Menu

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι το «coming out», πώς το κάνεις και τι γίνεται μετά;

«Coming out» είναι να πεις σε κάποιο άλλο άτομο κάτι για τον εαυτό σου, που δεν το γνωρίζει. Αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αυτό σημαίνει να μοιραστείς με κάποιο άτομο, ότι είσαι λεσβία, γκέι, μπάι, ή/και τρανς, non-binary άτομο κλπ. Η διαδικασία του coming out μπορεί να είναι πολύ διαφορετική για το κάθε άτομο και μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να αισθανθείς άνετα και ότι έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσεις αυτές τις συζητήσεις με τους ανθρώπους γύρω σου.

Γιατί να κάνει κάποιο άτομο coming out;

Βασικά, οι άνθρωποι θέλουν απλά να είναι αυτό που είναι, ειδικά με τους ανθρώπους που αγαπούν. Το να κρύβεις αυτό που είσαι είναι πολύ επίπονο. Σου παίρνει πολλή ενέργεια και προσοχή από πιο σημαντικά πράγματα, όπως το διάβασμά σου, τη δουλειά, ή τις εξετάσεις σου. Το γεγονός ότι ένα άτομο αποφάσισε να κάνει coming out στην οικογένεια, ή σε φίλες/ους, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνει coming out σε όλον τον κόσμο. Είναι πολύ σύνηθες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να είναι out σε συγκεκριμένα μέρη και παρέες στη ζωή τους και σε άλλα μέρη ή συλλογικότητες να μην είναι. Μπορεί να σου πάρει κάποιο καιρό μέχρι να αποφασίσεις να κάνεις coming out, πράγμα που είναι απολύτως οκ. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι να μην πιέζεις τον εαυτό σου και να κάνεις το coming out σου μόνο όταν αισθανθείς έτοιμο/η/ος.

Πώς γίνεται το coming out;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει ένα coming out και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το κάνεις. Αν σκέφτεσαι να κάνεις coming out, τότε είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο, που θα αισθάνεσαι ότι αυτός είναι ο σωστός για σένα. Το να μοιραστείς αυτές τις σκέψεις για το πώς να το κάνεις με φιλικά σου πρόσωπα, με άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε οργανώσεις ή με κάποιον ειδικό είναι συχνά πολύ χρήσιμο.

Σε ποιο άτομο να το πω;

Είναι σίγουρα απίθανο, να καταφέρεις να μαζέψεις όλα τα άτομα, στα οποία θέλεις να κάνεις coming out μαζί και να το πεις σε όλα μια κι έξω, και αυτό πιθανά είναι κάτι που θα σου φανεί στην πορεία αρκετά αποθαρρυντικό, έτσι κι αλλιώς. Οπότε, μάλλον το καλύτερο είναι να γίνει σε στάδια. Σκέψου σε ποιο άτομο θέλεις να το πεις πρώτα. Ιδανικά, καλό θα ήταν να είναι ένα άτομο που πιστεύεις ότι θα είναι υποστηρικτικό, όπως ένα φιλικό πρόσωπο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη κι ένα έμπιστο νεαρό άτομο ή κάποια/ος εκπαιδευτικός. Αυτό το άτομο θα μπορεί αργότερα να σε στηρίξει, όταν θα το πεις στους άλλους.

Υπάρχει κάποιο άτομο που ΔΕΝ θέλεις να γνωρίζει;

Χάρη στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter, το Tumblr και το Instagram, τα νέα ταξιδεύουν γρηγορότερα από ποτέ. Αν υπάρχει κάποιο άτομο στη ζωή σου στο οποίο δε θέλεις να είσαι out, σκέψου προσεκτικά πώς θα το χειριστείς. Αξίζει να σκεφτείς λίγο ότι από τη στιγμή που θα το πεις σε έναν άνθρωπο, άλλα άτομα που είναι στη ζωή σου υπάρχει περίπτωση να το μάθουν, ακόμη κι αν δεν πείτε τίποτε.

Πότε είναι ο σωστός χρόνος για να πω κάτι;

Χρειάζεται να αναγνωρίσεις ότι το coming out μπορεί να αποτελεί μία έκπληξη για κάποια άτομα, που έχεις στη ζωή σου. Εσύ μπορεί να πέρασες λίγο καιρό μέχρι να το συνειδητοποιήσεις, αλλά το πρόσωπο ή τα πρόσωπα, που ετοιμάζεσαι να το πεις θα το ακούσουν για πρώτη φορά. Σκέψου το πότε θα το πεις, ώστε να είσαι σε θέση να συζητήσεις γι’ αυτό. Για παράδειγμα, το να κάνεις coming out σε μία συμμαθήτριά σου την ώρα που ετοιμάζεστε να γράψετε διαγώνισμα δεν είναι και η καλύτερη στιγμή! Το να ξεκινήσεις να μιλάς για το θέμα από το κινητό με κάποιον από τους γονείς σου, ενώ έχεις πολλή λίγη μπαταρία, επίσης, δεν είναι καλή ιδέα.

Πώς το λες;

Το κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο που προτιμά και επιλέγει για να κάνει το coming out του. Ο πιο προφανής τρόπος είναι να καθίσεις με το άλλο πρόσωπο και να μιλήσετε. Το θετικό που έχει αυτός ο τρόπος είναι ότι μπορείς να καθίσεις με το άτομο που επέλεξες, να κάνεις coming out και να απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις και ακόμη να σου προσφέρει στήριξη και να σε καθησυχάσει, αν το χρειάζεσαι. Μπορεί να μοιάζει τρομακτικό, αλλά μόλις το πεις, πραγματικά θα αρχίσει να σου είναι πιο εύκολο. Κάποια άτομα επιλέγουν να στείλουν ένα email, ένα κείμενο ή ένα γράμμα, κάτι που δίνει στο άτομο στο οποίο ανοίγεσαι τον χρόνο να το διαχειριστεί, πριν απαντήσει. Κάποια άτομα χρησιμοποιούν τα social media για να κάνουν coming out. Παρόλο που με αυτή τη μέθοδο του coming out πιθανόν να χρειαστεί να το κάνεις μία φορά, ταυτόχρονα, δε σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις αυτές τις προσωπικές συζητήσεις με τα άτομα που αισθάνεσαι κοντά σου. Αλλά θυμήσου: δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπο για να κάνεις coming out.

Στήριξη στο coming out

Κάποια άτομα κάνουν coming out χωρίς πρόβλημα, όμως για άλλα μπορεί να υπάρχουν εμπόδια και υποχωρήσεις. Κάποιες φορές τα άτομα που είναι πολύ κοντά σου ίσως χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνηθίσουν στο νέο. Μπορεί να είναι δύσκολο οι άνθρωποι που νοιάζεσαι, να δυσκολεύονται να αποδεχτούν αυτό που είσαι. Το ταξίδι του coming out είναι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο. Στο ξεκίνημα, αλλά και στην πορεία του, ευτυχώς, υπάρχουν οργανώσεις και φορείς που μπορούν να σε βοηθήσουν (βλ. στη συνέχεια).

Ειδική στήριξη για το coming out ως μπάι

Το coming out ως μπάι ή ως μία ταυτότητα που είναι μέρος της μπάι- ομπρέλας, όπως παν ή κουήρ, διαφέρει από το coming out ως λεσβία ή γκέι κι έχει άλλες δυσκολίες. Μπορεί να βρεθούν άνθρωποι που θα σου πουν ότι είναι απλά μία «φάση» ή ότι είσαι στην πραγματικότητα «λεσβία» ή «γκέι» , αλλά δεν το αποδέχεσαι. Μπορεί να αισθανθείς ότι η δική σου ταυτότητα δεν αναγνωρίζεται όσο άλλες. Να θυμάσαι ότι η μπάι, η κουήρ, οι παν ταυτότητες υπάρχουν και είναι αναγνωρίσιμες. Ακόμη κι αν στην πορεία αυτοπροσδιορίζεσαι ως γκέι ή λεσβία, αυτή είναι δική σου απόφαση για σένα και κανείς δεν είναι σε θέση να καθορίσει ποιος είναι ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός σε κανένα στάδιο της ζωής σου.
Αν αποφασίσεις να κάνεις coming out, ίσως σου φανούν χρήσιμα τα ακόλουθα:
  • Δεν είναι αφύσικο να έλκεσαι από κάποιο άτομο που ίδιου φύλου.
  • Δε χρειάζεται να αισθάνεσαι πίεση για να αποφασίσεις τι είσαι ή να πιεστείς για να βάλεις μία ταμπέλα στα συναισθήματά σου, αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.
  • Το σημαντικό είναι να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο και χώρο για να εξερευνήσεις αυτό που αισθάνεσαι.
  • Το coming out είναι διαφορετικό για το κάθε άτομο και εσύ θα γνωρίζεις, όταν είναι η σωστή στιγμή για σένα.

Τι θα πουν οι φίλες/οι μου;

Τα περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσουν οι φίλες/οι τους όταν κάνουν coming out. Οι φίλες/οι σου μπορεί να εκπλαγούν, να έχουν πολλές ερωτήσεις, να μην ξέρουν τι να πουν ή να το έχουν καταλάβει ήδη! Αρχικά, επέλεξε μία φίλη ή έναν φίλο που εμπιστεύεσαι και που γνωρίζεις ότι θα είναι υποστηρικτική/ός. Σκέψου λίγο για το πώς θα απαντήσεις σε κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να σε ρωτήσουν, όπως «πού το ξέρεις;». Αν η φίλη ή ο φίλος σου αντιδράσει άσχημα, θυμήσου, ότι ίσως χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί την πληροφορία. Αν με τον καιρό δεν αλλάξει, τότε πιθανότατα αυτό το άτομο δεν άξιζε να είναι φίλη ή φίλος σου από την αρχή ούτως ή άλλως. Παρόλο που δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα πει ή τι θα κάνει ο καθένας, όταν το πεις σε ένα στενό φιλικό πρόσωπο που εμπιστεύεσαι, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι ευτυχής που μοιράστηκες κάτι τόσο προσωπικό μαζί της/του και θα σε στηρίξει.

Πώς να το πω στην οικογένειά μου;

Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος ή χρόνος να πεις στην οικογένειά σου ότι είσαι ΛΟΑΤΚΙ+. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να πάρεις τον χρόνο σου και να σκεφτείς τι θέλεις να πεις. Το να κάνεις coming out στο άσχετο, ενώ έχεις θυμό ή διεκδικείς κάτι δεν είναι καλή ιδέα! Κάποια άτομα το λένε στους γονείς τους πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ άλλα προτιμούν να γράψουν μια επιστολή ή να στείλουν ένα email. Οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιλέξεις, πιθανότατα θα είσαι λίγο νευρική/ός. Ίσως θέλεις να μιλήσεις με μία φίλη ή έναν φίλο για αυτό πρώτα, ή να κάτσετε και να σκεφτείτε παρέα ακριβώς το τι θα πεις. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που θα αποφασίσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να το πεις την οικογένειά σου κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης ή όταν είσαι θυμωμένη/οι.
Θυμήσου, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν κάνει πριν από εσένα. Οι γονείς σου μπορεί να μείνουν έκπληκτοι, να ανησυχήσουν,ή να δυσκολεύονται να το δεχτούν. Θυμήσου, ότι η πρώτη τους αντίδραση δεν είναι αναγκαστικά το πώς θα αισθάνονται για πάντα. Ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να επεξεργαστούν αυτά που τους είπες. Το πρώτο πράγμα για το οποίο οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν είναι ότι τα παιδιά τους θέλουν να ξέρουν ότι θα είναι χαρούμενα! Ακριβώς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζεις, υπάρχουν άνθρωποι που μπορείς να μιλήσεις, τόσο εσύ όσο και οι γονείς σου, όπως είναι η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

Οπότε:

  • Πάρε τον χρόνο σου
  • Μη βιαστείς
  • Σκέψου τι είναι το καλύτερο για σένα
  • Ζήτησε βοήθεια – Υπάρχει πολλή εκεί έξω
  • Εμπιστεύσου άτομα που τα αισθάνεσαι κοντά σου
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι στην Ελλάδα:

Τρανς Κοινότητα

Η Stonewall έχει εκδώσει έναν ξεχωριστό οδηγό για την τρανς κοινότητα αναφορικά με το coming out. Εστιάζει στη στήριξη τρανς παιδιών από την ηλικία των 8, που φτάνει μέχρι τη στήριξη ατόμων 25 ετών. Ο οδηγός απευθύνεται σε γονείς και είναι δωρεάν στα αγγλικά. Αγγίζει διάφορα θέματα που απασχολούν γονείς και μέλη της οικογένειας και μοιράζεται ιστορίες και εμπειρίες τρανς ανθρώπων. Μπορεί να διαβάσετε και να κατεβάσετε τον οδηγό κάνοντας κλικ εδώ.
ΑΠΟ ΤΟ ANTIVIRUS MAGAZINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου