Menu

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο ρατσισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τη μορφή του ναζισμού»

«Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν ήρθε ξαφνικά στην επιφάνεια, έχει βαθιές ρίζες σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας», υπενθύμισε ο Ζούρι Αμπντεραχίμ, πρόεδρος της οργάνωσης Αφρικανών μεταναστών «Watoto Africa» («Τα παιδιά της Αφρικής») στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο Ζούρι Αμπντεραχίμ, που ζει στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια, έδωσε δύο καθημερινά παραδείγματα του πώς ο ίδιος έχει βιώσει τον ρατσισμό. Στο πρώτο περιστατικό, όπως αφηγήθηκε, ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μαγαζιού και του το απαγόρευσαν γιατί ήταν, λέει, αλλοδαπός, ενώ το δεύτερο περιστατικό εκτυλίχθηκε απογευματινές ώρες σε καφετέρια, όπου του είπαν ότι δεν μπορεί να καθίσει γιατί, λέει, όλα τα τραπέζια ήταν ρεζερβέ. Κι όταν επέμεινε, του αποκάλυψαν τον πραγματικό λόγο, ότι στο μαγαζί «δεν βάζουμε αλλοδαπούς».
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με κεντρικό σύνθημα «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε» και περιλαμβάνει συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και για την αντιπροσφυγική πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο», καθώς επίσης συναυλίες με πλήθος καλλιτεχνών, διεθνείς κουζίνες, θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα ατόμων με αναπηρία «ΘΕΑΜΑ», εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτικής γελοιογραφίας, προβολές και πολλά άλλα δρώμενα. Σημειώνεται ότι στην Αντιρατσιστική Γιορτή συμμετέχουν και διεθνείς προσκεκλημένοι από το αντιφασιστικό κίνημα της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Ισπανίας, καθώς επίσης και ο ευρωβουλευτής των Podemos, Miguel Urban.
Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, ανέφερε ότι «το προσφυγικό για μας δεν έχει τελειώσει. Τώρα φωτογραφίζουμε τους πρόσφυγες στα προσφυγικά καμπ, όμως έχουμε πρόσβαση μόνο σε κάποια από τα καμπ. Για μας το προσφυγικό δεν είναι νούμερα, είναι προσωπικές ιστορίες».
Αναφερόμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε ακόμα για τη συνήθη απουσία της πλειονότητας των ΜΜΕ από την ακροαματική διαδικασία, καθώς επίσης και για τις συνθήκες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου δεν λειτουργούν καν τα μικρόφωνα, ζητώντας την οριστική μεταφορά της δίκης στο Εφετείο.
«Ο ρατσισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα πια με τη χειρότερη μορφή του, αυτή του ναζισμού», είπε ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι η απουσία των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών από το δικαστήριο είναι «η απόλυτη προσβολή της Δικαιοσύνης».
► Το πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου