Menu

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι αθλητές που ταυτίστηκαν με την διαφορετικότητα

Η Ομομοφυλοφιλία και ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις.
Η διαρκής και έντονη έκθεση των πρωταθλητών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποτρέπουν όσους έχουν επιλέξει ως συντρόφους ζωής, άτομα του ιδίου φύλου από το να εκδηλώνουν δημόσια τις επιλογές τους. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν ασφαλώς και οι παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις.
Ωστόσο, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι του αθλητισμού, που είτε κατά την διάρκεια της καριέρας τους, είτε αργότερα, πήραν την απόφαση να δημοσιοποιήσουν την σεξουαλική επιλογή τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί ο Κόλιν Τζάκσον. Ο -ουαλικής καταγωγής- Βρετανός σπρίντερ, με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στα 110 μ. εμπόδια, αποκάλυψε προ δεκαημέρου, σε εκπομπή της σουηδικής τηλεόρασης, ότι είναι ομοφυλόφιλος, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν το είχε αρνηθεί δημοσίως, επειδή δεν ήθελε η περίπτωση του να γίνει αντικείμενο συζήτησης.
«Ότι αισθάνονται οι άνθρωποι είναι δικαίωμα τους και αποτελεί μέρος της ιδιωτικής τους ζωής. Αυτό δεν σχετίζεται επ΄ ουδενί με το αθλητικό σκέλος. Απλά οφείλουμε να το σεβόμαστε. Εάν μας σέβονται, τους σεβόμαστε. Είναι τόσο απλό», δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Πολ Πογκμπά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Με αφορμή αυτές τις περιπτώσεις, ας θυμηθούμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών, που επέλεξαν να γνωστοποιήσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Ήταν το 1981 όταν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Αμερικανίδα -τσεχοσλοβακικής καταγωγής- πρωταθλήτρια του τένις ήταν σαφώς «πρωτοπόρος» στο θέμα της δημοσιοποίησης της σεξουαλικής ταυτότητάς της, και μάλιστα σε μία εποχή που αυτή η συζήτηση δεν γινόταν με την ίδια ευκολία, όπως σήμερα.
Δραματική κατάληξη είχε η περίπτωση του Τζον Φάσανου. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής της Νότιγχαμ Φόρεστ, Τζον Φάσανου, δήλωσε το 1990 ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γι αυτόν τον λόγο αποπέμφθηκε από την ομάδα του, η καριέρα του πήρε την κατιούσα και ύστερα από οκτώ χρόνια αυτοκτόνησε.
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει και η περίπτωση του Γκρεγκ Λουγκάνης. Ο κορυφαίος καταδύτης όλων των εποχών μίλησε ανοικτά για την σεξουαλική του προτίμηση το 1994, ενώ παράλληλα, συμμετείχε στους «Gay Games».
Πέντε χρόνια αργότερα και σε ηλικία μόλις 19 ετών, η Γαλλίδα τενίστρια, Αμελί Μορεσμό, που εξέπληξε τους πάντες φθάνοντας στον τελικό του open Αυστραλίας, αποκάλυψε το «μυστικό» της και λίγο αργότερα, δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις, πως αισθάνθηκε σαν να έχει «περάσει από παλιρροιακό κύμα».
Μία συνέντευξη στην εφημερίδα «Daily Mail», επέλεξε το 2009, ο Γκάρεθ Τόμας για να επικοινωνήσει την προτίμηση του στους άνδρες. Εκείνη την εποχή, ο άσος του ράγκμπι μετρούσε πλέον των 100 συμμετοχών στην εθνική ομάδα της Ουαλίας.
Το 2011 ο Αμερικανός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, Τζόνι Γουέϊρ, ανακοίνωσε ότι θα παντρευτεί τον σύντροφο του. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ακολούθησαν στο Σότσι της Ρωσίας, η ομοφυλοφιλία χαρακτηρίσθηκε «αδίκημα»… Έναν χρόνο αργότερα, το 2012, χωρίς κανείς να το περιμένει, η Σουηδή, Ολυμπιονίκης κι επτάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια του σκι, Ανια Πάερσον, δηλώνει σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι συζεί με την σύντροφο της επί σειρά ετών.
Τον σχετικό κατάλογο, συμπληρώνουν αρκετοί διάσημοι και λιγότερο γνωστοί αθλητές, όπως ο Γερμανός ποδοσφαιριστής, Τόμας Χιτζλσπέργκερ, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Τζέισον Κόλινς, ο κατσέρ, Ντάρεν Γιανγκ, ο Βρετανός καταδύτης, Τομ Ντάλεϊ και ο άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Μάϊκλ Σαμ.
ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου