Menu

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Αυτή είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα - Η θέση της Ελλάδας


Ο νέος "Rainbow χάρτης" της Ευρώπης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε απ’ την οργάνωηση ILGA-Europe.

Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτυπώνει το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εγκλήματα μίσους, στην αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων κλπ. Οι χώρες που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια λίστα σύμφωνα με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Μάλτα (89%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στη 13η θέση. Στον "πάτο" της κατάταξης βλέπουμε την Τουρκία (4%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

Αυτή είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα - Η θέση της Ελλάδας
 ILGA-EUROPE

Η οργάνωση αναφέρει ότι σε πολλές χώρες έχουν γίνει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές με αποτέλεσμα την βελτίωση των συνθηκών των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην αντίστοιχη χώρα.

Το κείμενο για την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στις επιμέρους χώρες, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR μαζί με το κριτήριο της αυτοδιάθεσης, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι με άνοδο έξι θέσεων, με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις με την απαγόρευση επεμβάσεων “κανονικοποίησης” φύλου (IGM).

Η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου περιλαμβάνονται στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και/ή των εγκλημάτων μίσους, γεγονός που ανεβάζει το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Μολδαβία στον πίνακα μαζί με την Ισπανία.

Η Μολδαβία έκανε άλμα 14 θέσεων, επειδή ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν συμπεριληφθεί θετικά στη νομοθεσία που καλύπτει την απασχόληση, την εκπαίδευση, την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, την υγεία, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους.

Η Σλοβενία και η Ελβετία άλλαξαν θέσεις. Και οι δύο χώρες εισήγαγαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και την κοινή τεκνοθεσία. Η Ελβετία επιτρέπει επίσης την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα ζευγάρια. Η Κροατία επίσης ανέβηκε μία θέση με την εισαγωγή της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Η θέση της Ελλάδας

Ο χάρτης κατατάσσει 49 ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αντίστοιχες νομικές και πολιτικές πρακτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με σκορ από 0-100%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με σκορ 57%. Η οργάνωση αναφέρει τις υπάρχουσες νομοθεσίες με βάση τις οποίες η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη θέση.

Επιπλέον, προτείνει νομοθετικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας στο γάμο.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και να περιλαμβάνει την πρόσβαση των non-binary προσώπων.
  • Συμπερίληψη όλων των πλευρών των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά όλων των SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου