Menu

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

«Κάποιες φορές νιώθουμε ότι είμαστε η μόνη γκέι οικογένεια με 2 μπαμπάδες στην Κύπρο»

«Στο τέλος της ημέρας αυτό που πιστεύουμε και πρεσβεύουμε είναι πως αυτό που κρατάει μια οικογένεια δεμένη και υγιή είναι η αγάπη. Όσο υπάρχει αγάπη λοιπόν δεν μετράει αν οι γονείς είναι δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες ή ένας μπαμπάς ή μία μαμά».
Η πιο πάνω φωτογραφία στάλθηκε στη CITY.cy από τους συνεντευξιαζόμενους, πλην όμως τόσο οι ίδιοι όσο και εμείς επιλέγουμε να μην φανούν τα πρόσωπα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο είναι πολύ αναλυτικό.
Ως πατεράδες δίνουμε στα παιδιά μας όλα όσα έχουν και τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν μητέρα και πατέρα.
Συνήθως, δεν προτιμώ να ξεκινάω από την κατακλείδα μιας συνέντευξης. Άλλωστε, έτσι ίσως «κάψεις» το θέμα και να περάσει από νωρίς στα αζήτητα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η κατακλείδα κρύβει όλη την ουσία αυτού του θεσμού που λέγεται ‘οικογένεια’ και αυτό ίσως που πρέπει να έχουμε κατά νου διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί. Δεν έχει σημασία αν το παιδί έχει έναν μπαμπά ή μία μαμά, ή δύο μπαμπάδες, αλλά να έχει μπόλικη αγάπη και φροντίδα για να μεγαλώσει όμορφα.
Η επαφή με το ζευγάρι της ιστορίας ξεκίνησε έπειτα από ένα scroll στο Facebook όπου πέρασε από μπροστά μου ένα καινούργιο group με την ονομασία Gay Parenting in Cyprus.
Οι δύο μπαμπάδες της οικογένειας μετακόμισαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Έγκωμη μόλις πριν ένα χρόνο, από το Ισραήλ, έπειτα από μετάθεση του ενός από την εταιρεία που εργαζόταν στη χώρα του. Όταν τους προσεγγίσαμε και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την ιστορία τους και τη δημιουργία του group, το μόνο που ζήτησαν ήταν να μη δημοσιεύσουμε τα πραγματικά τους ονόματα για ευνόητους λόγους ή/και φωτογραφίες των παιδιών.

Το νηπιαγωγείο της κόρης μας, μας προσκάλεσε να μιλήσουμε σε δασκάλους, γονείς και παιδιά για την ιστορία και την οικογένειά μας.
Τι ηλικίες έχουν σήμερα τα παιδιά σας;
Η κόρη μας είναι 4,5 ετών και ο γιος μας 18 μηνών.
 
Και πώς αποφασίσατε να αφήσετε το Ισραήλ για να μετακομίσετε στην Κύπρο;
Ο βασικός λόγος ήταν το επαγγελματικό. Η εταιρεία που εργάζεται ο σύζυγός μου, του προσέφερε μετάθεση σε άλλη χώρα με πολύ καλά χρήματα. Επιλέξαμε την Κύπρο, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που είχαμε γιατί έμοιαζε πολύ κοντά σε όσα γνωρίζουμε και αγαπάμε στο Ισραήλ, την πατρίδα μας. Ενώ και η μικρή απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες ήταν ιδανική για τις οικογένειες μας για να έρχονται να μας επισκέπτονται. Είχαμε επισκεφθεί το νησί και πριν βεβαίως και το είχαμε λατρέψει, άρα η Κύπρος ήταν μονόδρομος.
 
Πόσα χρόνια είστε ζευγάρι;
Τον ερχόμενο Ιούνιο, κλείνουμε μαζί 10 χρόνια. Έπειτα από δύο χρόνια που ήμασταν ζευγάρι, αποφασίσαμε να παντρευτούμε και να κάνουμε πλάνα επέκτασης της οικογένειας μας. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν μία δύσκολη και μακροπρόθεσμη διαδικασία, έτσι το τρέξαμε σχεδόν αμέσως μετά το γάμο μας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που όταν δουν έναν από τους δυο μας με τα παιδιά ρωτάνε ‘μα που είναι η μαμά;’ ή ‘πού είναι η γυναίκα σου;’.
Με ποιο τρόπο γίνατε γονείς; Μέσω παρένθετης μητέρας ή μέσω υιοθεσίας;
Χρησιμοποιήσαμε μία παρένθετη μητέρα και μία δότρια ωαρίων για να κάνουμε παιδιά. Μάλιστα, η παρένθετή μας, σήμερα είναι και πολύ καλή μας φίλη. Ενάμιση χρόνο μετά τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού μας, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ καλή σχέση. Γέννησε και τα δύο παιδιά μας και την αντιμετωπίζουμε πλέον ως μέλος της οικογένειάς μας. Σαν αδελφή και θεία των παιδιών μας.
 
Όταν πλέον μετακομίσατε στην Κύπρο και το περιβάλλον σας άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σύνθεση της οικογένειάς σας, πώς το αντιμετώπισαν;
Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία κακή αντίδραση από κανένα άτομο με το οποίο συναναστραφήκαμε. Αντίθετα μπορώ να πω ότι μας εξέπληξε η θετικότητα και η δεκτικότητα που λάβαμε. Πήγαμε με τα παιδιά μας σε τρία διαφορετικά νηπιαγωγεία και σε όλες τις περιπτώσεις οι υπεύθυνοι ήταν πολύ θετικά προσκείμενοι απέναντί μας και πολύ δεκτικοί.
Μάλιστα αυτή την περίοδο ψάχνουμε σχολείο για τη μεγάλη μας κόρη, για του χρόνου και τα δύο σχολεία που επισκεφθήκαμε μέχρι στιγμής, μας είπαν το πόσο περήφανα είναι για τη διαφορετικότητα μας και ότι θα ήταν πολύ χαρούμενοι να μας δεχτούν στο σχολείο τους με το νέο σχολικό έτος. Το νηπιαγωγείο της κόρης μας μάλιστα, μας προσκάλεσε να μιλήσουμε σε δασκάλους, γονείς και παιδιά για την ιστορία και την οικογένεια μας. Οι αντιδράσεις και η υποδοχή ήταν πολύ ζεστές.

Μαμά από τη σκοπιά μας δεν είναι ένας ρόλος που σχετίζεται με το φύλο, αλλά ένας ρόλος που έχει ευθύνες.
Η μεγάλη σας κόρη μοιράστηκε ποτέ μαζί σας κάτι που την ενόχλησε ή κάποιο σχόλιο που άκουσε στο σχολείο σε σχέση με την οικογένειά σας;
Όταν πρωτοπήγε στο σχολείο, δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τους άλλους γονείς και τα παιδιά έτσι όλοι υπέθεταν ότι είχε και μαμά. Όταν την ρωτούσαν, δεν ήξερε πώς να εξηγήσει ότι έχει μόνο δύο μπαμπάδες. Όταν επισκεφθήκαμε το νηπιαγωγείο για να συστήσουμε την οικογένεια μας στα παιδιά, η κόρη μας έγινε πολύ διάσημη, αφού ήταν το μοναδικό παιδί με δύο μπαμπάδες. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά, γονείς μας πλησίαζαν για να μας πουν ότι τα παιδιά τους, τους έλεγαν ότι και αυτά ήθελαν να έχουν δύο μπαμπάδες.
 
Δεχτήκατε ποτέ κριτική όταν κατάλαβαν ότι η σύνθεση της οικογένειάς σας δεν ήταν αυτή που συνήθισαν;
Μόνο θετικές αντιδράσεις βιώσαμε μέχρι στιγμής και φυσικά ερωτήσεις από περιέργεια για την πορεία και τη ζωή μας.
 
Πώς είναι η καθημερινότητά σας; Για παράδειγμα όταν πηγαίνετε με τα παιδιά στο σχολείο δεν έτυχε να αντιληφθείτε περίεργα βλέμματα;
Όχι, καθόλου. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που όταν δουν έναν από τους δυο μας με τα παιδιά ρωτάνε ‘μα που είναι η μαμά;’ ή ‘πού είναι η γυναίκα σου;’, κι εμείς απλώς του διορθώνουμε λέγοντας ότι είμαστε μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες, λαμβάνοντας θετικές αντιδράσεις.
 
Σε πρακτικά θέματα, υπάρχουν δυσκολίες όταν δεν υπάρχει μαμά;
Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Ίσως να είναι δύσκολο για οικογένειες που ξεκίνησαν με μια μαμά και στην πορεία την έχασαν για οποιοδήποτε λόγο. Εμείς, ξεκινήσαμε την οικογένειά μας με δύο μπαμπάδες, δεν υπήρχε πουθενά ο όρος ή η έννοια της μαμάς. Μαμά από τη σκοπιά μας δεν είναι ένας ρόλος που σχετίζεται με το φύλο, αλλά ένας ρόλος που έχει ευθύνες. Ως πατεράδες δίνουμε στα παιδιά μας όλα όσα έχουν και τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν μητέρα και πατέρα.
 
Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση για να μετακομίσετε στην Κύπρο, ελέγξατε καθόλου τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί; Το κατά πόσο είναι έτοιμη η κοινωνία εδώ να δεχτεί τη σύνθεση της οικογένειάς σας;
Πριν μετακομίσουμε ελέγξαμε τα δικαιώματα που παρέχονται στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα βιώναμε ρατσισμό και διακρίσεις από το ίδιο το κράτος αρχικά. Γνωρίζαμε και για την ύπαρξη νομικής αναγνώρισης ζευγαριών από άτομα ιδίου φύλου, αλλά και για τη νομοθεσία ενάντια σε ρητορικές μίσους σε αντίθεση με άλλες χώρες που εξακολουθούν να βιώνουν μεσαίωνα σε αυτούς τους τομείς. Αυτό που δεν γνωρίζαμε φυσικά ήταν τη γνώμη του κόσμου απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα και πώς θα μας αντιμετώπιζε η τοπική κοινωνία. Παρόλα αυτά, και ένεκα του ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της ΕΕ, υποθέσαμε ότι θα πηγαίναμε σε μία δεκτική χώρα, αφού ήδη γνωρίζαμε και το πόσο φιλόξενος λαός είναι οι Κύπριοι. Ελπίζαμε λοιπόν ότι θα μας δεχόντουσαν ως ίσους.
Κάποιες φορές νιώθουμε ότι είμαστε η μόνη γκέι οικογένεια στην Κύπρο με δύο μπαμπάδες.
Επικοινωνήσατε καθόλου με την ACCEPT Κύπρου για συμβουλές, πριν τη μετακόμιση;
Όχι. Μάθαμε για τη συγκεκριμένη οργάνωση μόλις πριν από μερικούς μήνες.
 
Φοβήθηκες ποτέ για ακραίες συμπεριφορές εναντίον της οικογένειάς σου;
Όχι. Όχι στην Κύπρο τουλάχιστον.
Αυτό που νιώθουμε εμείς στην Κύπρο, είναι ότι οι περισσότεροι σέβονται τη ζωή του άλλου.
Πρόσφατα δημιουργήσατε ένα group στο Facebook με την ονομασία «Gay Parenting in Cyprus». Ποιος είναι ο σκοπός του;
Έχουμε κάτι παρόμοιο και στο Ισραήλ, και απ’ εκεί πήραμε την ιδέα. Το group στο Ισραήλ βοηθάει με συμβουλές τους ομόφυλους γονείς και όλες τις προσκλήσεις που προκύπτουν όταν αποφασίσεις να γίνεις γκέι γονιός. Ο βασικότερος λόγος που δημιουργήσαμε αυτό το group στην Κύπρο, ήταν για να γνωρίσουμε και άλλους γκέι γονείς, αφού κάποιες φορές νιώθουμε ότι είμαστε η μόνη γκέι οικογένεια στην Κύπρο με δύο μπαμπάδες και θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν κι άλλες παρόμοιες οικογένειες.
Σας αρέσει η ζωή σας στην Κύπρο;
Αγαπάμε τη ζωή μας στην Κύπρο. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί, ζεστοί και δεκτικοί. Αυτό που νιώθουμε εμείς, είναι ότι οι περισσότεροι σέβονται τη ζωή του άλλου, και τον αφήνουν να ζήσει όπως επιθυμεί.
Είστε ευτυχισμένοι;
Ναι, απόλυτα ευτυχισμένοι. Αγαπάμε τη ζωή μας. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα είναι τέλεια και όμορφα. Αλλά και οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι μέρος του να έχει κάποιος μία οικογένεια. Δεν πιστεύουμε εξάλλου ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε διαφέρουν σε κάτι απ’ αυτές που αντιμετωπίζουν οι straight οικογένειες. Στο τέλος της ημέρας αυτό που πιστεύουμε και πρεσβεύουμε είναι πως αυτό που κρατάει μια οικογένεια δεμένη και υγιή είναι η αγάπη. Όσο υπάρχει αγάπη λοιπόν δεν μετράει αν οι γονείς είναι δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες ή ένας μπαμπάς ή μία μαμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου