Menu

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Ελβετοί ψηφίζουν την Κυριακή εάν θα επιτρέψουν τους γκέι γάμους και την υιοθεσία

 Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν την Κυριακή εάν θα επιτρέψουν σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη εκστρατεία που έχει φέρει αντιμέτωπους τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων με τους συντηρητικούς σε μια από τις τελευταίες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου ακόμα απαγορεύεται ο γάμος ομοφυλόφιλων.



Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν εγκρίνει τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά οι επικριτές του κατάφεραν να διοργανωθεί δημοψήφισμα για το θέμα στο πλαίσιο του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία.

Σε μια προκλητική εκστρατεία, όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση χρησιμοποίησαν εικόνες παιδιών που έκλαιγαν και τη λέξη «σκλάβοι» γραμμένη στις κοιλιές σκουρόχρωμων εγκύων, σε μια αναφορά στην παρένθετη μητρότητα που είναι παράνομη στην Ελβετία, με τους υποστηρικτές του σχεδίου να κρατούν σημαίες με το σύνθημα ‘Ναι, δέχομαι’ σε εκδηλώσεις στη Ζυρίχη και τη Γενεύη.

Σε μια ένδειξη ότι η εκστρατεία του ‘όχι’ στην παραδοσιακά συντηρητική και χριστιανική Ελβετία έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό των ψηφοφόρων που αναμένεται να εγκρίνει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου μειώθηκε στο 63% στην τελευταία δημοσκόπηση της gfs.bern για λογαριασμό του δικτύου SRG, ενώ το ποσοστό όσων αντιτίθενται αυξήθηκε στο 35%, συγκριτικά με 69% και 29% ένα μήνα νωρίτερα.

Οι Κορίν Γκούντερν και Ανούκ Όσβαλντ, ένα νεαρό ομόφυλο ζευγάρι που κατοικεί στη Ζυρίχη, δήλωσαν ότι η ψήφος «Γάμος για Όλους» αντιπροσωπεύει σημαντικό ορόσημο για το μέλλον τους.

«Θέλω να έχω τη δυνατότητα να επιλέγω για τον εαυτό μου εάν θέλω να παντρευτώ τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου και εάν είναι για εμάς η σωστή πορεία να φτιάξουμε οικογένεια», δήλωσε η 30χρονη Όσβαλντ. «Είναι σημαντικό να δείξουμε στη νεότερη γενιά ότι δεν χρειάζεται να κρύβονται».

Η Γκούντερν, επίσης 30 ετών, δήλωσε ότι δεν είναι δίκαιο να μπορεί μία ανύπαντρη γυναίκα να υιοθετεί ένα παιδί αλλά να μην μπορεί ένα ομόφυλο ζευγάρι.

«Φυσικά, ένα παιδί χρειάζεται ασφάλεια και αγάπη…αλλά δεν νομίζω ότι έχει διαφορά εάν αυτά προσφέρονται από ένα ετερόφυλο ή ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι», είπε.

Στην Ελβετία, τα ομόφυλα ζευγάρια απέκτησαν το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά των οποίων γονέας είναι ο σύντροφός τους το 2018.

Βάσει του τροποποιημένου νόμου, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά με τα οποία δεν έχουν κάποια συγγένεια, όπως ακριβώς γίνεται και με ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα νυμφευμένα ζευγάρια γυναικών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι νόμιμο μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Βάσει του νόμου, και οι δύο γυναίκες θα μπορούν να αναγνωριστούν ως επίσημοι γονείς του παιδιού από τη γέννησή του.

Η Αντόνια Χάουζβιρτ της εθνικής επιτροπής «Γάμος για Όλους» είπε στο Reuters ότι η ισχύουσα διαδικασία υιοθεσίας μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια. «Εάν συμβεί κάτι στη βιολογική μητέρα την περίοδο αυτή, το παιδί θεωρείται ορφανό».

Το προτεινόμενο σχέδιο θα προσφέρει στα παιδιά που γεννούνται από δωρεά σπέρματος δύο γονείς από τη γέννησή τους και κατά συνέπεια καλύτερη νομική προστασία, δήλωσε η ίδια.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα στερήσουν τον πατέρα από τα παιδιά.

«Αύριο, ένα παιδί στην Ελβετία θα έχει και πάλι μητέρα, αλλά απλά έναν ‘άλλο γονέα’ αντί του πατέρα. Ο πατέρας απλά διαγράφεται από τον αστικό κώδικα, αυτό για εμένα είναι απαράδεκτο», δήλωσε στο Reuters ο Ολιβιέ Ντεχάουντ, μέλος της επιτροπής του δημοψηφίσματος που αντιτίθεται στην πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου