Την ανάγκη να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και παράλληλα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για το ρατσισμό, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τόνισε στον «Φιλελεύθερο» με αφορμή τις τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης.
Όπως διευκρίνισε, έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον οποίον ζητείται η εξέταση της υπόθεσης ώστε να δοθεί εντολή διερεύνησης από την Αστυνομία.
Παράλληλα, εξηγεί ότι έχει επικοινωνήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και συμφωνεί στην ανάγκη άμεσων ενεργειών με κατάθεση προτάσεων στη Βουλή, όταν επανέλθει στις εργασίες της μετά τις θερινές διακοπές.
ΔΙΑΒAΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτούσια η ομιλία του Μόρφου που προκάλεσε αντιδράσεις (βίντεο)
Ταυτόχρονα, όπως είπε, προτίθεται να συναντηθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να ακούσει τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις. «Η σκέψη είναι σε πρώτη φάση να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας. Να αφαιρεθεί, δηλαδή, η απαίτηση να εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις ομοφοβικής ρητορικής μίσους αρχικά από τον Γενικό Εισαγγελέα. Αντιθέτως, να μπορεί να ξεκινήσει αυτομάτως η έρευνα και δίωξη της Αστυνομίας», ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει και μια ακόμη αλλαγή που αφορά τη νομοθεσία.
Πρέπει τέτοιες ρητορικές να συμπεριληφθούν στον νόμο καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (2011). Βέβαια, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και διαβουλεύσεις, ωστόσο θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γαβριηλίδης, σχετικά με την επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι η τρίτη φορά που ζητείται γραπτώς η παρέμβαση του για σχετική περίπτωση. «Καλείται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ομοφοβική ρητορική μίσους και να προτείνει τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να ξεκινήσει τη διερεύνησή της η Αστυνομία». Ανάλογες επιστολές για επιθέσεις στη ΛΟΑΤΙ κοινότητα από την Εκκλησιά, στάλθηκαν ξανά το 2016 και έπειτα το 2017, όπου όμως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αντέδρασε και δεν απάντησε.
Σε γραπτή του τοποθέτηση σημείωσε ότι «ένα μήνα μετά τις δηλώσεις και σχεδόν μια βδομάδα από τη στιγμή που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας και δυστυχώς δεν έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτα νομικές διαδικασίες εναντίον της συγκεκριμένης ρητορικής, αλλά και του ατόμου που την εξέφρασε. Αυτό υπογραμμίζει, πρωτίστως, την ανάγκη για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, κάτι που ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα οφείλουμε να πράξουμε χωρίς καθυστέρηση».
Μιλώντας για αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, προσθέτει ότι «στα τέσσερα χρόνια που εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος, καμία φορά δεν έχει εξεταστεί παράπονο από την Αστυνομία, ούτε έχει κινηθεί νομική διαδικασία ενάντια σε δημόσια ομοφοβική ή τρανσφοβική ρητορική μίσους, παρότι υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή είχε ζητηθεί επίσημα και από οργανωμένα σύνολα».
Σημείωσε, τέλος, ότι τα λεγόμενα του Μητροπολίτη δεν ευσταθούν επιστημονικά, ούτε καν με βάση την κοινή λογική, αλλά αποτελούν ξεκάθαρη περίπτωση δημόσιας ομοφοβικής ρητορικής μίσους, «αφού με κατασκευασμένα επιχειρήματα υποκινεί και προωθεί τη μισαλλοδοξία προς τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, ενώ παράλληλα προσβάλλει γονείς ομοφυλόφιλων ατόμων και στοχοποιεί κυρίως τις μητέρες αυτών». Το μόνο θετικό, κατέληξε, είναι πως λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού επανέρχεται στην επιφάνεια η ανάγκη για νομοθετικές βελτιώσεις, οι οποίες συνήθως αποφεύγονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου