Menu

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πόσο διαφορετικά βιώματα έχουν δύο queer άτομα από άλλη γενιά, στο coming out, το dating και τη μόδα;

 


Με αργά βήματα, ύστερα από αιώνες καταπίεσης, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κατοχυρώνει κάποια από τα δικαιώματά της. 

Για την ιστορία, η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα. Aντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν μετά από μια δεκαετία περίπου στον Λόφο Στρέφη (1992, 1994, 1995), στο Πεδίον του Άρεως (1993, 1996), καθώς και σε κλειστούς χώρους το 1998 και 1999.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κοινότητες με πλούσιες κουλτούρες, οι οποίες εν τέλει επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, όσον αφορά στο ντύσιμο, το χορό, την διασκέδαση και γενικότερα τον τρόπο ζωής και δράσης. 

Για παράδειγμα, όσον αφορά στις λεκτικές πρακτικές, η λέξη “shade” που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως έχει μια queer ιστορία από πίσω της. Πολλές λέξεις από τις σημερινές αργκό που συνδέονται με τη Generation Z (άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως περίπου το 2010) έχουν τις ρίζες τους στη φρασεολογία του ballroom και drag culture της Νέας Υόρκης, οι οποίες αντίστοιχα γεννήθηκαν μέσα σε queer κοινότητες. Το “slay”, φερ’ ειπείν, χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφράσει ενθουσιασμό ή έγκριση και ακούγεται πλέον σε καθημερινά πλαίσια από ένα σύνολο ατόμων που δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Εντός της κοινότητας όμως, πόσο διαφορετικά μπορεί να βιώνουν και να επεξεργάζονται την καθημερινότητα, τις πολιτικές, τη γλώσσα, τη μόδα, το coming out ή το dating και άλλες πτυχές της ζωής, δύο queer άτομα που ανήκουν σε άλλη γενιά; Γιατί το χάσμα γενεών δείχνει να χωρίζει τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που ανήκουν σε μέλη δύο διαφορετικών γενεών. Πιο συγκεκριμένα, το χάσμα γενεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τις διαφορές στις σκέψεις, τις πράξεις και τα γούστα που παρουσιάζουν τα μέλη των νεότερων γενεών έναντι των παλαιότερων. 

Η Popaganda μίλησε με το non binary Μότσι Γεωργίου, καλλιτέχνη, περφόρμερ και εκδότη της Μπαταρίας, 32 χρονών (millenial) και τη Δήμητρα Κυρίλλου, queer, 58 χρονών (Generation X). Τους θέσαμε τις ίδιες ερωτήσεις on camera και μας απάντησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου