει την μάχη που έδωσα. Η αντοχή μου και η επιμονή μου απέναντι σε κάθε είδους δαίμονα. Κάποιοι εσωτερικοί. Κάποιοι εξωτερικοί.
Όπως μία πικραλίδα που πάει να ανθίσει στο πεζοδρόμιο, επέμεινα.
Όπως και να' χει. Ακόμα. Παρ' ολ' αυτά.
Την πρώτη φορά που είδα αυτό το meme στο news feed των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν μπορούσα ούτε να αναπνεύσω. Αλλά όπως όλα στη ζωή, έπρεπε να βρω κάποια σημασία. Και η σημασία σε αυτή την εικόνα μου είναι η δύναμη. Η επούλωση. Η συγχώρεση.
Του εαυτού μου και των άλλων.
Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που γνωρίζετε υποφέρει, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Αναζητήστε την. Στείλτε μήνυμα. Στείλτε email. Σηκώστε το τηλέφωνο. Κάποιος ενδιαφέρεται. Περιμένουν να σας ακούσουν.
Με αγάπη 
W.M»

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Disney και Marvel ενάντια στην ομοφοβία και ΟΧΙ του Κυβερνήτη στο anti gay Νομοσχέδιο

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΤΕΛΙΚΑ
Η Walt Disney Co. και τα Marvel Studios εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο θρησκευτικής ελευθερίας της Τζόρτζια, που εκκρεμεί μπροστά στον κυβερνήτη Νέιθαν Ντιλ, και δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν αλλού τις επιχειρήσεις τους αν με νομοθετική ρύθμιση επιτραπούν πρακτικές διακρίσεων.
Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους θρησκευτικούς λειτουργούς να αρνούνται την πραγματοποίηση γαμήλιων τελετών για ζευγάρια του ιδίου φύλου, και θα επιτρέπει σε οργανώσεις πιστών να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή εργασίας σε εκείνους που θεωρούν ότι «παραβιάζουν τις αρχές της θρησκείας τους».
Προσφέροντας γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα, η Τζόρτζια έχει μετατραπεί σε κεντρικό σημείο για τις παραγωγές, με τη Marvel να γυρίζει το «Guardians of the Galaxy 2» στα Pinewood στούντιο, έξω από την Ατλάντα. Επίσης το «Captain America: Civil War» γυρίστηκε εκεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

«Η Disney και η Marvel είναι συνεργαζόμενες εταιρίες, και παρά το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετικές εμπειρίες κάνοντας τα γυρίσματα στην Τζόρτζια, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε αλλού τις δουλειές μας αν υπογραφεί σε πολιτειακό δικαστήριο οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιτρέπει πρακτικές διακρίσεων», ανέφερε εκπρόσωπος της Disney την Τετάρτη.
Η MPAA που εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, έχει ήδη εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου. Τη Δευτέρα ένας ανώτερος υπάλληλος της MPAA το αποκάλεσε «μεροληπτικό» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ντιλ δεν θα το υπογράψει.
«Είμαστε σίγουροι ότι ο κυβερνήτης Ντιλ δεν θα επιτρέψει σε ένα μεροληπτικό νομοσχέδιο να γίνει νόμος στην Τζόρτζια», είπε ο Βανς Στίβενσον, αντιπρόεδρος της MPAA.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προξενήσει διχόνοια στα επαγγελματικά σωματεία της βιομηχανίας, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει το είδος της αντίδρασης που ανάγκασε την Ιντιάνα να επανεξετάσει το νομοσχέδιο θρησκευτικής ελευθερίας που πέρασε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Καμπάνιας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τσαντ Γκρίφιν, προέτρεψε τα στούντιο και τις εταιρίες παραγωγής να αρνηθούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω παραγωγές στην Τζόρτζια, αν ο Ντιλ δεν αποκλείσει το νομοσχέδιο.
Ο Ντιλ, που είναι Ρεπουμπλικάνος, ή είπε οτι θα το μπλοκάρει.
Το δίκτυο AMC που γυρίζει το «The Walking Dead» στην Τζόρτζια, εξέφρασε την αντίθεσή του, με την ακόλουθη δήλωση: «Σαν εταιρία, η AMC Networks πιστεύει ότι οποιαδήποτε μορφή διάκρισης είναι κατακριτέα». 
Επίσης ένας εκπρόσωπος του AMC, είπε: «Επικροτούμε την αντίσταση του κυβερνήτη Ντιλ σε μια προηγούμενη εκδοχή αυτού του διχαστικού νομοσχεδίου και τον προτρέπουμε να απορρίψει και την καινούργια επίσης».

Ο Ντιλ σε δήλωσή του νωρίτερα αυτό τον μήνα, πριν περαστεί η τρέχουσα μορφή του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε νομοθεσία πιστεύει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διακρίσεις. 

Ο ίδιος άλλωστε μόχθησε αρκετά στο χτίσιμο μιας γέφυρας μεταξύ της πολιτείας και της κινηματογραφικής βιομηχανίας αφού το προηγούμενο καλοκαίρι πήγε στο Λος Άντζελες προκειμένου να πείσει κι άλλους κινηματογραφιστές να ξεκινήσουν γυρίσματα στην Τζόρτζια.

ΠΗΓΗ: cnn

O JAMES FRANCO ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ GAY ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ...ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΗ...

​Την ώρα που οι φήμες πως είναι ομοφυλόφιλος οργιάζουν, ο Τζέιμς Φράνκο δίνει την δική του απάντηση μέσω του « Four Two Nine». Το περιοδικό δημοσίευσε έναν διάλογο μεταξύ του «στρέιτ Τζέιμς Φράνκο» και του «γκέι Τζέιμς Φράνκο» όπου μεταξύ των άλλων ο ηθοποιός αναφέρει:

«Είμαι γκέι στην τέχνη μου και στρέιτ στη ζωή μου. Βέβαια, είμαι επίσης γκέι στη ζωή μου, μέχρι το σημείο της συνουσίας - εκεί μπορείς να πεις ότι είμαι στρέιτ. Οπότε φαντάζομαι ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την ομοφυλοφιλία. Αν σημαίνει με ποιον κάνεις σεξ, υποθέτω ότι είμαι στρέιτ. Παλιά η ομοφυλοφιλία καθοριζόταν από τον τρόπο συμπεριφοράς όχι με ποιον κάνεις σεξ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο αφιέρωμα δημοσιεύεται και ένα ποίημα με τον εξής στίχο!

«Παράξενο πώς μια μικρή π@π@ σε κάνει αδερφή σήμερα».  ΣΧΟΛΙΟ: Ο τροπο ζωής ειναι αυτός που αφορα ενα άτομο και οντως οχι η σεξουαλικη του τάση. Σημασία εχει οτι το σεξ δεν ειναι παντα έρωτας οποτε εννοεί οτι πιστεύει στην Έρωτα κσι την τέχνη που δεν εχουν όρια και δεν μπαίνουν σε κουτάκια...


Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ LGBT ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ -ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

«Σε κάποιο από τα ταξίδια του με την οργάνωση, ο Κώστας μού είπε πως θα ήταν μαζί με τον κύριο Αλέκο Μοδινό και κατάλαβα πλέον πως το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο - αλλά δεν ένιωσα καμία στενοχώρια ή προβληματισμό», είπε η μητέρα του Κώστα Γαβριηλίδη, Προέδρου της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, σε ομιλία της την περασμένη Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016, σε ανοικτή εκδήλωση στη Λευκωσία, με θέμα τη δυσκολία να είναι κανείς γονέας ή κηδεμόνας ατόμου ΛΟΑΤΙ στην Κύπρο. Όπως αναφέρω και στο σχετικό ρεπορτάζ, ακόμα μια μητέρα και ένας πατέρας μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες ως γονείς ομοφυλόφιλων παιδιών, αυτήν τη βραδιά, που αποτελεί σημαντική καμπή στην πορεία της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στο νησί.

Θα μπορούσα να πω ότι ο δρόμος άνοιξε προς την καμπή αυτή, πριν από διόμισι σχεδόν χρόνια, τον Δεκέμβρη 2013, με την τιμητική βραδιά «Αλέκος Μοδινός: Έργο Ζωής», στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, που είχε διοργανωθεί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Η μεγάλη σημασία της εκδήλωσης αυτής, όπως παρατήρησα τότε, είναι ότι η αναγνώριση του έργου της ζωής του αρχιτέκτονα Αλέκου Μοδινού, δεν περιορίζεται στη μειοψηφούσα κοινότητα των ΛΟΑΤ, αλλά προέρχεται πια από ολόκληρη τη στρέιτ πλειοψηφία.

Είχαν συμπληρωθεί 20 χρόνια από την καταδικαστική, για την Κύπρο, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1993, σε προσφυγή του Α. Μοδινού, για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία - σημειώνεται ότι, μέχρι το 1998, η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών ήταν ποινικό αδίκημα, ενώ ο νόμος αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας ψηφίστηκε από την Κυπριακή Βουλή το 2000. «Το μήνυμα της τιμητικής βραδιάς για τον Αλέκο Μοδινό είναι ότι η κυπριακή κοινωνία είναι πιο μπροστά από την πολιτεία, ειδικά στο θέμα της χρονικής συνταύτισης της νομοθεσίας με την κοινωνική αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ατόμων», μου είχε πει, σε δήλωσή του για την εφημερίδα, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, που ήταν ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση.

Ο ίδιος ο Αλέκος Μοδινός, είχε πει στην αντιφώνησή του στην τιμητική βραδιά του: «Αν το παιδί σας ήταν ομοφυλόφιλο, εσείς τι θα κάνατε; Θα το διώχνατε; Θα το σκοτώνατε; Θα αυτοκτονούσατε; Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό γιατί οι δικοί μου γονείς, προικισμένοι με τεράστια αποθέματα αγάπης πριν από 60 χρόνια, αγνόησαν την κοινή γνώμη, με βοήθησαν και με στήριξαν. Το ίδιο κάνουν η αδελφή μου, τα ανίψια μου και η οικογένειά μου», είπε και κατέληξε ως εξής: «Η ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στον νόμο, δεν είναι παρά μια ελάχιστη απαίτηση. Αυτό που πρέπει να επέλθει και να καταξιωθεί, είναι η πραγματική ισότητα στην καθημερινή ζωή και στη νοοτροπία όλων των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι, όταν φέρνουμε στον νου μας την ομοφυλοφιλία και το ομοφυλόφιλο άτομο».

OI GAY ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ...

Και μολονότι πολλοί θα θεωρούσαν ότι η Μύκονος είναι ένα από αυτά, οι Βρετανοί κάνουν την έκπληξη και αναφέρουν ότι «πάντα ονειρευόσασταν να επισκεφθείτε την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Γνωρίζετε ήδη ότι η Μύκονος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το γκέι κοινό και ότι η Σαντορίνη είναι πιθανόν ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στον πλανήτη. Ομως, υπάρχουν πολλά περισσότερα».

«Η Ελλάδα έχει δεκάδες όμορφα νησιά που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και σας υπόσχονται να σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, ρομαντισμού και διασκέδασης» γράφει το βρετανικό site.

1. Μήλος

«Συνδυάζει πανέμορφες παραλίες, ρομαντικά τοπία και εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Η Μήλος καθίσταται σε ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά για τους ομοφυλόφιλους ταξιδιώτες, κυρίως για αυτούς που είναι ερωτευμένοι» σχολιάζει το Day Star News.

2. Φολέγανδρος

«Το μικροσκοπικό αυτό ελληνικό νησάκι σίγουρα θα σας γεμίσει με τη ζεστή αίσθηση της ελληνικής φιλοξενίας. Κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, νοστιμότατο φαγητό και αξιαγάπητα ξενοδοχεία θα κάνουν τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο τις καλύτερες της ζωής σας» είναι η περιγραφή του βρετανού αρθρογράφου.

3. Σκιάθος

«Η Σκιάθος είναι ένα όμορφο ελληνικό νησί που πολλοί το θεωρούν ως το “επόμενο μεγάλο βήμα” σε σχέση με τις γκέι διακοπές στην Ελλάδα. Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες και τα εκπληκτικά ξενοδοχεία, η Σκιάθος προσφέρει και μια ζωντανή νυχτερινή ζωή που θα σας κρατήσει σε κατάσταση “πάρτι” για όλη τη νύχτα».

4. Ιος

«Ενα από τα πιο αξιαγάπητα ελληνικά νησιά με ένα αρκετά δυνατό γκέι κοινό και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Παρά την έλλειψη σε γκέι μπαρ και κλαμομ η Ιός σίγουρα θα σας συναρπάσει».

5. Τήνος

«Βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από τη Μύκονο. Η Τήνος συνδυάζει τις χαλαρωτικές και ήρεμες διακοπές με το υπέροχο γκέι σκηνικό της Μυκόνου. Ευχαριστηθείτε τις ομορφιές του νησιού και να είστε σίγουροι ότι μόλις ανακαλύψατε το επόμενο αγαπημένο μέρος των διακοπών σας» αναφέρει για την Τήνο το Day Star News.

6. Κέα

«Ησυχη και αριστοκρατική, η Κέα υπόσχεται να σας κάνει να ερωτευτείτε την πανέμορφη φύση της. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη. Διαθέτει όμορφες παραλίες και πολυτελή ξενοδοχεία. Προτείνεται κυρίως για ζευγάρια που κάνουν ρομαντικές διακοπές ή διανύουν τον μήνα του μέλιτος».

7. Νάξος

«Η τελευταία μας στάση μας πάει στη Νάξο, ένα συναρπαστικό ελληνικό νησί με παραλίες που κόβουν την ανάσα και εκπληκτικά ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις. Ετοιμαστείτε να ευχαριστηθείτε τις πιο χαλαρές και ρομαντικές διακοπές της ζωής σας. Επιλέξτε ανεπιφύλακτα τη Νάξο αν ταξιδεύετε με το ταίρι σας» γράφει το Day Star News.



Πηγή:  Τα 7 ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφθούν οι gay τουρίστες [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/202927/ta-7-ellinika-nisia-poy-prepei-na-episkefthoyn-oi-gay-toyristes-eikones#ixzz446C0LAeN

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η αβάσταχτη ομοφοβία της Αφρικής και της Ρωσίας


Οταν η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε τα έξι αναμνηστικά γραμματόσημα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας «Ελεύθεροι και Ισοι» υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς (ΛΟΑΤ), δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν στόχος δριμύτατης κριτικής. 
Πρώτα αντέδρασαν τα 54 μέλη της αφρικανικής ομάδας, ακολουθούμενα από τη Ρωσία.Εκ μέρους των πρώτων ο εκπρόσωπος της Τανζανίας στον ΟΗΕ, Τζάστιν Κισόκα, έστειλε γράμμα στον Μπαν Κι Μουν εκφράζοντας την αποστροφή του για «την ανησυχητική» έκδοση και διανομή των γραμματοσήμων και καταγγέλλοντας πως «αντιτίθενται στις αρχές του ΟΗΕ, όπως και στην κουλτούρα, τους κανόνες και τις πεποιθήσεις πολλών κρατών-μελών».Μάλιστα ο Κισόκα ζήτησε από την Επιτροπή Διοίκησης και Προϋπολογισμού του διεθνούς οργανισμού να σταματήσει άμεσα η καμπάνια και να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες αλλά και η πιθανότητα επιστροφής των ποσών που διατέθηκαν γι΄αυτήν. Τη σκυτάλη πήρε ο Σεργκέι Χαλίζοφ εκ μέρους της Ρωσίας, που κατήγγειλε πως οι δραστηριότητες του γ.γ. «θέτουν σοβαρά ζητήματα για πολυάριθμες αντιπροσωπείες» ζητώντας επίσης τη διερεύνηση της χρήσης των πόρων του προϋπολογισμού του διεθνούς οργανισμού.
Αμφισβητώντας εμμέσως τις αποφάσεις βασικών οργάνων του ΟΗΕ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τα ζητήματα που έθεσε η ομάδα των αφρικανικών κρατών. Ο επικεφαλής του προγράμματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ της διεθνούς οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπορίς Ντίτριχ, υπεραμυνόμενος της έκδοσης και της ίδιας της εκστρατείας η οποία στηρίζεται σε δύο αποφάσεις που υιοθετήθηκαν το 2011 και το 2015 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και καταδικάζουν τις διακρίσεις και τη βία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου ή της ταυτότητας φύλου του, απάντησε καυστικά:
«Αντί να επιτεθούν κατά του ΟΗΕ επειδή εξέδωσε αυτά τα γραμματόσημα, η αφρικανική ομάδα και η Ρωσία θα έπρεπε να εστιάσουν στην εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ στις χώρες τους». 

Νότης ΥΠΈΡ του συμφώνου, εναντίον των gay και υπέρ Χρυσής Αυγής

Θόρυβο έκαναν για ακόμη μία φορά οι δηλώσεις του Νότη Σφακιανάκη. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης εμφανίστηκε προχθές, αργά το βράδυ, στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, εκφράζοντας ακραίες απόψεις για τους πρόσφυγες, τους ομοφυλόφιλους, αλλά και την Εκκλησία. «Πιστεύω στο πατρίς και οικογένεια. Είμαι αγνωστικιστής. Πιστεύω στην αγάπη, αλλά τον Θεό δεν τον έχω δει, δεν τον ξέρω. Η Εκκλησία πρόδωσε την Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας, απέκτησε εδάφη, περιουσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νότης, ο οποίος σε άλλο σημείο της συνέντευξης τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά εναντίον στην υιοθεσία παιδιών. «Με το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχω πρόβλημα για να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους. Αλλά όχι και να υιοθετήσουν, είναι αδιανόητο αυτό. Μέσα σε ένα σπίτι ομοφυλοφίλων τι θα γίνει το παιδί;» σχολίασε, για να αμφισβητήσει παρακάτω και τους επιστήμονες που λένε ότι η ομοφυλοφιλία καθορίζεται γενετικά και δεν είναι επίκτητη. Σύμφωνα με τον Νότη, λοιπόν, οι άνθρωποι «γίνονται ομοφυλόφιλοι μέσα από το lifestyle, δεν γεννιούνται έτσι. Στη διάρκεια της εμφάνισής του στο «The 2night Show», ο τραγουδιστής αποκάλυψε επίσης ότι ψήφισε Χρυσή Αυγή στις εκλογές, ενώ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «ριψάσπιδες» για τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για μουσουλμανοποίηση της χώρας μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Προφανώς ο εκκεντρικός και ημιμαθής καλλιτέχνης έχει μπερδέψει το..σύμπαν! Δηλώνει ότι είναι αγνωστικιστής, πιστεύει στο Θεό αλλά όχι στην Εκκλησία και δεν βλέπει το Θεικό σύμπαν, είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης αλλά κατά της υιοθεσίας και των γκέι, ενώ δήλωσε ότι είναι...πολιτικός μιλώντας για μουσουλμανοποίηση της χώρας. 
Πάντως, η μπαρούφα με το "παρά φύσιν" δεν υπάρχει που ειπώθηκε στη συνέντευξή ούτε καν σε νομική ορολογία στη χώρα μας. Αν όντως ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας, τον καλούμε τότε όλα τα έσοδα από τα μπουζούκια και τα τραγούδια δώσε τα σε οικογένειες που υποφέρουν. Αλλά δυστυχώς για τον ίδιο αυτό το κάνουν οι..."γκέι" που βοηθούν τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής, χρώματος, θρησκείας. Διότι απλά επιμένουν να είναι Άνθρωποι.  Γ.Α.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Δαυίδ Σαμαράς: "Γνώρισα τον σύζυγό μου σε gay site

To γνωστό μοντέλο της δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα, Δαυίδ Σαμαράς, παντρεύτηκε πριν από λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη τον αγαπημένο του Joe McKneeley και σήμερα με δηλώσεις του, στην εφημερίδα Εspresso, περιγράφει πως γνώρισε το άνδρα του αλλά και την κοινή ζωή τους στην Αμερική.

Ο Δαυίδ που έφυγε για οικονομικούς λόγους από τη Μύκονο το 2013, εξομολογήθηκε ότι γνώρισε τον σύντροφό του σε site, γνωριμιών του ίδιου φύλου. "Ποτέ δεν πίστευα ότι μια γνωριμία από το διαδίκτυο θα μπορούσε ν ακαταλήξει σε ένα τόσο μεγάλο έρωτα. Είμαι πολύ τυχερός που έχω τον Joe στη ζωή μου".Το ζευγάρι ζει στο Μανχάταν και ο Δαυίδ, εργάζεται στο μάρκετιγκ γνωστής εταιρείας, ενω ο Joe είναι χορογράφος και σκηνοθέτης στο Broadway.


OI GAY ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΟΝΙΔΗΣ

βραδινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, με τον Πέτρο Κωστόπουλο να "απαντά" στον Γρηγόρη Αρναούτογλου με ένα εξίσου δυνατό χαρτί από τη νυχτερινή ζωή της χώρας. Νότη Σφακιανάκη και "ψήφο στη Χρυσή Αυγή" ο Αρναούτογλου; Σταμάτη Γονίδη και έστειλε.....αδιάβαστο τον Κωστόπουλο...Ο Σταμάτης Γονίδης έκατσε απέναντι στον παρουσιαστή και ανέπτυξε τη θεωρία του κόσμου, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Ο λαϊκός τραγουδιστής πιστεύει πως τα σύμπαντα είναι επτά και όχι άπειρα, γεγονός που το αποδίδει στις δικές του γνώσεις. "Όταν ηρεμήσεις και βρεις τον εαυτό σου βλέπεις και αλήθειες. Τα σύμπαντα είναι επτά, το επτά είναι ο μαγικός αριθμός, γενικά σε όλα".

AdTech Ad

Τσιτσάνη γράψε λάθος... τις Κυριακές έχει πάντα ήλιο

Στη συνέχεια και συνδέοντας τη θεωρία που ακολούθησε με το αριθμό επτά, ο Σταμάτης Γονίδης υποστήριξε πως δεν είναι τυχαίο ότι κάθε Κυριακή έχει ήλιο. "Γιατί κάθε Κυριακή έχει ήλιο; Λένε Sunday; Δέκα το πρωί σηκώνουν τα άγια των αγίων, όπου υπάρχει ορθοδοξία. Εκείνη τη στιγμή όχι μόνο καθαρίζει μεταφυσικά η ατμόσφαιρα, καθαρίζει και ουσιαστικά. Πολύ σπάνια θα βρεις Κυριακή να έχει σύννεφα ή βροχή" υποστήριξε.

Ο τραγουδιστής που δηλώνει πιστός της ορθόδοξης θρησκείας, αναφέρθηκε και στο ρόλο που παίζουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας πως "εμείς, το 10%, κρατάμε σε ισορροπία ολόκληρο τον πλανήτη".

Οι gay είναι αναγκαίοι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους, ο Σταμάτης Γονίδης αναφέρθηκε στους ομοφυλόφιλους, λέγοντας: "Οι gay είναι αναγκαίοι. Ειδικά για τα μεσημεριανά προγράμματα τις εκπομπές, είναι αναγκαίοι. Δεν μπορεί να υπάρχει μεσημεριανή εκπομπή χωρίς gay και να έχει τηλεθέαση". Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, εξήγησε πως και στο χώρο του τραγουδιού είναι αναγκαίοι ομοφυλόφιλοι. "Ένας gay θα σου πει ακόμη και πως θα καπνίσεις και πως θα φορέσεις το ρολόι σου, πώς θα ντυθείς και αν σου πάει αυτό που θα φορέσεις".

Άλλωστε, ο τραγουδιστής υποστήριξε πως ο τρόπος σκέψης των ομοφυλόφιλων είναι πιο... εξελιγμένος: "Η γυναίκα σκέφτεται με δύο λοβούς, ο άντρας με έναν, οι gay με τρεις" είπε κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ανησυχία για τα δικαιώματα των γκέι και τρανς προσφύγων στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών κάνει λόγο για πρόσφατο περιστατικό με τρανς γυναίκα που φέρεται να υπέστη κακοποίηση στη δομή φιλοξενίας όπου βρέθηκε...
Έντονη ανησυχία για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί, τρανς και ίντερσεξ) στη χώρα μας εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ένας αναγνωρισμένος σύλλογος για τα δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας. Σύμφωνα με το ΣΥΔ, οι σφοδρές διώξεις που υφίστανται τα εν λόγω άτομα στις πατρίδες τους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή έκφρασης φύλου οδηγεί ολοένα και περισσότερα από αυτά στον δρόμο της προσφυγιάς, ώστε να διεκδικήσουν την ελευθερία να ζήσουν όπως επιθυμούν σε μια νέα πατρίδα.
 Η ανησυχία που εκφράζει το ΣΥΔ πηγάζει από πολλούς παράγοντες, όπως η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με τη Τουρκία που, «παρότι δίνει υποσχέσεις σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για τους πρόσφυγες, αυτές μοιάζουν να είναι ασυμβίβαστες με την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία που πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει μη ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες».
 Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανησυχίες έχουν εκφράσει και πολλές διεθνείς οργανώσεις για εξετάσεις αιτημάτων ασύλου με ομαδικό και όχι εξατομικευμένο τρόπο, όπως η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει. Η χώρα μας στο παρελθόν «έδειξε αδυναμία, προέβαλλε εμπόδια ή χρειάστηκε παρέμβαση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις που υπήρχε προφανές προσφυγικό προφίλ, να παρέχει καθεστώς διεθνούς προστασίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου», αναφέρει το ΣΥΔ, κάνοντας ειδική αναφορά σε πρόσφατα περιστατικά τεσσάρων προσφύγων, ανάμεσά τους και μίας τρανς γυναίκας, για την οποία εκφράζεται η ανησυχία πως υπέστη κακομεταχείριση λόγω της ταυτότητας φύλου της, στο χώρο φιλοξενίας, και αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΣΥΔ «εκφράζει την έντονη ανησυχία του, και καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές: Να σεβαστούν και να τηρήσουν μέχρι κεραίας στην πράξη το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για τους και τις πρόσφυγες. Να γίνονται γίνονται γνωστές, διαθέσιμες και πλήρως προσβάσιμες οι δυνατότητες για τις διαδικασίες ασύλου και να αποφεύγονται τα μέτρα κράτησης, Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο επιθυμεί να κάνει αίτημα ασύλου στη χώρα μας, να τηρείται απαρεγκλίτως το Π.Δ. 141/2013 που αποτελεί ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85, και στο άρθρο 10, παρ.δ, περ.ii, αναφέρει: “Κατά τον καθορισμό της συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή τον προσδιορισμό χαρακτηριστικού αυτής της ομάδας λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπόψη πτυχές συνδεόμενες με το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας φύλου” και να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή και σε εύλογο χρόνο τα αιτήματα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου. Να τηρηθεί κατά κεραία η πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαρτίου 2016, που στο σημείο 12 αναφέρει: “Υπογραμμίζει ότι, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, οι γυναίκες ενδέχεται να υποστούν δίωξη λόγω φύλου, ενώ τα LGBTQI άτομα ενδέχεται επίσης να υποστούν κακομεταχείριση, με αποτέλεσμα να έχουν νόμιμη αξίωση για προστασία. Καλεί όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν διαδικασίες ασύλου και να επιδιώξουν την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών με πολλαπλές περιθωριοποιημένες ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών LGBTQI. Προτρέπει όλα τα κράτη-μέλη να καταπολεμήσουν τα επιζήμια στερεότυπα που συνδέονται με τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των γυναικών LGBTQI, και να εφαρμόσουν πλήρως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σε συνάρτηση με τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου. Τονίζει την ανάγκη δημιουργίας εγκαταστάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τα άτομα LGBTQI σε όλα τα κράτη μέλη. Υπογραμμίζει ότι η βία κατά LGBQI ατόμων είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε εγκαταστάσεις υποδοχής”. Να δοθεί η απαραίτητη οδηγία σε όλους τους χώρους φιλοξενίας ή hot spots, να γίνεται απολύτως σεβαστή η ταυτότητα φύλου ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός των προσώπων και σε περιπτώσεις που υπάρχει η υπόνοια παραβίασης των δικαιωμάτων τους ή οποιαδήποτε παρενόχληση στη βάση ταυτότητας ή έκφρασης φύλου από οποια(ο)νδήποτε να τα προστατεύουν.» Το ΣΥΔ δηλώνει τέλος ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των προσφύγων, και ιδιαίτερα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΟ: Gay business στην Ελλάδα;

Πάρτι με χλαμύδες σε αρχαιοελληνικό στιλ ή σε ύφος κάποιας άλλης, πιο ρομαντικής εποχής, με κρινολίνα και άμαξες. Σκηνικά βγαλμένα από ρωμαϊκές κραιπάλες με άφθονο κρασί και άρπες. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ
Δείπνα σε ροτόντες στημένες πάνω στο κύμα, με φόντο τα μαγικά ηλιοβασιλέματα των ελληνικών νησιών. Και για τους πιο τολμηρούς; Ξέφρενα γλέντια με δυνατά beat σε πιο σύγχρονο -ή και kinky- ύφος, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος. Ολα αυτά με σκηνοθετική υπογραφή, καλλιτεχνική επιμέλεια και, φυσικά, με τον έρωτα σε πρώτο πλάνο. Τα ομόφυλα ζευγάρια γιόρτασαν στα τέλη του Δεκεμβρίου την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ζευγάρια που τα μέλη του είναι του ιδίου φύλου.
Πλέον όμως τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να κάνουν και «γαμήλια» πλάνα για την τελετή των ονείρων τους, καθώς επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίσημη έναρξη των business που αφορούν gay. Οι «γαμήλιες» δουλειές «ανοίγουν» στη χώρα μας μέσω ειδικής ιστοσελίδας, η οποία βρίσκεται στα σκαριά λίγο καιρό μετά την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΨΗ: Η πολιτική και το ροζ ξέπλυμα με δόση λαικισμού...

Έχει αρχίσει ένα ξέπλυμα του Γκλέτσου με αφορμή τη δήλωση ότι έχει πάει με άντρα. Πέρα από το θετικό ένας μάτσο άντρας, που έχει στήσει επικοινωνιακά το προφίλ του πάνω στη ματσίλα, να παραδέχεται ότι έχει κοιμηθεί με έναν άλλο άντρα, φοβάμαι ότι η δήλωση του ιδίου έχει γίνει ακριβώς για να γίνει το ξέπλυμα. Και εδώ ερχόμαστε στο ερώτημα: Θα μπορούσε μια τέτοια παραδοχή από κάποιον διάσημο να ακυρώσει όλη την υπόλοιπη δράση του; Πόσο είναι σημαντικό το σπάσιμο των έμφυλων στερεοτύπων για την προώθηση της εικόνας των ΛΟΑΤ ατόμων ως μέρος μιας κανονικότητας και είναι ανεξάρτητο αυτό από όλο το υπόλοιπο: Είναι προφανές ότι τα έμφυλα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν και εκεί είναι πολύ σημαντική η συμβολή διασήμων προσώπων που βγαίνουν και κάνουν coming out, καλή ώρα όπως ο Γκλέτσος. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο:
Όταν η εικόνα του γκέι άνδρα γίνεται μέρος της κανονικότητας, η δήλωση του Γκλέτσου λειτουργεί και ως ξέπλυμα για τον ίδιο. Έχοντας κάνει αίσθηση πολλές φορές με δηλώσεις περί ελληνικότητας, νομίμων και παράνομων μεταναστών και διάφορα άλλα αντίστοιχου στυλ, οι  δηλώσεις λειτουργούν αποσυμπιεστικά και οδηγούν στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής εικόνας. Με λίγα λόγια ξεπλένουν το δήμαρχο Στυλίδας από όσα κάνει και λέει που είναι σε άλλο στυλ και ύφος και σε αντιδιαστολή με τα χθεσινά. Δεν είναι καινούργια όλα αυτά και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται.
Με δεδομένο ότι ο Γκλέτσος έχει φιλοδοξίες για την κεντρική πολιτική, η εικόνα που οικοδομεί είναι γι αυτόν σημαντική. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο λαϊκισμός του σε άλλα θέματα είναι παροιμιώδης και απολύτως συμβατός με την ακροδεξιά, όπως εν πολλοίς και το κοινό του. Η στροφή λαϊκιζόντων πολιτικών προς μια ΛΟΑΤ αισθητική μας φέρνει στο νου τη Μαρίν Λεπέν, που στις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία έκανε αιχμή της πολιτικής της τη ΛΟΑΤ αισθητική, προτάσσοντας στην καμπάνια της γκέι άτομα που έλεγαν για ποιο λόγο θα την ψηφίσουν (κάποιοι νομίζω ότι ήταν και υποψήφιοι) καθώς και γυναίκες που εκθείαζαν το γεγονός ότι η ακροδεξιά πολιτικός είναι μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της μόνη.
Κατά τα άλλα η Λεπέν συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορική της εναντίον των μεταναστών που είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της Γαλλίας. Και όσον αφορά τη ΛΟΑΤ κοινότητα κι εδώ κι εκεί, είναι έτοιμη να κάνει ήρωα κάποιον που βγαίνει και δηλώνει υπέρμαχός της. Λες και η γενικότερη προώθηση του εκδημοκρατισμού στην κοινωνία, μέσα από την οποία θα γίνει αναβάθμιση όλων των δικαιωμάτων και όχι μόνο των στενά και συντεχνιακά δικών μας, είναι κάτι μακρινό και ανέφικτο. Και τώρα γινόμαστε απλά υπέρμαχοι αυτών που ευκαιριακά μας υποστηρίζουν, στην ουσία ρίχνοντας νερό και πάλι στο μύλο της ακροδεξιάς.
 Πηγή: 3pointmagazine.gr
@Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη του δικτυακού συνεργαζόμενου τόπου και δεν είναι απαραίτητο να ταυτιστούμε κι εμείς ως συντάκτες απόλυτα. Καταγράφουμε όλες τις απόψεις με γνώμονα μόνο τον σεβασμό στην LGBT Κοινότητα της χώρας μας..

ΤΟ ΘΕΜΑ: Ταινίες που βασίζονται στον ρατσισμό

Επιμέλεια: Ζωή Καραθανάση
Ο ρατσισμός είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο που δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα σε όλες τις μορφές του. Παρόλα αυτά, ο κινηματογράφος πρόκειται για ένα μαζικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει τους θεατές, αλλά και να τους ενημερώσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο ρατσισμός τόσο στο κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και στην ίδια την παγκόσμια πραγματικότητα.
Ο 7ος ήλιος του έρωτα (2001)
Μία ταινία που βασίζεται στο μεταναστευτικό ανθρώπινο κύμα που συνέβη την περίοδο του 1922 λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής. Πολλοί πρόσφυγες άφησαν πίσω τους ανθρώπους, περιουσίες, άφησαν την κατεστραμμένη πλέον πατρίδα τους και ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μία νέα αρχή, έναν υγιέστερο τρόπο ζωής. Ειδικότερα η ταινία διηγείται μία ιστορία αγάπης που θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών της εποχής. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Βαγγέλης Σερντάρης, ενώ πρωταγωνιστές οι Κατερίνα Παπαδάκη, Θόδωρος Σκούρτας, Μαρία Καβουκίδου, Χρύσανθος Παύλου και Αναστασία Πανταζοπούλου.
Άουσβιτς  (2010)
Έχουν δημιουργηθεί πολλές ταινίες που αφορούν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόνο που προκάλεσε. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταινία περιγράφει με ωμότητα τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο σκηνοθέτης Uwe Boll παρουσιάζει τους ανθρώπους γυμνούς να πεθαίνουν στους θαλάμους αερίων και μετά να καίνε τα πτώματά τους ή να τους βγάζουν τα δόντια με τανάλια. Ο ίδιος αμύνθηκε την ταινία του επισημαίνοντας ότι «Για αρκετό καιρό οι παραγωγοί ταινιών σχετικά με το Άουσβιτς έχουν δείξει στο κοινό μία πιο μαλακή εικόνα για το Ολοκαύτωμα. Δεν ήταν έτσι όμως τα πράγματα, ήταν κόλαση κι αυτό δείχνω ακριβώς».
12 χρόνια σκλάβος (2013)
Η βρετανικής-αμερικάνικης παραγωγής ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και συγκεκριμένα στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ. Πρόκειται για την ιστορία ενός ελεύθερου μαύρου άντρα ο οποίος πουλήθηκε στη σκλαβιά αφού απήχθη στη Γουάσιγκτον το 1841. Εργάστηκε για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του. Μία ταινία γεμάτο ρεαλισμό και σκληρότητα. Παρουσιάζει την φρικτή αντιμετώπιση των λευκών απέναντι στους μαύρους. Σε σκηνοθεσία του Steve McQueen και πρωταγωνιστές τους Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch και Lupita Nyong’o.
Pride (2014)
Μία βρετανική ταινία που σχετίζεται με την LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) κοινότητα. Η ταινία, βασισμένη σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, αναφέρεται σε μία ομάδα γκέι ακτιβιστών που αποφασίζει να συμπαρασταθεί ενεργά και να προσφέρει οικονομική βοήθεια στον μεγάλο αγώνα των απεργών ανθρακωρύχων της Αγγλίας τη δεκαετία του ’80. Παρακολουθούμε ρεαλιστικά τα στερεότυπα που υπάρχουν, τον κοινωνικό ρατσισμό, καθώς και την ομοφοβία. Σκηνοθετημένη από τον Matthew Warchus και πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West και Paddy Considine.
Με ονόμασε Μαλάλα (2015)
Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ που βασίζεται στην αυτοβιογραφία της νεαρής πακιστανής ακτιβίστριας που βραβεύτηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης. Τα θέματα του ντοκιμαντέρ αποτελούν η ζωή και η δράση του νεαρού κοριτσιού. Η Μαλάλα ήταν μόλις 11 χρονών όταν αποφάσισε να γράψει σ’ ένα βρετανικό δίκτυο τις καθημερινές της εμπειρίες με ψεύτικο όνομα. Έκανε λόγο, λοιπόν, για τις διακρίσεις που γινόντουσαν σε βάρος των νεαρών γυναικών και σύντομα το μπλογκ της έγινε παγκοσμίως γνωστό. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Davis Guggenheim και πρωταγωνίστρια την ίδια την Malala Yousafzai.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Γιατί κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται στρέιτ επιδιώκει ομοφυλοφιλική εμπειρία και μετά την κρατά στη σκιά;


Πριν από λίγο καιρό, μεγάλη αμερικανική έρευνα σε πανεθνικό επίπεδο αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν από καιρό ανακαλύψει και αποδεχθεί την ετεροφυλοφιλία τους, ενώ βάσει της ίδιας έρευνας, πολλοί στρέιτ άντρες είχαν αποκαλύψει ότι είχαν δοκιμάσει ομοφυλοφιλικό σεξ.    
Το ερωτηματολόγιο της συγκεκριμένης έρευνας απευθύνθηκε σε περισσότερους από 9.000 άντρες ηλικίας 18-44 ετών και ένα ποσοστό 6,2% εξ αυτών αποκάλυψε ότι είχε δοκιμάσει σεξ με άτομα του ιδίου φύλου, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.   Ωστόσο, το διαδικτυακό περιοδικό “LgbtQNation” πήγε την έρευνα αρκετά βήματα παραπέρα αποφασίζοντας να μιλήσει με ανθρώπους που κρατούσαν στη σκιά αυτό το κομμάτι της σεξουαλικότητας του. Και τα αποτελέσματα της συζήτησης, ήταν ομολογουμένως διαφωτιστικά.    
Ο Rob (δεν είναι αυτό το πραγματικό του όνομα) είναι 46 ετών και ζει στο Σαν Χοσέ. Είναι παντρεμένος εδώ και 12 χρόνια. Αυτοπροσδιορίζεται ως “στρέιτ άντρας με αμφιφυλόφιλες ορμές”, και αρκετά συχνά βρίσκεται σε σεξουαλικές σχέσεις με άντρες από την ηλικία των 19 ετών.    “Το να βρίσκομαι με άντρες, για ‘μένα είναι ένας απλός τρόπος να απευλεθερώνω τη σεξουαλική ένταση”, εξηγεί. Όπως λέει, πρόκειται για μία φυσική εκτόνωση, χωρίς πίεση.    Ο Rob, κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, αποκάλυψε ότι γι’ αυτό το σκοπό συνήθως προτιμά να αναζητά – και να σχετίζεται – επισης με παντρεμένους, αφού δεν θέλει να ρισκάρει τον γάμο του, όπως άλλωστε κι εκείνοι με τους οποίους βγαίνει.    Το ζητούμενο εδώ, όπως λέει, είναι να μην ερωτευθείς και να μη σε ερωτευθούν. Το όλο ζήτημα είναι καθαρά σεξουαλικό.    Για την ώρα ο Rob σχετίζεται με δύο, έναν διαζευγμένο και έναν χήρο. Και οι δύο ζουν μόνοι, οπότε υπάρχει άνεση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σημείο συνάντησης, όμως, δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία αγάπης ή έρωτα σε όλο αυτό που συμβαίνει.  Η πρόκληση στη Νέα Υόρκη είναι ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά gay friendly πόλη και εγώ δεν θέλω να μπλέκω με τύπους που φαίνονται από μακριά ότι είναι γκέι. Είναι η δική μου αρχή. Το ερωτηματολόγιο της συγκεκριμένης έρευνας απευθύνθηκε σε περισσότερους από 9.000 άντρες ηλικίας 18-44 ετών και ένα ποσοστό 6,2% εξ αυτών αποκάλυψε ότι είχε δοκιμάσει σεξ με άτομα του ιδίου φύλου, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του 
Ο Tony – επίσης μιλά με ψευδώνυμο – είναι 32 χρονών, είναι διαζευγμένος και ζει στη Νέα Υόρκη. Μόλις πρόσφατα ανακάλυψε τις αμφιφυλόφιλες ορμές του, έχει μία περιστασιακή σχέση με κοπέλα και αρκετούς «κολλητούς» που βρίσκονται μόνο για να κάνουν σεξ.    «Η πρώτη φορά που βρέθηκα έτσι με αγόρι ήταν στα 21 μου», αποκαλύπτει και συνεχίζει: «Ήταν μεγαλύτερος και παντρεμένος και τον είχα γνωρίσει μέσω διαδικτύου. Η πρόκληση στη Νέα Υόρκη είναι ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά gay friendly πόλη και εγώ δεν θέλω να μπλέκω με τύπους που φαίνονται από μακριά ότι είναι γκέι. Είναι η δική μου αρχή. Όταν βρίσκω κάποιον που να μου κάνει από αυτή την άποψη, τον διατηρώ ως τακτικό εραστή».    Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, τους περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ τους εντοπίζει είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών είτε στο Graigslist, ενώ πολύ συχνά μπαίνει στη διαδικασία να κρατήσει φιλίες.   Και ναι μεν, αποκαλύπτει ότι δεν έχει πρόβλημα με το να ξέρουν οι άλλοι τι κάνει, αλλά ακόμη δεν αισθάνεται και 100% άνετος με τον προσανατολισμό του.    «Θα φοβόμουν να αποκαλύψω σε κάποιον ότι έχω σχέση με έναν άντρα», παραδέχεται, συμπληρώνοντας ότι ίσως κάποια μέρα αισθανθεί πολύ πιο άνετα με όλο αυτό. Μέχρι τότε, όμως, «πρέπει να σιγουρεύομαι ότι αυτός με τον οποίο βγαίνω πληροί τις δικές μου προϋποθέσεις».  Για τον 33χρονο Andrew που ζει κοντά στη Νέα Ορλεάνη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Είναι παντρεμένος, αυτοπροσδιορίζεται ως απόλυτα στρέιτ και είχε την πρώτη ομοφυλοφιλική εμπειρία του πριν από περίπου 10 χρόνια.    «Ήμουν ήδη παντρεμένος για δύο χρόνια και ένιωθα ότι ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό», λέει και συνεχίζει: «Από τότε έχω βρεθεί με περισσότερους από 10 άντρες. Δεν το κάνω συχνά, συνήθως μόνο, όταν νιώθω ότι ο γάμος μου κάνει “κοιλιά” ή ότι βαριέμαι”. Είναι κάτι που με αναζωογονεί». Όπως και οι δύο προηγούμενοι εντοπίζει τα ραντεβού του στο διαδίκτυο και φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους.    
Σύμφωνα με τη Jane Ward, συνεργαζόμενη καθηγήτρια και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην έδρα Μελετών Φύλου και Σπουδών που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από τις εμπειρίες και τη συμπεριφορά αυτών των ανδρών.    «Κάποιοι άντρες αυτοπροσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι», λέει χαρακτηριστικά η Ward, «ωστόσο διστάζουν να κοινοποιήσουν τη σεξουαλική εμπειρία τους με άντρες. Άλλοι είναι απολύτως στρέιτ, έτσι αυτοπροσδιορίζονται τουλάχιστον, και αντιμετωπίζουν τις σεξουαλικές εμπειρίες τους με άντρες ως... χόμπι. Γι’ αυτούς είναι κάτι το περιστασιακό και όχι κάτι το οποίο μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».   Επ’ αυτού η επιστήμονας έχει να παρατηρήσει ότι η ουσία πλέον μετατοπίζεται στο πώς αποδελτιώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα, με τελείως διαφορετικούς τρόπος απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.  «Είναι η πρόοδος που σημειώνουμε στην πρόσληψη της ερμηνείας αυτούς που κάνουμε και που τελικά μετράει, όταν αναφερόμαστε στο πώς αυτοπροσδιορίζεται σεξουαλικά ένας άνθρωπος».    
Kαι κάτι τελευταίο: τι γίνεται με όλες αυτές τις συζύγους και τις συντρόφους που τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, ζουν μέσα στην άγνοια;    Τόσο ο Rob όσο και ο Tony παραδέχονται ότι οι σύζυγοι δεν γνωρίζουν αυτό το κομμάτι της σεξουαλικότητας τους. «Δεν αισθάνομαι ένοχος γι’ αυτό που κάνω, αλλά θα ένιωθα πολύ άσχημα αν το μάθαινε», παραδέχεται ο Rob, ενώ ο Tony εξηγεί ότι ναι μεν στην πρώην γυναίκα του δεν θα το αποκάλυπτε, αλλά πλέον στις γυναίκες με τις οποίες σχετίζεται το λέει ανοιχτά....  Πηγή: www.lifo.gr