Menu

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Το άγνωστο Ολοκαύτωμα των γκέι της Γερμανίας


Πηγή εικόνας: pinknews.co.uk

Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης. Εκατομμύρια ανθρώπων σφαγιάστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, ώστε να εγκαθιδρυθεί η αρρωστημένη άρια κοινωνία. Πέρα από τους Εβραίους, τι γνωρίζουμε για το ολοκαύτωμα των υπόλοιπων κοινοτήτων που έβαλαν στο στόχαστρο οι Ναζί; Μία μεγάλη ομάδα που μαρτύρησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν οι γκέι της Γερμανίας.

Αρχικά, οι διώξεις κατά των ομοφυλοφίλων στην Γερμανία του Χίτλερ ξεκίνησαν ήδη από την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία. Οι Ναζί έκαναν συστηματική χρήση της ομοφοβικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα αυστηροποίησαν αυτήν την νομοθεσία. Η ναζιστική νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων περιελάμβανε το κλείσιμο όλων των χώρων συνάθροισης ομοφυλόφιλων και την συστηματική λογοκρισία βιβλίων που μιλούσαν υπέρ των ομοφυλόφιλων.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Πρωσίας (σημερινή βορειοανατολική Γερμανία) ήταν η πιο φιλελεύθερη γκέι περιοχή της Ευρώπης. Η Γερμανία εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στα μέσα της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, της εύθραυστης φιλελεύθερης δημοκρατίας που οι Ναζί ανέτρεψαν κερδίζοντας τις εκλογές του 1933. Μάλιστα, το Βερολίνο είχε φτάσει να γίνει η «γκέι πρωτεύουσα της Ευρώπης» λόγω της ανεκτικότητας και της αποδοχής στην διαφορετικότητα. Είχαν ιδρυθεί γκέι σύλλογοι και οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλοφίλων, ενώ εκδίδονταν τα πρωτοεμφανιζόμενα βιβλία γκέι λογοτεχνίας. Εκείνη την εποχή άρχισαν να πραγματοποιούνται και οι πρώτες επεμβάσεις αλλαγής φύλου στην Γερμανία. Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν ήταν αρεστή από τους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας που έβλεπαν στο Βερολίνο και στην δημοκρατία μία ηθική διάβρωση που έπρεπε πάση θυσία να ανατραπεί.

Η αρχή των διώξεων

Ένα από τα πρώτα μέτρα των Ναζί κατά των ομοφυλοφίλων ήταν το κλείσιμο του Κέντρου Σεξουαλικής Έρευνας. Οι Ναζί μάλιστα έβαλαν λουκέτο σε αυτό το κέντρο που λειτουργούσε τότε στην Γερμανία θέλοντας να επιβάλλουν τον απόλυτο σκοταδισμό στην γερμανική κοινωνία. Το κέντρο αυτό ήταν γνωστό για τις έρευνες του γύρω από το σεξ, τα ζητήματα φύλου και την ομοφυλοφιλία. Οι επιστημονικές θεωρήσεις του κέντρου έρχονταν σε αντίθεση με την άρια κοινωνία που ονειρεύονταν οι Ναζί.
Ακόμα, το ναζιστικό κόμμα προχώρησε και σε διώξεις μελών του για τα οποία υπήρχαν υποψίες (!) ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτό ήταν φυσικά μία επιφανειακή προσπάθεια κάθαρσης που αποσκοπούσε στο να φανατίσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Δεν έλειψαν βέβαια και περιστατικά συκοφαντίας, όπου αθώοι κατηγορήθηκαν ως ομοφυλόφιλοι, ώστε να εκδιωχθούν από το ναζιστικό κόμμα.
Οι διώξεις των Ναζί στράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών, και όχι τόσο των λεσβιών. Υπάρχουν λίγες μαρτυρίες για λεσβίες που συνελήφθησαν από τους Ναζί και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ιστορική έρευνα δεν έχει προχωρήσει αρκετά στο ζήτημα. Σύμφωνα με υπολογισμούς ερευνητών, περίπου 500.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Αρκετοί φυλακίστηκαν, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, όπου και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Υπολογίζεται ότι 60% των ομοφυλόφιλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια των Ναζί.

Ομοφυλόφιλοι στα ναζιστικά κολαστήρια

Οι ομοφυλόφιλοι που κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπέφεραν στα χέρια των Ναζί. Όλοι αναγκάστηκαν να φορούν ένα ροζ τρίγωνο στο μπράτσο, ώστε να δείχνουν τον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν εκεί. Μάλιστα, οι Ναζί ήταν τόσο άρρωστοι που είχαν εφεύρει ένα πολύπλοκο σύστημα κατηγοριοποίησης των κρατούμενων με βάση τον παρακάτω πίνακα.


Πηγή εικόνας: wikimedia.org


Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ήταν βάναυση. Σε αρκετά στρατόπεδα, οι ομοφυλόφιλοι χρησιμοποιούνταν στις πιο επίπονες και επικίνδυνες εργασίες. Πολλοί τοποθετούσαν εκρηκτικά σε υπόγειους θαλάμους με σκοπό την διάνοιξη σηράγγων, ενώ αρκετοί σκοτώθηκαν, καθώς οι Ναζί τους χρησιμοποιούσαν είτε ως ανθρώπινες ασπίδες είτε ως κινούμενους στόχους.
Οι μαρτυρίες ομοφυλόφιλων επιζώντων των στρατοπέδων συγκέντρωσης σοκάρουν. O Pierre Seel ήταν ομοφυλόφιλος που συνελήφθη από τους Ναζί και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει ζωντανά την εκτέλεση του συντρόφου του. Η μαρτυρία του αρχειοθετήθηκε και ψηφιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
… τον έβαλαν στο κέντρο του στρατοπέδου και υποχρέωσαν τους υπόλοιπους να σχηματίσουν μία σειρά, ώστε να παρακολουθούν την εκτέλεση. Ύστερα, απελευθέρωσαν άγρια σκυλιά να τον κατασπαράξουν. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρονιά μετά, πετάγομαι στον ύπνο μου και ακούω τις φωνές του. Όση ώρα τον έβλεπα να πεθαίνει, προσευχόμουν για κάποιο θαύμα. Τίποτα, όμως, δεν έγινε…
Οι Ναζί θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία ασθένεια και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους θεραπείας της. Μάλιστα, στείρωναν ομοφυλόφιλους άνδρες ή αφαιρούσαν τους όρχεις τους, ώστε να τους συγκρίνουν με όρχεις ετεροφυλόφιλων ανδρών και να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αποκλίσεις ή όχι. Σε αρκετές περιπτώσεις, δοκίμαζαν να θεραπεύσουν την ομοφυλοφιλία εισάγοντας τεράστιες ποσότητες τεστοστερόνης στο σώμα ομοφυλόφιλων ανδρών. Άλλες φορές, ομοφυλόφιλοι άνδρες αναγκάζονταν να κάνουν σεξ με γυναίκες κρατούμενες των στρατοπέδων. Δεν έλειψαν ακόμα και περιστατικά βίας, κακοποίησης και βιασμού ομοφυλόφιλων ανδρών από άνδρες των SS. Πολλοί άνδρες πέθαναν κατά την διάρκεια αυτών των πειραμάτων, ενώ άλλοι ψεύδονταν ότι είχαν όντως θεραπευτεί, ώστε να γλυτώσουν από τα κολαστήρια των Ναζί.
Η δημόσια συγγνώμη ήλθε το 2002, όταν η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε συγγνώμη από την γκέι κοινότητα της Γερμανίας για τα εγκλήματα των Ναζί. Σήμερα, στο Βερολίνο, έχει ανεγερθεί ειδικό μνημείο για τους ομοφυλόφιλους – θύματα των Ναζί.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Pierre Seel: The Death of His Lover, Fordham University (Τελευταία πρόσβαση: 17/8/2019)
Persecution of Homosexuals, United States Holocaust Memorial Museum (Τελευταία πρόσβαση: 17/8/2019)
The Pink Triangle: From Nazi Label to Symbol of Gay Pride, History.com (Τελευταία πρόσβαση: 17/8/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου