Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων ψήφισε την Τετάρτη και η Μάλτα. Ηταν προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ να είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στη νέα του θητεία.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε διακομματική στήριξη, αφαιρεί χαρακτηρισμούς όπως «ο σύζυγος», «η σύζυγος», «μητέρα» και «πατέρας» και τους αντικαθιστά με τους αόριστους ως προς το γένος χαρακτηρισμούς «σύζυγος» (χωρίς τον προσδιορισμό του άρθρου) και «γονέας ο οποίος τεκνοποίησε» και «γονέας ο οποίος δεν τεκνοποίησε».
Ο Μουσκάτ είπε ότι η διατύπωση αυτή απαιτείται προκειμένου να αποφεύγεται η κατηγοριοποίηση οποιουδήποτε μέλους της κοινωνίας, ενώ απέρριψε ως «αστείες» τις κατηγορίες ότι έτσι θα καταργηθούν «Η μέρα της μητέρας» ή «Η μέρα του πατέρα».
Στις 3 Ιουνίου, ο Μουσκάτ εξασφάλισε δεύτερη θητεία και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα.
Η Μάλτα, η οποία στο παρελθόν υπήρξε μια υπερσυντηρητική χώρα, τα τελευταία χρόνια υιοθετεί σταθερά περισσότερο προοδευτική νομοθεσία. Το 2011 αποφάσισε με δημοψήφισμα να επιτρέπεται το διαζύγιο και το 2014 ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης.
Η Μάλτα έγινε η 24η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δύο μόλις εβδομάδες μετά την έγκριση ανάλογου νομοσχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Μόνο ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ το υπερψήφισαν 66 και δεν υπήρξαν αποχές.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάιμον Μπουσουτίλ δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψήφισε το νομοσχέδιο επειδή η κοινωνία αλλάζει και επειδή δεν άλλαξε τίποτα από το σύμφωνο συμβίωσης που δίνει ίσα δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια σε όσους το συνάπτουν.
Το Κίνημα Δικαιωμάτων των Ομοφυλόφιλων Μάλτας χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου με πάρτι στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι σε πλατεία έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Βαλέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου