Menu

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

«Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» σε σχολεία της Αττικής

Την ώρα που ο σχολικός εκφοβισμός απασχολεί όλο και πιο πολύ εκπαιδευτικούς, γονείς και επιστήμονες, το βιωματικό εργαστήριο «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε ζητήματα λεκτικής βίας.
Η δράση αποτελεί μεταφορά – προσαρμογή για ενήλικο κοινό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν», το οποίο πραγματοποιείται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με την επιστημονική επιμέλεια της γλωσσολόγου Μαρίας Καμιλάκη.
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στις 18.00, στην Οικία Θεοτοκοπούλου του δήμου Αθηναίων, (Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια,) στο πλαίσιο συνεργειών του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων με τα μέλη του, που φέρνουν τους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της Αθήνας στις γειτονιές. Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – AthensCultureNet έχει ως ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Ο λόγος έχει τη δύναμη να ενώσει ή να διχάσει. Γιατί, τελικά, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε αποκαλύπτουν τι είδους άνθρωποι επιλέγουμε να είμαστε. Και η επιλογή ανάμεσα σε έναν κατάλληλο και έναν προσβλητικό όρο δεν συνιστά απλώς θέμα υφολογικό, αλλά βαθιά ανθρώπινο και ανθρωπιστικό. 
Oι επόμενες παρουσιάσεις του βιωματικού εργαστηρίου για τον λεκτικό εκφοβισμό, προγραμματίζονται για:
Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Πάρκο για το παιδί και τον Πολιτισμό του δήμου Αθηναίων στους Αμπελόκηπους (18.00)
Τετάρτη 28 Μαρτίου, στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Παγκρατίου (18.00)
Τετάρτη 18 Απριλίου στο Σεράφειο (18.00)
Για συμμετοχές στο mar.kamilaki@gmail.com
Στο βιωματικό εργαστήρι, «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» θεματοποιούνται κρίσιμες όψεις του λεκτικού μπούλινγκ, όπως η λεκτική επίθεση για την εξωτερική εμφάνιση, τη σχολική επίδοση, την ταξική ή οικονομική κατάσταση, την εθνική ή εθνοτική προέλευση, τις έμφυλες διακρίσεις και τον γλωσσικό σεξισμό. Καθώς και η αναφορά σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, με στόχο να αποκαλυφθούν οι κοινωνικοί ρόλοι, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που «κρύβονται» σε λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, και παράλληλα να δοθεί έμφαση στις διεξόδους που μας δίνει η γλώσσα, ώστε να προσδιορίζουμε τον άλλο με σεβασμό στη διαφορετικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου