Menu

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Νίκος Αυλώνας: Εταιρική υπευθυνότητα και δυσκολίες στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας

Η προσέγγιση των εταιρειών στα θέματα διαφορετικότητας και ίσων ευκαιριών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας τους, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους υπευθυνότητας. Η διαφορετικότητα και η ενσωμάτωση είναι από τους σημαντικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και πολλών άλλων διεθνών μεθοδολογιών, όπως το Global Reporting Initiative, το διεθνές πρότυπο για σύνταξη εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας.
Η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία για τις εταιρείες αφορούν διαφορές στην εθνικότητα, στο φύλο, στην ηλικία, στην καταγωγή, στην αναπηρία, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην εκπαίδευση και στη θρησκεία. Οι διαφορές αυτές φέρνουν μαζί τους διαφορετικές απόψεις, εργασιακές εμπειρίες, τρόπους ζωής και κουλτούρα, και η ενσωμάτωση αυτών των διαφορών αποτελεί μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που το έχουν κατανοήσει, ενώ αποτελεί βασικό στόχο πολιτικών για την εταιρική ευθύνη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Τι γίνεται, όμως, με ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;
Οσον αφορά τα θεσμικά όργανα σε διεθνές επίπεδο, διακρίνουμε τόσο τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και του ΟΗΕ, ο οποίος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων της LGBT (ΛΟΑΤ) κοινότητας, μέσω του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2017, θεσπίστηκαν τα πρότυπα των
Ηνωμένων Εθνών που αφορούν τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων που ανήκουν στη LGΒΤ (ΛΟΑΤ) κοινότητα. Σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά, τα μέλη αυτών των ομάδων πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και ίσης μεταχείρισης στον χώρο εργασίας. Τα πρότυπα αυτά στην ουσία προσφέρουν πρακτικές κατευθύνσεις για το πώς οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας στον εργασιακό χώρο, στην αγορά και στην κοινωνία, καθώς και για το πώς μπορούν να αναθεωρήσουν και να βελτιώσουν τις πολιτικές και πρακτικές που ήδη διαθέτουν. Προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν και οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) με την υπόσχεση «να μην αφήσουν κανέναν πίσω». Ανάμεσα στις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες που εφαρμόζουν πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Accenture, η Baker McKenzie, η BNP Paribas, η Coca-Cola Company, η Gap Inc., η Microsoft, η Orange, η SAP και η Spotify. Στην Αγγλία, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που πρωτοπορούν στον τομέα αυτό. Πρόσφατα, η φιλανθρωπική εταιρεία Stonewall ανακοίνωσε τις 100 πιο προχωρημένες εταιρείες σε θέματα LGBT στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2018. Το σκορ προέκυψε από τον δείκτη Workplace Equality Index, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις. Από το εθνικό συμβούλιο της Ουαλλίας, το δημοτικό συμβούλιο του Νιούκαστλ και το υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι τη Lloyds Banking Group, τη Citi, την Barclays, τη Vodafone, τη Fujitsu και τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Κάρντιφ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εταιρειών και των οργανισμών που διακρίνονται για την ανοικτή κουλτούρα τους, η οποία ενσωματώνει τη διαφορετικότητα. Ως συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στο πλαίσιο της δέσμευσης των εταιρειών στην εταιρική υπευθυνότητα, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η αποδοχή, ο σεβασμός και η ενσωμάτωση ατόμων όπως αυτά που ανήκουν στην κοινότητα LGBT δεν είναι απλώς ηθικά και κοινωνικά σωστή πρακτική, αλλά μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερη επικοινωνία, ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και μικρότερη συχνότητα εναλλαγής προσωπικού, με ελαχιστοποίηση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.
Στην Ελλάδα, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με την εταιρική υπευθυνότητα, θεωρώντας πιθανώς το παραπάνω θέμα ταμπού, δεν το έχουν αγγίξει στην ουσία του, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και σίγουρα υπάρχει ακόμη δρόμος ως προς την ενσωμάτωση κάθε μορφής διαφορετικότητας.
* Ο κ. Nίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου