Menu

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ταινίες για τον ρατσισμό ξενοφοβία, ομοφοβία στην αυλαία του 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ολυμπίας

Η συγκλονιστική ταινία «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Έρικσον, μια συμπαραγωγή Σουηδίας-Πολωνίας, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο επετειακό, 20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ο απαγορευμένος έρωτας του έφηβου ήρωα της ταινίας για την κόρη του αφεντικού καθρεφτίζει τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η πολιτισμένη Σουηδία έχει την Μανωλάδα της. Η αυλαία του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έπεσε χθες βράδυ στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, παρουσία της υπουργού πολιτισμού και αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.
Ο θεσμός σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του. Το βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία ήταν παρούσα και το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την μικρή πρωταγωνίστριά της, Μπανίτα Ντας. Το κοριτσάκι, στην ταινία παλεύει με την φτώχια και της σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας σε έναν απέραντο υγρό κόσμο, όπου το νερό πλημμυρίζει το σπίτι της και καστρέφει τους ορυζώνες, μια από τις ελάχιστες πηγές τροφής της οικογένειας. Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η σοκαριστική, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία «Μικρό Λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία) που περιγράφει παραστατικά την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για την δεκάχρονη κόρη της που ζει σε αδιανόητες συνθήκες εγκατάλειψης και τελικά προσφέρει καταφύγιο σε δύο εγκαταλελειμμένα δίδυμα μωρά, χαρίζοντάς τους την αγάπη που ποτέ δεν δέχτηκε. Το φεστιβάλ, που γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια, στέφθηκε με επιτυχία προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες σε 35 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και διοργανώνοντας 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις. Στη δημοφιλή Camera Zizanio που προβάλλει δημιουργίες των ίδιων των παιδιών φέτος υποβλήθηκαν 1800 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν από τις κριτικές επιτροπές (αλλά και τις κριτικές επιτροπές παιδιών) έθιξαν καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας: εκμετάλλευση παιδιών, προσφυγάκια, συνθήκες διαβίωσης Ρομά, παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, ρατσισμός, ξενοφοβία.
 Ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου και μεγαλύτερου χώρου στέγασης του φεστιβάλ –μια που το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» δεν επαρκεί πλέον –με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα. Το κανάλι της Βουλή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, πρόσφατα εγκαινίασε μία δίωρη κυριακάτικη ζώνη προβολής ταινιών για παιδιά και νέους καθώς και μια ωριαία πρωϊνή ζώνη με δημιουργίες παιδιών. Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος προγράμματος της Τηλεόρασης της Βουλής Κώστας Δήμος, το κανάλι της Βουλής είναι το μόνο στην Ευρώπη που προβάλλει τέτοιες ταινίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λυδίας Κονιόρδου, αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξασφάλισε την χρηματοδότηση του φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια, αυξάνοντάς την μάλιστα κατά 25%, μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ΚΟΙΝΣΕΠ», προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το δημιουργικό και παιδαγωγικό του έργο. Μια σημαντική πρωτοβουλία για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους που γιόρτασε φέτος τα 20 του χρόνια
Κλείνοντας την βραδιά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, που μαζί με το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δημιούργησαν το θεσμό, υπογράμμισε πως «ένας σημαντικός λόγος που φέτος καταφέραμε να δουλέψουμε τόσο αφοσιωμένα είναι πως υπήρξε μια συνέπεια από το ΥΠΠΟ: Τα χρήματα τα πήραμε έγκαιρα, πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. Εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς την υπουργό η οποία ασχολήθηκε πολύ καιρό με την προγραμματική σύμβαση και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάστηκαν συντονισμένα προς αυτόν τον σκοπό. Aλλά και με τον υφυπουργό παιδείας, τον κύριο Δημήτρη Μπαξεβανάκη, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία». Αναφερόμενος στα εικοσάχρονα του φεστιβάλ υπογράμμισε πως «μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους, αλλιώς το φεστιβάλ δεν θα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί. Ωστόσο φέτος βοήθησε ο νέος Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος της Αμαλιάδας και βέβαια το “Cine Cinema” της πόλης, που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας μια καλύτερη και ακόμα πιο δημιουργική δεκαετία…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου