Menu

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Athens Pride 2024: Ολοκληρώθηκε η πολύχρωμη πορεία υπερηφάνειας στην Αθήνα

 


Με χρώματα, αγάπη και διεκδίκηση γέμισε για άλλον ένα Ιούνη η πλατεία Συντάγματος για το Athens Pride 2024, με φετινό σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί».

Η πολύχρωμη πορεία υπερηφάνειας ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη διοργάνωση μετά την ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης του θεσμού είναι «ένας νόμος δεν αρκεί».

EUROKINISSI

Πολίτες κάθε ηλικίας, με ή χωρίς τις οικογένειες τους, ακόμα και μικρά παιδιά βρίσκονται στην «καρδιά» της Αθήνας συμμετέχοντας στην πορεία υπερηφάνειας.

Το δυναμικό παρών της διοργάνωσης αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου αποδεικνύει πως η ψήφιση ενός νόμου δεν βάζει τέλος στις διεκδικήσεις οι οποίες ολοένα και φουντώνουν.

EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της πορείας έντονη παρουσία είχαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ το σύνθημα “λευτεριά στην Παλαιστίνη” ήχησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

NEWS 24/7

Χαιρετισμό από το βήμα της διοργάνωσης απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος επεσήμανε το σύνθημα του Αthens Pride 2024 “ένας νόμος δεν αρκεί».

EUROKINISSI

Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα από τα διαχρονικά αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ένας νόμος-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μια προστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή, όπως επισημαίνει η διοργάνωση, δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο. Μέσω του φετινού του συνθήματος, το Athens Pride υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.

EUROKINISSI

Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου – που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη – έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, σημειώνει η διοργάνωση. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.

EUROKINISSI

Το Athens Pride επισημαίνει παράλληλα την απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.

EUROKINISSI

Ακόμα και με τη φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα, αναφέρει τέλος η διοργάνωση.

EUROKINISSI

Το πρόγραμμα της ημέρας

Στον χώρο του Workshop από τον εθελοντισμό του Athens Pride, θα πραγματοποιηθούν 3 εργαστήρια:

• Βάψε την Ντουλάπα σου 14:00 – 16:00
• Έλα σε εμάς αν είσαι μόνο σου 12:00-13:00 & 16:00-17:00
• Body Painting από τις 12:00 – 21:00

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής

16:00 – 19:00

• Dj Set Barbara Stalos
• Ενας Νόμος Δεν Αρκεί – Συζήτηση και Τοποθετήσεις
• Χαιρετισμοί LGBTQI+ Οργανώσεων
• Έναρξη της Πορείας στις 19:00

19:00 – 21:00 (παραλληλα με την πορεία)

• A-Z
• Aggelina
• Cilia Katrali
• Leo
• Papazό
• Dj Set Oben Budak
• Aria Di Vine Performance
• Παρουσίαση: Nakis, Pamairi, Aria Di Vine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου