Η άμεση δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον στόχο του «Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και τον ρατσισμό», η ιδρυτική συνέλευση του οποίου πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημαρχείο της πόλης.
Στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχιακού μεγάρου, τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας επεσήμαναν την έξαρση των φαινομένων και της ρητορικής μίσους, που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ειδικά το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της κρίσης και του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών και λήψης πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Μεταξύ των δράσεων που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το έργο του Παρατηρητηρίου είναι η καταγραφή και η καταγγελία πρακτικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, η ανάδειξη των δημοκρατικών ιδεών, η υποστήριξη και η προστασία των δικαιωμάτων όσων υφίστανται διακρίσεις, η κατανόηση άλλων πολιτισμών μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, η κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης μέσα από τη γνωριμία με το πολυπολιτισμικό της παρελθόν.
Για «ηθική υποχρέωση» όλων να στηρίξουν το Παρατηρητήριο μίλησε ο ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί «τι ακριβώς μισούν αυτοί οι άνθρωποι». Σημείωσε, μάλιστα, πως «αν υπάρχουν άτομα που φοβούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους δίπλα σε μετανάστες, πρόσφυγες ή ομοφυλόφιλους, εγώ φοβάμαι να μεγαλώσω το δικό μου σε μία κοινωνία με ρατσιστές, με φοβικούς και ομοφοβικούς, με φασίστες, που δεν δείχνουν καμία αγάπη προς τον συνάνθρωπο».
«Ο φασισμός είναι στην πόρτα μας και πρέπει να αντιδράσουμε» τόνισε ο Τάσος Παπαντωνίου, πρώην δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Παύλου Μελά, κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Στους πέντε μήνες άτυπης "ζωής" του Παρατηρητηρίου, ο ίδιος εξήγησε πως έχουν γίνει επαφές με φορείς της πόλης, σημειώνοντας πως στη δράση έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της κεντροαριστεράς, της κεντροδεξιάς και του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, ανεξαρτήτως των απόψεών τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Σάκης Παπαθανασίου έθιξε τους τρόπους, με τους οποίους θα πρέπει να δράσει το Παρατηρητήριο - μέσα από καταγγελίες πρακτικών βίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, καθώς και προτάσεις προς την πολιτεία για λήψη πρωτοβουλιών - και υπογράμμισε την ανάγκη «το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να διαχωριστεί καθαρά από τα ακροδεξιά στοιχεία. Μίλησε για την οργανωτική μορφή της κίνησης, κρίνοντας αναγκαία τη νομική αλλά και τη δικτυακή μορφή του Παρατηρητηρίου, με εσωτερικές διαδικασίες και εξωτερικές δράσεις και χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής.
Τα μέσα και τις μεθόδους με τις οποίες αναδύεται η φασιστική και ρατσιστική ρητορική εξήγησε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος. Τόνισε πως η κρίση και το μεταναστευτικό αποτελούν δεξαμενές που αρδεύονται αυτά τα φαινόμενα, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι οι μόνες». Έκανε λόγο για εκμετάλλευση του Τύπου - ηλεκτρονικού και μη -, της παραδημοσιογραφίας, της παραεπιστήμης, του αποκρυφισμού και της συνωμοσιολογίας και σημείωσε πως «ο μισάνθρωπος και χολερικός λόγος που αποτελεί στοιχείο του φασισμού» θα βρει απέναντί του «τα παιδιά του Διαφωτισμού» που είναι περισσότερα.
Τη συμβολή των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών ενώσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Αναφέρθηκε σε ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα στους χώρους εργασίας, με τρανταχτό το παράδειγμα στη Μανωλάδα Ηλείας και τόνισε πως η παρουσία του στο Παρατηρητήριο είναι και προσωπικό ζήτημα αλλά και απόφαση που επάρθη από το Δ.Σ. του ΕΚΘ.
Στην τοποθέτησή του, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής, σημείωσε πως οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και εκτίμησε πως τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά σίγουρα θα φανούν στο μέλλον. Υπογραμμίζοντας πως ο φασισμός και ο ρατσισμός ολοένα και αυξάνεται, αναφέρθηκε σε στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τα οποία, το 2016 έγιναν 10 δικογραφίες για τέτοια φαινόμενα, 13 το 2017 και 19 το 2018.
Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πως αφορμή για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου στάθηκαν περιστατικά όπως η επίθεση στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, η βεβήλωση των εβραϊκών μνημείων και η ρίψη ανθρώπων στη θάλασσα του Θερμαϊκού, επειδή παρέστησαν σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Τόνισε πως η κίνηση θα συμβάλλει στην προληπτική πολιτική με τη διερεύνηση των αιτιών των φαινομένων, στις ευθύνες των εκπαιδευτικών και τη στάση της οικογένειας και εκτίμησε πως πρέπει να δημιουργηθούν δύο σώματα, μία ολιγοπρόσωπη Συντονιστική Επιτροπή με νομικό πρόσωπο και ένας ευρύτερος χώρος μελών και φίλων που αργότερα θα συσταθούν σε σωματείο.
Ο Θέμης Χαρίσης, υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ και νομικός, υπογράμμισε την ύπαρξη εν είδει ταγμάτων εφόδου και έκανε λόγο για ανάγκη ανάδειξης των μύθων και των πραγματικοτήτων.
Την υποστήριξή τους στο εγχείρημα εξέφρασαν με ανακοινώσεις που διαβάστηκαν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός και ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Γαρύφαλλος Αλεξιάδης, ενώ σε ψήφισμά του το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως τις επόμενες τρεις ημέρες όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους για τη δράση της κίνησης στο email του Παρατηρητηρίου.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος, η Ασημίνα Γκοντόλια, Αστυνόμος Β', Τμηματάρχης του Τμήματος Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, και η δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου