Menu

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Βόλος / Διεμφυλικό άτομο διόρθωσε το φύλο του στα δημόσια έγγραφα με απόφαση του Ειρηνοδικείου


 Έκανε χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος του 2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου, που εκδόθηκε μέσα στον Μάιο, διεμφυλικό άτομο κατάφερε να διορθώσει το φύλο του στα δημόσια έγγραφα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος του 2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
    
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr, ο αιτών είχε καταθέσει αίτηση αλλαγής φύλου στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, ενώ η συνεδρίαση έγινε μυστικά στο ιδιαίτερο γραφείο Ειρηνοδικών στις 14 Απριλίου. Έχει γεννηθεί στον Βόλο και η ληξιαρχική πράξη γέννησης αναφερόταν σε αγόρι. 

Όμως, από την παιδική του ηλικία παρουσίασε συμπτώματα διεμφυλικής διαταραχής (άρρενος προς θήλυ) δηλαδή ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο ο ίδιος βιώνει το φύλο του, δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, με συνέπεια να βιώνει «δυσφορία γένους».

Όπως αναφέρει η απόφαση, το άτομο από πολύ μικρή ηλικία βίωνε το φύλο του με έναν τρόπο που δεν αντιστοιχούσε στα βιολογικά χαρακτηριστικά του ενώ και οι επιλογές του αναφορικά με τον τρόπο ντυσίματος, την επιλογή παιχνιδιών και φίλων και η προσωπική αίσθηση του σώματός του, ήταν κατά σαφή και πρόδηλο τρόπο σε θήλυ πρόσωπο, κάτι που είχαν αντιληφθεί οι συγγενείς του και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον.

Επιπλέον, υποβάλλεται σε ορμονική αγωγή τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσει δευτερογενή γυναικεία χαρακτηριστικά (αλλαγή τόνου φωνής, μείωση τριχοφυΐας και ανακατανομή λίπους).

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, η καταχώριση στα δημόσια έγγραφα με το πραγματικό του όνομα, προκαλεί δυσχέρειες και σύγχυση λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, με δυσμενείς επιπτώσεις για τον ίδιο και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Συνεπώς, υπάρχουν εκείνες οι νόμιμες προϋποθέσεις και το έννομο συμφέρον του αιτούντος για να γίνει δεκτή η αίτησή του και να δοθεί στον αιτούντα το γυναικείο φύλο, ως «θήλυ» ή «κορίτσι» και αποφασίζει το κύριο όνομα και το επώνυμό του θα πρέπει να αποδοθούν στο θηλυκό γένος με διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, σύμφωνα με το magnesianews, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου. Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Ο νόμος στον οποίο στηρίχτηκε η απόφαση είναι ο 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με τον οποίο το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του (άρθρο 1).

Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.

Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας (άρθρο 2).

Οι προϋποθέσεις για διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου 

Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, με εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής Επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας για δύο (2) έτη, στην οποία μετέχουν: ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ένας ενδοκρινολόγος, ένας παιδοχειρούργος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας παιδίατρος, ως Πρόεδρος, άπαντες με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.

Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το magnesianews.gr, αντίστοιχες αποφάσεις το ίδιο δικαστήριο έχει εκδώσει άλλες δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Σε πανελλαδικό επίπεδο, δε, οι μισές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει ειρηνοδίκες αφορούν σε διόρθωση φύλου από άνδρες σε γυναίκες και οι υπόλοιπες από γυναίκες σε άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου