Menu

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Ας μην μας κάνει η πανδημία να ξεχάσουμε ότι είμαστε άνθρωποι

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ξεπερνά πλέον τα 5 εκ. σε όλον τον κόσμο, ενώ οι νεκροί φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες. Στο μεταξύ, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και να τρομοκρατεί ολοένα και περισσότερες χώρες.
Είναι εύκολο να νιώθουμε αδύναμοι σε τέτοιους καιρούς εφ′ όσον δεν έχει βρεθεί ακόμα φάρμακο ή εμβόλιο για τον ιό και πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, προσπαθούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να κρατήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς και να περιορίσουν την περαιτέρω μετάδοση του ιού.
Παρ′ ότι εμείς ως ιδιώτες είναι λογικό να μην μπορούμε από μόνοι μας να μειώσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες στην κοινωνία μας και να καταπολεμήσουμε κοινωνικά στερεότυπα που επιδεινώνονται εξαιτίας του ιού, όπως ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις...


Λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις – όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους

Τη περίοδο αυτή που ο κορονοϊός έχει προσβάλει σχεδόν 100 συμπολίτες μας, όλοι γνωρίζουμε ποιες προφυλάξεις και ποια μέτρα οφείλουμε να λάβουμε για να περιορίσουμε το ρίσκο να προσβληθούμε από τον ιό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα ίδια μέτρα βοηθούν στη γενικότερη μείωση του κορονοϊού, ειδικά στη μείωση των κρουσμάτων σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας με μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά.
Αρχικά, να πλένετε τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να αποφύγετε την εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας, ικανό να μειώσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά 15 με 20 τοις εκατό. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν από κάθε γεύμα και αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, φυσήξετε τη μύτη σας, φτερνιστείτε, βήξετε ή προσέχετε κάποιον άρρωστο.
Μεταξύ άλλων μέτρων αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας, παραμείνετε στο σπίτι σας όταν νιώσετε κάποια αδιαθεσία και να καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες που ακουμπάτε περισσότερο, όπως το κινητό σας.
Αυτά τα πολύ απλά πράγματα μπορούν να προστατέψουν τόσο εσάς τους ίδιους όσο και τους γύρω σας, και να μειώσουν την αίσθηση αδυναμίας και φόβου που νιώθετε.
«Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που μας αγχώνει και συγκεκριμένα όταν δεν μπορούμε να το δούμε, να το νιώσουμε ή να το γευτούμε», λέει η Ρόμπιν Γκέργουιτς, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ στο τμήμα ιατρικής. Όταν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας η ανησυχία αυτή σταδιακά μειώνεται.
«Μπορούμε πραγματικά να περιορίσουμε τις συνέπειες του ιού», τονίζει η Νάνσυ Μεσσόνιερ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την ανοσοποίηση και τις αναπνευστικές παθήσεις του CDC των ΗΠΑ.
Αν αισθάνεστε άρρωστος ή ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες και παρουσιάζετε συμπτώματα θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας.

Προετοιμαστείτε αλλά μην το παρακάνετε με τις προμήθειες

Όπως το πλύσιμο των χεριών, το να έχετε τα απολύτως απαραίτητα στο σπίτι θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας. Αν βρίσκεστε σε καραντίνα, ή αν εκεί που μένετε σας έχει ζητηθεί να παραμείνετε στο σπίτι για να μην μεταδοθεί ο ιός, θα πρέπει να προμηθευτείτε φαγητό, είδη υγιεινής και φάρμακα.
Τα μέτρα απομόνωσης θα αναγκάσουν πολλούς να εξαρτηθούν από το ντελίβερι, γράφει η Ζεινέπ Τουφεκτζή στην Scientific American, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης τόσο για τους εργαζόμενους σε ντελίβερι όσο και για τους πελάτες.
Ωστόσο, η Τουφεκτζή προτείνει φαγητά μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένο νερό και συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα σε περίπτωση που απαγορευτεί η πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Το σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε με τις αγορές σας. Για παράδειγμα, οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες για όσους είναι υγιείς, αλλά παρατηρείται έλλειψη σε πολλές περιοχές της χώρας δυσκολεύοντας όσους τις έχουν ανάγκη να τις προμηθευτούν.
Αν έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε όσα χρειάζεστε σκεφτείτε όσους δυσκολεύονται οικονομικά και είναι πιο δύσκολο να βρουν όσα χρειάζονται για να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό. Σε κάθε περίπτωση περιορίστε τις αγορές σας στα απολύτως απαραίτητα ή βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη.


Πάρτε θέση κατά του ρατσισμού ή της ξενοφοβίας

Πολλοί χρησιμοποιούν τον κορονοϊό ως ένα μέσο να αναπτύξουν ή αναβιώσουν ρατσιστικά στερεότυπα ήδη από όταν ξέσπασε ο ιός στην Γουχάν της Κίνας.
Τα μέσα ενημέρωσης πολλές φορές ενισχύουν αυτά τα στερεότυπα και στη προκειμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιούν τους Ασιάτες και συγκεκριμένα τους Κινέζους ως το «πρόσωπο» του κορονοϊού - κάτι που δεν ισχύει.
Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πολυάριθμες αναφορές ρατσισμού και επίθεσης σε άτομα με ασιατική καταγωγή, κυρίως από άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί όλες οι «Κινέζικες πόλεις» (Chinatowns) όλης της χώρας, οι οποίες χάνουν την πελατεία τους.
Ωστόσο και στην χώρα μας πολλοί συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχουν δεχτεί κακεντρεχή σχόλια.
Η μόνη λύση σε αυτή τη συμπεριφορά αποτελεί η καταπολέμηση της και η κινητοποίηση όλων μας ενάντια σε αυτή. Μην φοβηθείτε να αγοράσετε προϊόντα από μαγαζιά που ανήκουν σε Ασιάτες πολίτες. Επικεντρωθείτε σε όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί και οι δημόσιες αρχές και μην αφήνετε τα ρατσιστικά σχόλια να σας επηρεάσουν.
Σε μία προσπάθεια κινητοποίησης των Αμερικανών κινεζικής καταγωγής, ξεκίνησε να γράφει ο Τζέισον Όλιβερ Τσανγκ, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και ασιατικών αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, ένα έγγραφο για τη καταπολέμηση του ρατσισμού σχετικά με τον κορονοϊό, στο οποίο αναφέρεται η χρήση του hashtag #IAmNotAVirus (δεν είμαι ιός) για την ευαισθητοποίηση εν μέσω της επιδημίας.


Μην απομονώνετε τις ευπαθείς ομάδες - βοηθήστε τες

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός προσβάλει σε μεγάλο βαθμό και με ακραία συμπτώματα κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία και εκείνους που έχουν ιστορικό με προβλήματα υγείας, φαίνεται να καθησυχάζει τους νεότερους σε ηλικία και όσους είναι υγιείς. Όμως, κάποιοι έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο και θεωρούν τον κορονοϊό ασήμαντο καθώς είναι «θανάσιμος» μόνο για τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους.
Η συμπεριφορά αυτή είναι επικίνδυνη, λέει η Τόρες, διότι συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάποια θέση μέσα στη κοινωνία και δεν χρειάζεται να τους βοηθήσουμε.
Η καταπολέμηση αυτών των θέσεων ως κοινωνία επιβεβαιώνει ότι «κάθε άνθρωπός έχει αξία». Σε ατομικό επίπεδο, και κυρίως όσοι είστε νέοι και υγιείς, θα πρέπει να αφήσετε πίσω τις διακρίσεις και να σκεφτείτε την υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενικών σας προσώπων και των γειτόνων σας.
Αυτή τη περίοδο η βοήθεια των ηλικιωμένων και των άρρωστων είναι σημαντική. Ένας τρόπος να βοηθήσετε είναι να τους παρέχετε φαγητό, φάρμακα και σε περίπτωση που αρρωστήσετε να βρείτε μία βοηθό να τους προσέχει. Όσοι είναι άνω των 60 ετών είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και να ενημερώσουν ότι είναι άρρωστοι, ενώ όσοι από εσάς νιώθετε αδιαθεσία μην τους επισκεφτείτε.
Σε κάθε περίπτωση - είτε αυτό αφορά ηλικιωμένους και αρρώστους είτε άλλες κοινωνικές ομάδες – θα πρέπει να κρατήσετε επαφή μαζί τους και να του βοηθήσετε, ειδικά στη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορνοϊού.

Να είστε ενήμεροι και να σκέφτεστε όσους έχουν επηρεαστεί περισσότερο

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό ενισχύει την ξενοφοβία και την ανασφάλεια των πολιτών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από έμπιστες πηγές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, η ενημέρωση δεν έχει να κάνει μόνο για την κατανόηση των συνεπειών του ιού και τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και την κατανόηση της κατάστασης που βρίσκεται η κοινότητα στην οποία ζούμε και τις δυνατότητες της.
Τόσο οι δημόσιες αρχές όσο και εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναλογιστούμε την υπερπροσπάθεια που καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, εταιρείες καθαρισμού κλπ και το ρίσκο που αναλαμβάνουν εν μέσω της πανδημίας.
Ένας τρόπος που μπορείτε να συμβάλετε και εσείς στην βοήθεια όσων έχουν πληγεί από τον κορονοϊό αλλά και γενικότερα της κοινωνίας στην οποία ζείτε είναι η δωρεά σε αρμόδιους φορείς ή και την συμμετοχή σας στην πλατφόρμα δωρεάν υπηρεσιών για τη περιφέρεια αττικής.
Γενικότερα, κατά τη περίοδο κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε τώρα και μεταξύ άλλων όπως της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, είναι λογικό οι περισσότεροι να σκεφτούμε μόνο τον εαυτό μας και την οικογένεια μας. Εντούτοις, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας, ειδικά όσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
ΠΗΓΗ: VOX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου