Menu

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΚΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ που πήγαν κόντρα στα στερεότυπα

Την πρώτη γυναίκα και μάλιστα ομοφυλόφιλη πρωθυπουργό αποκτά η Σερβία, μία χώρα που οι διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι πολύ έντονες.
Η 41χρονη Άνα Μπρνάμπιτς προστέθηκε στη μικρή, δυστυχώς, λίστα με τους πρωθυπουργός που έχουν δηλώσει ανοιχτά και υπερήφανα την έλξη τους για το ίδιο φύλο. Η τοποθέτησή της -κατ’ επιλογήν του προέδρου της χώρας και πρώην πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.  
Με αφορμή την τοποθέτηση της Μπρνάμπιτς ως πρωθυπουργού της Σερβίας, το altsantiri.gr θυμάται ακόμη τέσσερις πρωθυπουργούς που όχι μόνο «έχουν βγει από την ντουλάπα», αλλά διεκδικούν ισότητα και ίσα δικαιώματα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Η «πρωτιά» από την πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας...Η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη ηγέτης που αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας έγινε η ισλανδή Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ.
Η Σιγκουρδαντότιρ ορκίστηκε ως μεταβατική πρωθυπουργός της χώρας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, της παραίτησης του συντηρητικού πρωθυπουργού GeirHaarde και των μαζικών διαδηλώσεων για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Πρώην αεροσυνοδός με έντονη συνδικαλιστική δράση έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι λεσβία, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά επιτυχημένη υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων
Στις 27 Ιουνίου 2010, με την εφαρμογή του νόμου που καθιστά νόμιμο το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η σύντροφός της, Γιονίνα Λεοσντότιρ, έγινε η πρώτη κυρία της Ισλανδίας καθώς ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τη Σιγκουρδαντότιρ.
Η Σιγκουρδαντότιρ ανακοίνωσε το 2012 ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2013 και ότι θα παραιτούνταν από την πολιτική.
Ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Βελγίου
Ο ‘Ελιο ντι Ρουπό έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Βελγίου καθώς και ο πρώτος σοσιαλιστής γαλλόφωνος που αναλαμβάνει το αξίωμα από το 1974.
Ο ντι Ρούπο γεννήθηκε στο Βέλγιο από Ιταλούς μετανάστες. Παιδί μιας οικογένειας με οκτώ αδέλφια, έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν μόλις ενός έτους ενώ η αγράμματη μητέρα αναγκάστηκε να δώσει κάποια από τα αδέλφια του σε ορφανοτροφείο.
Είναι ο δεύτερος αρχηγός κυβέρνησης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει διακηρύξει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του.
Το 1996 είχε κατηγορηθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Η κατηγορία αποδείχθηκε ψευδής, ωστόσο ο ντι Ρούπο είχε δηλώσει πως σκέφτηκε ακόμη και να αυτοκτονήσει αν δεν αθωωνόταν πλήρως.
Ο πρώτος ηγέτης χώρας που παντρεύτηκε τον σύντροφό του
O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ παντρεύτηκε τον βέλγο σύντροφό του Γκοτιέ Ντεστενέ και έκτοτε έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με σύντροφο του ιδίου φύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη από τα πρώτα του χρόνια στην πολιτική, του έστελναν προσκλήσεις που απευθύνονταν στον «κύριο και την κυρία Μπετέλ» τις οποίες και αρνούνταν πάντα. «Πολύ απλά, αν δεν είναι καλεσμένος και ο Ντεστενέ, δεν πηγαίνω ούτε εγώ», ξεκαθαρίζε.
Η κυβέρνησή του που ορκίστηκε το 2013 ήταν μόλις 6 μηνών όταν νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Ήδη, ωστόσο, από το 2008 ο Ξαβιέ Μπετέλ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ από το 2010 έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του.
Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση
Η ανακοίνωση του αρραβώνα του με τον Ντεστενέ Γκοτιέ είχε προκαλέσει την περίφημη ομοφοβική δήλωση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος είχε γράψει στο twitter: «Από την Ευρώπη των εθνών – κρατών στην Ευρώπη των πουστ@@δων»
 
Άμεσος και απόλυτα ψύχραιμος ο Μπετέλ είχε απαντήσει: «Hello, I heard your want to tell me something, but I don’t speak greek. Sorry…». (Γεια, άκουσα ότι θέλεις κάτι να μου πεις, αλλά δεν μιλώ Ελληνικά. Συγνώμη…)
Ο νεαρός πρωθυπουργός γνωστοποίησε τον Αύγουστο του 2014 την πρόθεσή του να παντρευτεί με τον σύντροφό του, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά.
Γκέι, μετανάστης και γιος Ινδού ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας Φάιν Γκέιλ εξέλεξε πριν από λίγες ημέρες νέο ηγέτη του τον Λίο Βαράντκαρ, έναν 38χρονο πολιτικό, γιο ενός Ινδού μετανάστη, ο οποίος διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι.
Ο Βαράντκαρ, ο οποίος έκανε coming out πριν από δύο χρόνια έγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της συντηρητικής, καθολικής χώρας και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το αξίωμα αυτό.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λίο Βαράντκαρ στη θέση του Κένι μαρτυρά τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές στην Ιρλανδία τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Γιος ενός Ινδού μετανάστη και μιας Ιρλανδέζας, σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Μια «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, όπου η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Ο ίδιος πάντως αρνείται να δεχτεί τον ρόλο του «πρωτοπόρου» σε οποιονδήποτε τομέα.
«Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξήγησε.
Το 2015 στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από την πολιτική λιτότητας.
Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας
H Άνα Μπρνάμπιτς, η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας,  είναι απόφοιτη του πανεπιστήμιου του Χαλ στην Αγγλία και με σπουδές και στις ΗΠΑ. Είχε βραβευτεί στο παρελθόν ως «επιχειρηματίας της χρονιάς» στη χώρα της ενώ μιλάει αγγλικά και ρωσικά.
Έγινε πέρυσι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη υπουργός της Σερβίας, είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου εξαιτίας της χαμηλής επίδοσης της χώρας στα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας.  
Σύμφωνα με ακτιβιστές και ΜΚΟ, τα μέλη της εν λόγω κοινότητας συνεχίζουν να υφίσταται διώξεις, διακρίσεις και βία, ενώ η Διεθνής Αμνησία έχει κατατάξει τη Σερβία μεταξύ εκείνων των χωρών του κόσμου όπου παρατηρείται ξεκάθαρη έλλειψη βούλησης για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.  
«Πιστεύω ότι η Άνα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους. Η απόφασή του, ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου