Menu

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τσίπρας: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κυριαρχούν και απειλούν την ΕΕ

«Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις.
«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες» παρατήρησε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως αυτή η εξέλιξη, απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση.
«Κάποιοι από εσάς, το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω» ανέφερε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε την προώθηση του διαλόγου και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προκειμένου να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να επανέλθει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει στην επίλυση των ανοιχτών κρίσεων».
«Η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Ξεπέρασε την οικονομική κρίση, βάστηξε στις πλάτες της με αξιοπρέπεια τη προσφυγική κρίση για λογαριασμό όλης της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να προσθέσει: «Άνοιξε δρόμους για τη φιλία των λαών με μια σταθερά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που τη μετατρέπει σε παράγοντα συνεργασίας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Όλα αυτά τα δείγματα γραφής των τελευταίων τριών χρόνων, αποτελούν θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δείξαμε ότι υπάρχει δρόμος, αν το πιστέψεις και αν παλέψεις σκληρά. Αυτός είναι και ο δρόμος για το αύριο της Ευρώπης. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες. Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη θα είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, έκανε λόγο «για την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη, για την αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας, την ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω».
Συνεχίζοντας την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Οσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Ολοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερήσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούμενος από πολλούς ευρωβουλευτές.
«Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπυργός.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και πώς σε όλα αυτά τα θέματα να στηριχθεί η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης, «με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις».

Και, «για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας», ανέφερε εξάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου