Menu

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δεν είναι κρυφό ότι σαν κοινωνία προτιμάμε να “θάβουμε” θέματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και προτιμάμε να τα κλείνουμε σ’ ένα συρτάρι απ’ το μιλήσουμε γι’ αυτά. Κρίσεις πανικού, κρίσεις άγχους, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, απομόνωση. Θέματα ταμπού για τα οποία όλοι φοβούνται να μιλήσουν. Όχι, όμως, και το Tunnel of Oppression που παρουσιάζει μέσα από αναπαραστάσεις σκηνών και μονολόγων την πραγματικότητα που βιώνουν άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

Το Tunnel of Oppression, του Δημήτρη Πλαβούκου, είναι ένα διαδραστικό δρώμενο, σε μορφή performance ή θεατρικής παράστασης, που θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο σκοπός της εμπειρίας αυτής είναι η ενημέρωση, η κατανόηση και η αποδοχή. Μετά από τις αναπαραστάσεις ακολουθεί αποφόρτιση από την ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας.

Το Tunnel of Oppression θα παρουσιαστεί στο Pre-event του TEDx Panteion University, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3  Μαρτίου και με τον τίτλο “Unlock Yourself”.

Ο Δημήτρης Πλαβούκος, Project Director Tunnel of Oppression, μιλάει στο iPop.gr για την ανάγκη να “ξεκλειδώσουμε” το συρτάρι και να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτά τα θέματα, κατανοώντας τις καταστάσεις που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας.
  1. Με ποια αφορμή ξεκίνησε η σκέψη του να φέρετε το ​Tunnel of Oppression ​στην Ελλάδα;
  2. Αποφάσισα να φέρω το Tunnel στην Ελλάδα μετά το χαμό του φοιτητή στα Γιάννενα. Όταν το bullying μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο του Έλληνα. Αναρωτήθηκα πως μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον κόσμο και συγκεκριμένα στον τομέα της εκπαίδευσης για ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η καταπίεση και η κακοποίηση. Πώς θα μπορούσα από την πλευρά μου να κάνω κάτι για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό. Παράλληλα, επειδή είχα ήδη λάβει μέρος στην performance ως φοιτητής, γνώριζα από πρώτο χέρι τη δύναμη που έχει η performance στο να ευαισθητοποιεί και να παρακινεί το κοινό να σκεφτεί και να ενεργήσει γύρω και πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
  3. Ποια είναι τα βασικά θέματα που θίγονται στη διαδραστική παράσταση;
  4. Η βία, η καταπίεση και η κακοποίηση που ασκείται σε ομάδες ανθρώπων που έχουν περάσει στην αντίληψη του κοινού ως minority groups. Επίσης, η performance θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως η ενδοσχολική και ενδο-οικογενειακή κακοποίηση, ο ρατσισμός, η βία στη σχέση, ο σεξισμός, η διάκριση, ο ρατσισμός και η ομοφοβία.
  1. Πείτε μας λίγα λόγια για το performance που θα δούμε στο pre-event του TEDx Panteion University.
  2. Στα πλαίσια του pre-event και με κεντρική ιδέα το Unlock Yourself, συγκεντρώσαμε acts για την performance που θίγουν ψυχικά νοσήματα, θέματα και acts που παρουσιάζουν “ταμπέλες” και στερεότυπα τα οποία έχουν περάσει στην αντίληψη του κόσμου ως ταμπού και κατά ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζονται από την ελληνική κοινωνία ως κάτι που πρέπει να “κλειδώνουμε” ή και να “κλείνουμε” πίσω από πόρτες και να μην το συζητάμε. Η άρνηση αυτή, του να “ξεκλειδώνουμε” αυτά τα ζητήματα και να τα αποδεχόμαστε, να τα εκφράζουμε και να τα κατανοούμε είναι ένας από τους λόγους που δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος διαιώνισης μιας κατάστασης που “αρρωσταίνει” τους ανθρώπους. Όσο “κλειδώνουμε” κάποια θέματα μέσα μας τόσο συνεχίζουν να μας “τρώνε” αν θέλεις. Στην performance φέρνουμε αυτά τα θέματα στο φως και στην αποφόρτιση που ακολουθεί από την ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας από τους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους του Tunnel of Oppression, το κοινό ενημερώνεται για το πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να σταματήσει αυτήν την κατάσταση της άρνησης.
  1. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο το Tunnel of Oppression μας ευαισθητοποιεί για θέματα που έχουν να κάνουν με τη βία και την καταπίεση;
  2. Το να παρουσιάζουμε σκηνές βίας, καταπίεσης και κακοποίησης μέσα από αναπαραστάσεις, το κοινό φορτίζεται, ενημερώνεται και κατανοεί τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις. Μέσα από την ενημέρωση και την κατανόηση, το κοινό φτάνει στην αποδοχή και έτσι ευαισθητοποιείται γύρω και επάνω σε αυτά τα θέματα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τη συζήτηση από την ομάδα των ψυχολόγων και κοινωνιολόγων του Tunnel. Η εμπειρία έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η γνώση και η ενημέρωση βοηθάνε όχι μόνο στο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό αλλά και στο να κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αλλάξει μια συμπεριφορά που ίσως δεν είναι σωστή και προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες ομάδες ανθρώπων.
  1. Ποιες είναι οι αντιδράσεις που έχετε παρατηρήσει στον κόσμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το performance;
  2. Ο  κόσμος μέχρι στιγμής έχει αγκαλιάσει αυτό που κάνουμε και κυρίως το ότι οι ηλικίες των εθελοντών που συμμετέχουν στις performance είναι από 17 έως και 25 στο μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό δείχνει ότι νέα παιδιά ενδιαφέρονται στο να ενημερώσουν το κοινό, να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να αλλάξουν καταστάσεις και συμπεριφορές που πιστεύουν ότι δεν είναι σωστές. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που οι αντιδράσεις είναι αρνητικές αλλά είναι κατανοητό αν σκεφτούμε ότι παρουσιάζουμε μια αλλαγή και αυτό πολλές φορές βρίσκει αντίθετους κάποιους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης.
  1. Πρόκειται για ένα performance που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Πώς πιστεύετε ότι είναι αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα; Ο κόσμος βλέπει το διαφορετικό και το δέχεται, φρικάρει ή αδιαφορεί;
  2. Εξαρτάται. Εμείς παρουσιάζουμε ότι η διαφορετικότητα του καθενός είναι αυτό το στοιχείο που πρέπει να αγκαλιάζουμε και να αποδεχόμαστε γιατί αυτό κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό. Όλοι είμαστε διαφορετικοί στο σύνολό και αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι κάτι το θετικό. Κατά κύριο λόγο ο κόσμος που έρχεται στις performance και στις παραστάσεις του Tunnel of Oppression αποδέχεται και εξυμνεί κατά ένα βαθμό τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το “διαφορετικό” επειδή δεν έχει περάσει στην αντίληψη του κοινού ως κάτι καθημερινό, κάτι με το οποίο έρχεται σε καθημερινή επαφή, αντιμετωπίζεται αρνητικά γιατί πολύς κόσμος έχει μάθει να αντιμετωπίζει το “άγνωστο” ως αρνητικό. Εμείς προσπαθούμε και με τη βοήθεια των ψυχολόγων και των φορέων που συνεργαζόμαστε να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό στο διαφορετικό.
  3. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε με το Tunnel;
  4. Ότι πρωταρχικό στόχο έχουμε την ενημέρωση, την κατανόηση και την αποδοχή. Ότι η μονάδα που δημιουργεί το σύνολο πρέπει να προστατεύεται από το σύνολο και όχι να αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα του καθενός ως κάτι το αρνητικό που πρέπει να εξαλειφθεί. Ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνος του στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει και ότι υπάρχουν άνθρωποι και φορείς στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια, ότι μπορεί να λύσει τη σιωπή του και να ανοίξει τα μάτια του. Η άρνηση και η κοινωνική υποκρισία προκαλούν άσχημα συναισθήματα και αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Η αποδοχή του εαυτού μας από εμάς τους ίδιους πρώτα και στη συνέχεια από το κοινωνικό σύνολο είναι αυτό για το οποίο πρέπει να συνεχίζουμε να προσπαθούμε.
  1. Θα μας αποκαλύψετε κάτι για τα μελλοντικά σας σχέδια;
  2. Απώτερος σκοπός μας είναι η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προς το παρόν συνεχίζουμε με performances σε διάφορα μέρη και στα πλαίσια δράσεων όπως το TEDx Panteion University pre-event και από τη νέα σεζόν θα επιστρέψουμε με καινούργια παράσταση που μέσα από την οπτική του Tunnel of Oppression θα θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου