Menu

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η Άγνωστη Ήπειρος της Ταυτότητας Φύλου

ΜΕΤΑ το ενδιαφέρον αφιέρωμα προβολών «Κατασκευάζοντας τον "Εχθρό"»την σκυτάλη παίρνει ο θεματικό κύκλος «Η Άγνωστη Ήπειρος της Ταυτότητας Φύλου», ο οποίος πραγματοποιείται από την Κυριακή 6 Μαΐου έως και την Τρίτη 8 Μαΐου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης, με οδηγό τρεις χαρακτηριστικές ταινίες.
Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 6 Μαΐου

19:00 Albert Nobbs
21:30 Transamerica
Δευτέρα 7 Μαΐου
19:00 Το Κορίτσι Από Τη Δανία
21:00 Albert Nobbs
Τρίτη 8 Μαΐου
18:30 Transamerica
21:30 Το Κορίτσι Από Τη Δανία
Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Η Άγνωστη Ήπειρος της Ταυτότητας Φύλου»:
«Transamerica» (2005) του Ντάνκαν Τάκερ
H Μπρι, μια τρανσέξουαλ που ετοιμάζεται να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου, πληροφορείται ότι έχει έναν έφηβο γιο από μια παλιότερή της σχέση. Παριστάνοντας την ιεραπόστολο, τον συνοδεύει οδικά από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Άντζελες, χωρίς να τολμά να του πει την αλήθεια. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν τον γνωρίζει στους γονείς της. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Φελίσιτι Χάφμαν. Πρωταγωνιστούν επίσης: Κέβιν Ζέγκερς, Ελίζαμπεθ Πένια.
«Albert Nobbs» (2011) του Ροντρίγκο Γκαρσία
Από τον σκηνοθέτη του φιλμ «Εννέα Ζωές», παρουσιάζεται η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου, «The Singular Life Of Albert Nobbs», για το οποίο έχει βραβευτεί η Γκλεν Κλόουζ / Glen Close. Με σκηνικό ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δουβλίνο του 19ου αιώνα, το Albert Nobbs είναι ένα δράμα για μία γυναίκα που μεταμφιέζεται ως άντρας, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Τριάντα χρόνια αργότερα, βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένο στο χαρακτήρα που δημιούργησε η ίδια. Η σύνδεση της Γκλεν Κλόουζ με το χαρακτήρα του Άλμπερτ Νομπς φτάνει μέχρι και τρεις δεκαετίες πίσω, όταν το 1982 τον υποδύθηκε για πρώτη φορά στη μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Τζωρτζ Μούρ στο θεατρικό σανίδι, από τη Σιμόν Μπενμούσα:
«Πιστεύω ότι ο Άλμπερτ είναι από τους πραγματικά σπουδαίους χαρακτήρες, και η ιστορία, παρά τη βασική της απλότητα, έχει μια περίεργη συναισθηματική δύναμη. Υπάρχει κάτι βαθιά επιδραστικό στη ζωή του Άλμπερτ, δε σταματά ποτέ να με συγκινεί. Υπήρξα πάντα πολύ ενεργή στην καριέρα μου, αλλά πάντα πίστευα ότι θα γινόταν μια υπέροχη ταινία. Ο Άλμπερτ δε θέλει να καταλήξει στο πτωχοκομείο. Εκείνη την περίοδο η Ιρλανδία ήταν πολύ φτωχή. Γνωρίζει ο Άλμπερτ ότι χωρίς δουλειά εκεί θα κατέληγε. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιοσδήποτε μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένα έντονο αίσθημα φόβου ανάμεσα στους εργαζομένους».
«Το Κορίτσι Από Τη Δανία» (The Danish Girl - 2015) του Τομ Χούπερ
Κοπεγχάγη, αρχές της δεκαετίας 1920. Η αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener. Το έργο εξελίσσεται καθώς παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη το ταξίδι της Λίλι, ως πρωτοπόρου τρανσέξουαλ, την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής του. Η ταινία αποτελεί μια προσπάθεια απόδοσης φόρου τιμής τόσο στη Λίλι όσο και σε όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν και σήμερα, να ταυτίσουν την εμφανισιακή τους ταυτότητα με την ψυχική. Πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση που εμπεριέχει ακόμα πολλούς κινδύνους.
Τρία χρόνια μετά την ταινία του «Οι Άθλιοι» (Les Misérables (- 2012), ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χούπερ (The King's Speech - 2010), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Το Κορίτσι Από Τη Δανία». O Βρετανός σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ. Πρωταγωνιστούν δύο νέοι και χαρισματικοί ηθοποιοί, ο Έντι Ρεντμέιν και η υπέροχη, Αλίσια Βικάντερ. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Αλεξάντερ Ντεπλά.
«Διάβασα το σενάριο το 2008, ενώ γύριζα την ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά». Ήταν το καλύτερο σενάριο που είχα ποτέ διαβάσει. Δάκρυσα τρεις φορές και δεν είμαι συναισθηματικός τύπος. Από τότε ήθελα να κάνω αυτήν την ταινία. Η ταινία αυτή μου θυμίζει την ταινία «Ο Λόγος Του Βασιλιά», καθώς κι εδώ πραγματευόμαστε τα εμπόδια που υπάρχουν στην αυτοπραγμάτωσή μας και στον τρόπο με τα οποία οι ήρωες τα υπερνικούν.» - Τομ Χούπερ
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου