Menu

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κύπρος και...διακρίσεις: Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία και οι αριθμοί 15 χρόνων


 Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία...διακρίσεις. Σε ποια επίπεδα βρισκόμαστε; Είναι κάτι το οποίο μπορεί όντως να καταμετρηθεί; Οι αριθμοί δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικοί και ικανοί να καταγράψουν το μέγεθος ενός φαινομένου ωστόσο η σύγκρι
σή τους μπορεί να μας δείξει στοιχεία που ενδεχομένως αγνοούμε. Ας δούμε λοιπόν τα ρατσιστικά περιστατικά που κατέγραψε για 15 χρόνια το Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων της Αστυνομίας.

Από το 2005 μέχρι το 2020 καταγράφηκαν 286 περιστατικά ρατσιστικής φύσεως εναντίον 389 ατόμων από 460 δράστες. Αν και ο αριθμός δεν είναι ενδεικτικός καθώς πολλά είναι τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία, αξίζει να εξετάσουμε όσα στοιχεία έχουμε από τις 286 αυτές περιπτώσεις ώστε να δούμε ποιοι είναι οι παραπονούμενοι, ποιοι οι κατηγορούμενοι και ποιο το κίνητρο "πίσω" από τα επεισόδια.

Από τα 286 περιστατικά, τα 88 ήταν κατά προσώπου, άλλα 88 κατά περιουσίας και 196 φραστικές επιθέσεις, εκφράσεις, πράξεις μίσους και απειλές

Εθνικότητα, χρώμα, φυλή και κοινότητα, όλα σχετικά με την καταγωγή. Και αυτά αποτελούν τα 274 από τα 378 περιστατικά. 39 επιθέσεις μετρούμε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και 29 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ άλλες 27 λόγω θρησκείας.

Οι πλείστοι που έχουν καταγγείλει ρατσιστικό επεισόδιο είναι Ελληνοκύπριοι (111) και 58 Τουρκοκύπριοι. 

Ποιοι είναι όμως αυτοί που επιτίθενται; Από τους 460 κατηγορούμενους, οι 368 είναι Ελληνοκύπριοι... Ο αμέσως επόμενος αριθμός που καταγράφεται είναι 45 υποθέσεις στις οποίες είναι άγνωστος ο επιτιθέμενος και ακολουθούν 9 περιστατικά στα οποία οι κατηγορούμενοι είναι Παλαιστίνιοι κι άλλα 7 με κατηγορούμενος άτομα από τη Ρουμανία και Αίγυπτο.

Αν απομονώσουμε τα 61 περιστατικά του 2020, βλέπουμε ότι τα μισά (30) αφορούν περιστατικά με ρατσιστικό κίνητρο την εθνικότητα, με τα πλείστα να είναι εναντίον ατόμων Αφρικανικής καταγωγής, ενώ καταγράφονται και 8 περιστατικά που αφορούν το χρώμα δέρματος του θύματος. Έξι περιστατικά αφορούσαν θέματα θρησκείας και έξι πολιτικές πεποιθήσεις. Οι δύο υποθέσεις που χειρίστηκε το Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων αναφορικά με ρατσιστικά επεισόδια με κίνητρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ήταν εναντίον τρανσέξουαλ ατόμων.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων της Αστυνομίας λειτουργεί από το 2005 και είναι υπεύθυνο για την προώθηση προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου και ερωτηθείς σχετικά με το πως καταλήγουν στο συμπέρασμα του ρατσιστικού κινήτρου, εξήγησε ότι οι αστυνομικοί που διερευνούν τέτοιας φύσης καταγγελίες συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου διαφαίνεται η "ρίζα" της επίθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Αστυνομίας περνούν από ειδική εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα περιστατικά αφού πρόκειται για υποθέσεις που χρήζουν διακριτικότητας τόσο κατά την ανάκριση όσο και κατά τη στοιχειοθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου