Menu

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΜΚΟ σε κάθε χώρα της ΕΕ εργάζονται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Παρά την άνοδο της ακροδεξιάς στον Ευρωπαϊκό Χώρο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατόρθωσαν να πάνε βήματα μπροστά τα ζητήματα των ΛΟΑΤΙ και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σε συνέντευξη του ο Στέφανος Ιωάννου, φοιτητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής και Πρόεδρος του Ομίλου ΛΟΑΤ+ του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και εθελοντής του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, αναφέρθηκε στα άλματα που έχουν γίνει από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Όπως ανέφερε, τα άλματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Ευρωπαϊκό Χώρο, διαφαίνονται από το χάρτη «Rainbow Map» της ILG, o oποίος εξηγεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ σε κάθε χώρα της Ευρώπης.
 Ο χάρτης της ILGA ωστόσο, δείχνει προσπάθειες χωρών να κρύψουν τους ΛΟΑΤΙ από τις κοινωνίες. Ένα παράδειγμα είναι η Ιταλία όπου ο Υπουργός Οικογένειας δηλώνει πως ως οικογένεια αναγνωρίζεται μόνο ως άνδρας- γυναίκα- παιδί. Εκτός από τους ΛΟΑΤΙ βγάζει και άλλα είδη οικογένειας εκτός από το τι σημαίνει οικογένεια. Τόνισε επίσης πως οι ΜΚΟ σε κάθε χώρα εργάζονται προκειμένου να πάνε βήματα μπροστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ πολιτών για κοινωνική αποδοχή και θεσμική μη διάκριση. Αναφορικά με τη θέση στην οποία κατατάσσεται η Κύπρος στο χάρτη της ILGA o κ. Ιωάννου ανέφερε πως η Κύπρος παρουσίασε αισθητή πτώση στην κατάταξη. Ωστόσο αν κάποιος αναζητήσει τους τρόπους που γίνονται οι μετρήσεις θα αντιληφθεί πως έχει να κάνει με τη θεσμική αναγνώριση και όχι με κοινωνικούς όρους.
 «Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι έμεινε πίσω η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ακόμη στη Νομική Υπηρεσία. Υπάρχουν νομοθεσίες οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Όπως για παράδειγμα η ρητορική μίσους για άτομα ΛΟΑΤΙ» ανέφερε. Στην Κύπρο έχουν γίνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για την εισαγωγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία η οποία περιλαμβάνει τα ζητήματα ΛΟΑΤΙ. Γίνονται επίσης συνεργασίες με ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το HOMBAT για την καταπολέμηση της ομοφοβίας στα σχολεία. Ο Στέφανος Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία του μέσα από τον Όμιλο ΛΟΑΤ+ του Πανεπιστημίου Κύπρου, την ιδέα αλλά και τις δράσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου