Menu

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΤΕΞΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ, ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΕ «ΤΕΞΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΥΛΟΓΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΌΣ, ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ, ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΠΡΕΠΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κυριάκος Χατζηγιάννης: «Έχουμε βιώσει περιστατικά βιασμού, έχουμε βιώσει περιστατικά αντιπαράθεσης ομάδων πώλησης ναρκωτικών εντός των σχολικών μονάδων. Ακραίων επιθετικών συμπεριφορών, μαχαιριών ή εργαλείων και άλλα πολλά όπως ξυλοκόπημα»

Γκανγκστερικές ιστορίες με θύματα και θύτες παιδιά Δημοτικής ή Μέσης Εκπαίδευσης εξελίσσονται στις σχολικές μονάδες. Βιασμοί, ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, συμμορίες και μαχαιρώματα συνθέτουν το σκηνικό στα σχολεία. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι καταγγελίες των οργανωμένων Γονέων, των Εκπαιδευτικών και του Προέδρου Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, αφού μαθητές προβαίνουν σε σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική βία εναντίον άλλων μαθητών ή καθηγητών τους, ενώ λιγότερα, αλλά όχι αμελητέα, είναι και τα περιστατικά βίας εκπαιδευτικών κατά των μαθητών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυπρισματικό, καθώς οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπειες και εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό προσώπων.
Ο σχολικός εκφοβισμός, η βία και η θυματοποίηση (bullying), είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στον χώρο του σχολείου. Την ίδια ώρα η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει πως δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη μάστιγα που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτοντας πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μέτρα.

Εξελίσσονται σε επιδημία
Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι τα περιστατικά βίας στα σχολεία μας έχουν πάρει μορφή επιδημίας.
«Τίθεται θέμα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον και, ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Η μορφή των περιστατικών έχει αλλάξει συγκριτικά με το παρελθόν. Υπάρχουν περιστατικά βίας πολύ πιο άγρια και εκτός κυπριακής φαντασίας, δυστυχώς, εντός του σχολικού χώρου, καθώς επίσης και οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν», σημείωσε, προσθέτοντας πως δυστυχώς το σχολείο είναι συλλέκτης των κοινωνικών προβλημάτων ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία και, ως εκ τούτου, η διαχείριση θα πρέπει να γίνει με τρόπο επιστημονικό και όχι εμπειρικό.
Υπέδειξε πως οι απόλυτες προσεγγίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν «κρύβοντας ή μη διασφαλίζοντας διαφάνεια στον χειρισμό αυτών των θεμάτων δεν είναι η καλύτερη συνταγή». Εξήγησε, μάλιστα, πως τα προσωπικά δεδομένα και η φήμη του κάθε σχολείου θα πρέπει να διασφαλιστούν ως κόρη οφθαλμού, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά με τρόπο πυροσβεστικό και με κλείσιμο των σχολείων, χωρίς να το γνωρίζει η Βουλή και χωρίς να υπάρχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο χειρισμού των περιστατικών.

Σοκαριστική αποκάλυψη
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής προέβη, παράλληλα, σε μια σοκαριστική αποκάλυψη. «Έχουμε βιώσει περιστατικά βιασμού, έχουμε βιώσει περιστατικά αντιπαράθεσης ομάδων πώλησης ναρκωτικών εντός των σχολικών μονάδων. Ακραίων επιθετικών συμπεριφορών, μαχαιριών ή εργαλείων και άλλα πολλά όπως ξυλοκόπημα. Τα περιστατικά βίας δεν αφορούν μόνο τα παιδιά ή τους εκπαιδευτικούς αλλά ευρύτερα όλοι είναι αποδέκτες της βίας», κατέληξε.

Ανησυχίες γονέων
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, διά του Προέδρου της Κυριάκου Νικηφόρου, καλώντας άμεσα την πολιτεία και την κοινωνία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Τα περιστατικά βίας είναι αρκετά αυξημένα. Αυτά που δημοσιοποιούνται είναι πολύ λιγότερα από αυτά που γίνονται. Οι πλείστοι διευθυντές επιχειρούν να κρατήσουν εντός των σχολείων τα περιστατικά, για να μη διαρρεύσουν. Αρκετές καταγγελίες δεν φτάνουν σε μας, και άλλοι αποφεύγουν τις καταγγελίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ν' αξιολογήσουμε την κατάσταση», είπε. Αναφερόμενος σε κρίσιμα περιστατικά των τελευταίων μηνών, που δεν θυμίζουν σε τίποτα την κυπριακή κοινωνία των προηγούμενων χρόνων, ο κύριος Νικηφόρου μίλησε για περιπτώσεις που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη:
* Γυμνάσιο Λευκωσίας: Δύο μαθητές ηλικίας 14-15 χρονών ενεπλάκησαν σε περιστατικό βίας, ο ένας ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε άλλο μαθητή. Αποτέλεσμα ήταν η αποβολή του θύτη διά παντός.
* Τεχνική Σχολή Λεμεσού: Μαθήτρια ξυλοκόπησε συμμαθήτριά της. Ταυτόχρονα η παρέα της με «αίσθημα περηφάνιας» κινηματογραφούσε με το κινητό το σκηνικό, ανεβάζοντας το βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προκαλώντας συγκλονισμό και αποτροπιασμό για το περιστατικό.
* Γυμνάσιο Λεμεσού: Συμμορία μαθητών κυκλοφορούσε στο σχολείο με τα μαχαίρια απειλώντας τους πάντες και προκαλώντας εκφοβισμό στα παιδιά που φοβούνταν να πηγαίνουν σχολείο. Το σοβαρό περιστατικό ανάγκασε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να επισκεφθεί το σχολείο και να ληφθούν μέτρα.
* Γυμνάσιο Λεμεσού: Μαθητής επιχείρησε να κάψει συμμαθητές και εκπαιδευτικό, βάζοντας φωτιά στην τάξη.
* Γυμνάσιο Λευκωσίας: Μαθητής επιτέθηκε και χτύπησε καθηγήτρια και είναι με αναρρωτική.
* Γυμνάσιο Πάφου: Καθηγητής χτύπησε 4 μαθητές.
Ο κύριος Νικηφόρου επεσήμανε και την αύξηση περιστατικών όσον αφορά τη σεξουαλική βία. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας, για να μπορέσει να υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου. Ζητάμε πλέον να μπουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί, για να μπορούν να επισκέπτονται και τα σπίτια των μαθητών που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα, με στόχο να μειωθεί η παραβατικότητα, έχουμε κάνει ήδη σχετική πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας εδώ και καιρό», κατέληξε.

«Συμμορίες» από το Δημοτικό
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των οργανωμένων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι επίσης έχουν ετοιμάσει σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν σε όλους τους αρμοδίους. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μορφάκης Σολομωνίδης, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αφού αποκάλυψε πως το πρόβλημα ξεκινά από τη Δημοτική Εκπαίδευση και εξελίσσεται στη Μέση.
«Υπάρχουν αρκετά κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών στα σχολεία και είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τόσο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους Οργανωμένους Γονείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης», είπε. Το σοβαρό θέμα είναι, όπως είπε, στις προτεραιότητες της Συνομοσπονδίας, αφού στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί πολύ σοβαρά περιστατικά βίας και στα δημοτικά σχολεία είτε μεταξύ μαθητών είτε μεταξύ δασκάλων και μαθητών.
«Στα γραφεία της Συνομοσπονδίας φτάνουν και σήμερα καταγγελίες και παράπονα από γονείς ότι τα παιδιά τους είναι θύματα λεκτικής αλλά και σωματικής βίας, τα οποία εξετάζονται. Μετακινήθηκαν μαθητές από ένα σχολείο σε άλλο, λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Είχαμε ομάδα μαθητών που καθημερινά ασκούσαν λεκτική βία σε συμμαθητή τους για την εξωτερική του εμφάνιση ή και ακόμα χειρωνακτική βία», κατέληξε ο κύριος Σολομωνίδης.

Εισηγήσεις από ΟΕΛΜΕΚ
Παραδοχή του σοβαρού φαινομένου που προκαλεί ανησυχίες έκανε και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους. «Από το 2010 μέχρι σήμερα καταδεικνύεται αύξηση στα περιστατικά ακραίας βίας. Μπορεί να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ακραίων φαινομένων, αλλά υπάρχει αύξηση και στα λιγότερο σοβαρά, ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν καταγράφονται και παρακωλύουν το έργο των σχολικών μονάδων. Έχουμε εκδώσει σχετικό ψήφισμα για το θέμα», συνέχισε, σημειώνοντας πως η ΟΕΛΜΕΚ εισηγείται την αύξηση των κονδυλίων για το κομμάτι της πρόληψης.
Η Οργάνωση προτείνει ταυτόχρονα ενιαία πολιτική και αντιμετώπιση των φαινομένων. «Χρειάζεται», πρόσθεσε, «να βελτιωθούν και να εφαρμοστούν οι υφιστάμενες πολιτικές. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για να μη "δένουν" τα χέρια των ειδικών, αφού πολλές φορές προσκρούουν στην άρνηση των γονέων».
Πρόσθεσε πως παιδιά με επιθετική συμπεριφορά πρέπει να ακολουθούν όχι το συμβατικό πρόγραμμα του σχολείου, αλλά ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, με στόχο να ενταχθούν τα παιδιά αρμονικά στην κοινωνία. Ζήτησε, ακόμη, αύξηση των Κοινωνικών Λειτουργών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, καθώς και αύξηση της στελέχωσης της ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου.
«Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να βλέπουμε συναδέλφους είτε να τους ασκείται λεκτική ή άλλης μορφής βία, να οδηγούνται σε νοσοκομεία και η πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα σαν να μη συμβαίνει τίποτα», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε τέλος πως το φαινόμενο βίας και παραβατικότητας συνδέεται με τον κοινωνικό ιστό και την οικογένεια και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η ΟΕΛΜΕΚ θα αντιδράσει και στο επόμενο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο που θα συνέλθει αρχές Μαρτίου, η βία στα σχολεία θα αποτελέσει ξεχωριστό θέμα και θα ανακοινωθούν μέτρα αντίδρασης μετά και τα τελευταία περιστατικά. Από την ΣΗΜΕΡΙΝΗ Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου