Menu

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΤΙ λέει η Ευρώπη για την ταυτότητα φύλου;

H πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα πολιτικός της Γερμανίας ζήτησε την κατάργηση του Transsexuellengesetz («νόμος για τα τρανς άτομα») της χώρας, τον οποίο περιγράφει ως εξευτελιστικό.

Η Tessa Ganserer, η οποία είναι στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας ως μέλος του πολιτικού κόμματος της Συμμαχίας 90/Πράσινοι, δεν έχει ακόμη μεταβάλει τα στοιχεία της σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου της.

Ο νόμος του 1981 της χώρας ορίζει ότι εκείνοι που θέλουν να μεταβάλουν το όνομά και το φύλο πρέπει να περάσουν από ψυχολόγους και από το δικαστήριο.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος άνθρωπος, κανένα κράτος και, σίγουρα οποιοσδήποτε δικαστής, έχει το δικαίωμα να καθορίσει το φύλο ενός άλλου ανθρώπου», δήλωσε η Ganserer στο πρακτορείο ειδήσεων της DPA.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι τρανς άνθρωποι πρέπει να περάσουν από διάγνωση ψυχικής υγείας για να αλλάξουν τα επίσημα αρχεία τους και να αναγνωριστούν νομικά.

Αυτό, σύμφωνα με την Transgender Europe (TGEU), «παραβιάζει το δικαίωμα κάθε προσώπου να καθορίζει τη δική του ταυτότητα φύλου» και προειδοποίησε ότι η υποχρεωτική διάγνωση «θα στιγματίσει, θα αποκλείσει και θα δημιουργήσει διακρίσεις στους ανθρώπους».

Ο Cianán Russell, ανώτερος υπάλληλος πολιτικής της ILGA-Europe, διεθνούς LGBTΙ ένωσης, δήλωσε στο Euronews ότι οι «αναγκαστικές ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

«Όπως συμβαίνει με όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιμέρους συνέπειες ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, οπότε δεν είναι δυνατό να δοθεί μια συνολική απάντηση σε αυτή την ερώτηση», πρόσθεσαν. «Ωστόσο, το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι εξαναγκαστικές ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις αντιπροσωπεύουν παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου».

«Όπως συμβαίνει με όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιμέρους συνέπειες ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, οπότε δεν είναι δυνατό να δοθεί μια συνολική απάντηση σε αυτή την ερώτηση», πρόσθεσαν. «Ωστόσο, το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι εξαναγκαστικές ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις αντιπροσωπεύουν παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου».

Στην Ευρώπη, 33 χώρες απαιτούν διάγνωση ψυχικής υγείας για να μεταβάλουν τα στοιχεία των τρανς ανθρώπων, οι οποίες χώρες φαίνονται στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο χρώμα.

Οι χώρες όπου αυτό δεν απαιτείται, σημειώνονται με μπλε χρώμα και οι χώρες που δεν προσφέρουν αξιόπιστες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου εμφανίζονται με γκρι χρώμα.


Δύο ευρωπαϊκά παραδείγματα:
Το Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τρανς άνθρωποι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για «Πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου» το οποίο μπορούν να αποκτήσουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες και με κόστος £ 140 (151€).

Κατηγορία 1:     Πρέπει να διαγνωσθεί με την ονομαζόμενη «δυσφορία φύλου», η οποία ορίζεται ως «ένα άτομο που έχει μια δυσάρεστη αίσθηση του φύλου του η οποία δεν ταιριάζει με το σώμα στο οποίο γεννήθηκε». Πρέπει να έχει ζήσει στο πραγματικό φύλο τουλάχιστον για δύο χρόνια μέχρι και το υπόλοιπο της ζωής του.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρανς άτομα πρέπει, για παράδειγμα, να αποδείξουν με επίσημα έγγραφα, όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή καταθέσεις μισθοδοσίας, ότι έχουν ήδη αλλάξει το όνομά τους.

Κατηγορία 2:     Εάν ζουν σε προστατευόμενο γάμο ή σε προστατευόμενο σύμφωνο συμβίωσης στην Αγγλία, την Ουαλία ή τη Σκωτία, εκτός από τα παραπάνω κριτήρια, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ζήσει στο πραγματικό φύλο για έξι χρόνια.

Κατηγορία 3:     Η τρίτη κατηγορία ισχύει εάν το πραγματικό φύλο ενός τρανς ατόμου έχει γίνει νομίμως αποδεκτό σε μια «εγκεκριμένη χώρα ή περιοχή» και έχουν τα έγγραφα για να το αποδείξουν.

Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ένα τρανς άτομο μπορεί να αλλάξει το εγγεγραμμένο φύλο του υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το άτομο πρέπει να είναι 18 ετών, αλλιώς χρειάζεται τη συγκατάθεση των γονέων του.
Αν είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών αλλά άνω των 15 ετών, μια πρόσθετη διεπιστημονική επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την αλλαγή των εγγράφων.
Η επιτροπή αυτή περιλαμβάνει έναν παιδοψυχίατρο, έναν ψυχίατρο, έναν ενδοκρινολόγο, έναν παιδοχειρούργο, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν παιδίατρο.
Επιπλέον, τα τρανς άτομα δεν μπορούν να αλλάξουν τα έγγραφά τους αν είναι έγγαμα.
Η ιατρική διάγνωση της ψυχικής υγείας ενός τρανς ατόμου δεν είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για την απόφαση αυτοπροσώπως σε δικαστήριο.
Η αλλαγή των εγγράφων είναι κοστοβόρα.
Ο Lukas ζει στη Γερμανία και καταχωρήθηκε ως γυναίκα κατά τη γέννηση του. Είπε στο Euronews την εμπειρία του για την επίσημη μεταβολή του ονόματος και του φύλου του στα έγγραφά του.

Πρώτον, υπέβαλε ανεπίσημη αίτηση στο δικαστήριο για την εκτίμηση του κόστους των διαδικασιών. Έπειτα έπρεπε να δώσει μια προκαταβολή και διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ψυχολόγοι.

«Η όλη διαδικασία είναι πολύ κοστοβόρα», λέει ο Lukas. «Μια τέτοια διαδικασία κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ».

Η νομική υποστήριξη είναι γενικά καλή, είπε, αλλά υπογράμμισε ότι βασίζεται στο οικογενειακό εισόδημα, οπότε αν οι γονείς έχουν αρκετά χρήματα αλλά δεν συμφωνούν με το παιδί τους που θέλει να αλλάξει τα στοιχεία του, πιθανότατα δεν θα μπορεί να αντέξει τα έξοδα του δικαστηρίου.

Όσοι είναι κάτω των 18 ετών χρειάζονται την άδεια του νόμιμου κηδεμόνα τους. Ενώ σε μερικά ομοσπονδιακά κράτη ή πόλεις στη Γερμανία οι τρανς άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, συχνά καθορίζονται από το δικαστήριο.

Η Ganserer, τρανς γυναίκα, δεν πέρασε τη διαδικασία για να μεταβάλει επίσημα το όνομα και το φύλο της. «Δεν θα σταθώ ενώπιον του δικαστή όπου να χρειάζεται να απαντήσω σε προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες μου στη παιδική μου ηλικία, τη σεξουαλικότητά μου και τους συντρόφους μου, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει για το κράτος ότι είμαι η γυναίκα που πάντα ήμουν», είπε.

Στις συνόδους του κοινοβουλίου της Βαυαρίας, εμφανίζεται το όνομα που της δόθηκε κατά τη γέννηση.

Οι τρανς άνθρωποι δεν είναι πλέον στον κατάλογο των «ψυχικών ασθενειών» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφαίρεσε τα θέματα υγείας των τρανς ανθρώπων από τον κατάλογο ψυχικών ασθενειών το 2018 – μια κίνηση που χαιρέτησε η τρανς κοινότητα.

Τώρα ονομάζεται «ασυμφωνία φύλου» και επανατοποθετήθηκε σε μια νέα κατηγορία: την Κατηγορία 17 – τις καταστάσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την παιδεραστία και την τάση για δημόσια έκθεση.

Η νέα κατηγοριοποίηση είναι ένα «πιθανό μοντέλο για όλους όσους μιλούν για τα τρανς σώματα με τον ίδιο τρόπο που μιλάνε για τους παιδόφιλους», γράφει η ακτιβίστρια Sarah Unger σε άρθρο της στο γερμανικό περιοδικό Tagesspiegel.

«Θα χρειαστούν χρόνια για την εφαρμογή αυτής της νέας έκδοσης της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νοσημάτων (ICD-11) σε παγκόσμιο επίπεδο, με ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δείχνουν ότι δεν έχουν βραχυπρόθεσμη πρόθεση να εφαρμόσουν το νέο σύστημα» είπε o Russell. t-zinegr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου