Menu

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Equality Allies At Work: Όλοι μπορούν να γίνουν σύμμαχοι κάποιου άλλου

Όλοι μπορούν να γίνουν σύμμαχοι κάποιου άλλου είναι ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από το πρόγραμμα Equalities Allies at Work το οποίο βρίσκεται στην έναρξη του με ένα τριετές πλάνο υποστήριξης. Του προγράμματος ηγείται το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου μαζί με ένα δίκτυο που αποτελείται από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, την ACCEPT- ΛΟΑΤ Κύπρου και την ΚΟΓΕE. Αλλά και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα δίκτυο από οργανισμούς που αγγίζουν το θέμα της ισότητας σε εργασιακό επίπεδο από τη θεσμική πτυχή μέχρι και τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και την έρευνα. Η Δρ. Χριστιάνα Ιεροδιακόνου, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε πως το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια των προγραμμάτων κοινωνικής καινοτομίας.
Σε αυτή την περίπτωση έχουν εντοπιστεί οι δυσκολίες πρόσβασης ατόμων ΛΟΑΤΙ αλλά και γυναικών στην αγορά εργασίας. Βλέποντας τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που βιώνουν η καινοτόμα λύση που έρχεται να προτείνει το πρόγραμμα είναι να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη των εταιρειών ώστε να αναπτύξουν και εντός των εταιρειών τους δικές τους δράσεις για να γίνουν σύμμαχοι αυτών των ομάδων προσπαθώντας να αρχίσουμε μια παρέμβαση από πάνω προς τα κάτω για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε η δρ. Ιεροδιακόνου , συνοπτικά παρατηρείται τόσο και για τις γυναίκες όσο και για τα ΛΟΑΤ άτομα παρόλο που είναι δυο εντελώς διαφορετικές ομάδες που έχουν διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν ωστόσο αντιμετωπίζουν κοινές δυσκολίες που έχουν να κάνουν τόσο με την πρόσβαση τους σε εργασίες και σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας όσο και σε δυσκολίες ανέλιξης στην αγορά εργασίας, τις αμοιβές τους που συνήθως είναι χαμηλότερες από άλλες ομάδες αλλά και θέματα διακρίσεων και προκαταλήψεων μέχρι και βίας για τα ΛΟΑΤ άτομα στο χώρο εργασίας.
Το σκεπτικό είναι ότι αν και για τις γυναίκες υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο στην Κύπρο και βλέπουμε ότι αυτές οι δράσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρακτικά οι στόχοι του προγράμματος είναι να κατανοήσουμε πλήρως την ανάγκη των δυο κοινωνικών ομάδων για να καταλάβουμε μέσα από τα δικά τους μάτια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέσα από εις βάθος συνεντεύξεις και με γυναίκες και με ΛΟΑΤ άτομα αλλά και με μέλη συντεχνιών αλλά και διευθυντικά στελέχη εταιρειών ακριβώς την κοινωνική ανάγκη. Σε δεύτερο επίπεδο έρχονται οι παρεμβάσεις. Η δημιουργία μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ανώτατα στελέχη εταιρειών κυρίως σε τομείς και χώρους εργασίας οι οποίοι τείνουν να είναι ανδροκρατούμενοι όπου εκεί εντοπίζεται ένα πρόβλημα κουλτούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου