Menu

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Με 161 "ναι" πέρασε η αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια

Διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και άλλωστε στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκάλεσε η ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η ρύθμιση (άρθρο 8) υπερψηφίστηκε κατά την ονομαστική ψηφοφορία από 161 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 103 βουλευτές, επί συνόλου 264 βουλευτών. Ωστόσο, καταγράφηκαν εσωκομματικές διαφωνίες.
Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ καταψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. Επίσης, τη διάταξη καταψήφισαν το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.
Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, έπεισαν ορισμένους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει διαφωνίες. Όμως, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και o Θόδωρος Παραστατίδης επέμειναν στην καταψήφιση της διάταξης. Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Μάρκος Μπόλαρης και η Γεωργία Γεννιά που είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τη διάταξη. Απουσίαζαν επιπλέον ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Καραγιάννης, η Άννα Βαγενά, καθώς και ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόλαβε να μεταβεί στη Βουλή έγκαιρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, φτάνοντας στην αίθουσα μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάχθηκαν επισήμως κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, καταγράφηκε διαφοροποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει από την Τρίτη πως θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη. Τη διάταξη υπερψήφισε και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο οποίος την Τρίτη έκανε λόγο για «λογική παράνοιας» και για «σεξουαλικά παρεκτρεπομένους», από το βήμα της Βουλής. Με αφορμή τα σχόλια του κ. Κατσίκη, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Διαφοροποιήσεις παρουσιάστηκαν και στη Νέα Δημοκρατία, με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τη Νίκη Κεραμέως και την εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου να υπερψηφίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη. Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης. Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία στήριξε το άρθρο, κάποιοι βουλευτές του κόμματος εξέφραζαν επιφυλάξεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι και απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Απουσίαζαν επίσης οι Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.
Εξάλλου, από το ΚΚΕ απουσίαζαν οκτώ βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη, ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.
Οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψήφισαν τη διάταξη, ενώ εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων καταψήφισαν, ακολουθώντας χωρίς διαρροές τις κομματικές τους γραμμές.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ από τη ψηφοφορία απουσίαζαν όπως προαναφέρθηκε ο Πάνος Καμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την υιοθεσία και αναδοχή
Λίγο νωρίτερα, ψηφίστηκε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγήκαι Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθιά συντηρητικό»τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και επέκρινε όσους αντιτίθενται στο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη κοινωνική τομή» εκφράζοντας την απορία «γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητάμε στη δημόσια σφαίρα για την ουσία του ν/σ, αλλά για μία λεπτομέρειά του που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων».
Όπως ανέφερε, το πρώτο πράγμα που έρχεται να λύσει το νομοσχέδιο είναι ότι «τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την Πολιτεία». «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η Πολιτεία αδυνατούσε να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι με το ν/σ δημιουργείται ένας ηλεκτρονικός φάκελος με τα στοιχεία του κάθε παιδιού «για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια με αυτονόητο στόχο: κανένα παιδί στο περιθώριο - κανένα παιδί σε ίδρυμα».
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολίασε πως «το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες». Σημείωσε επίσης ότι τοποθετήθηκε υπεύθυνα επί του νομοσχεδίου «με γνώμονα πρωτίστως τo συμφέρoν των παιδιών και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από την οποία έχει πάρει διαζύγιο ο κ. Τσίπρας».
«Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση ακόμη και για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απλά αποδεικνύει τον πανικό της απερχόμενης Κυβέρνησής του», κατέληξε η Πειραιώς.
«Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση, προστατεύουμε το παιδί», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. «Τώρα είναι πραγματικά προοδευτικό», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά σε ανάρτησή της στο Twitter.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου