Menu

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ρατσισμός και ξενοφοβία στο online gaming

Αν περάσετε αρκετό χρόνο καταδιώκοντας τρομοκράτες ή άλλους ψηφιακούς «κακούς» σε online βιντεοπαιχνίδια, σίγουρα θα συναντήσετε παίκτες που ανταλλάσσουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά σχόλια – από ισλαμοφοβικούς Ευρωπαίους μέχρι Ιάπωνες και Κορεάτες που τσακώνονται για διεκδικούμενα νησιά. Πάρτε για παράδειγμα το παιχνίδι H1Z1: King of The Hill, το τρίτο πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή στo Steam, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα με online games. Στην Ασία, κάποιες φορές στο παιχνίδι εισβάλλει ο Κόκκινος Στρατός, μία ομάδα Κινέζων παικτών που στριμώχνουν τους άλλους παίκτες και τους υποχρεώνουν να πουν (από τα μικρόφωνα που φοράνε για να επικοινωνούν με συμπαίκτες μέσα στο παιχνίδι) τη φράση «China number one». Αν δεν το κάνουν, τους σκοτώνουν – πάντα μέσα στο παιχνίδι.
Τα κατορθώματά τους, μαζί με αντίστοιχα παρόμοιων ομάδων από άλλες χώρες ανεβαίνουν στο YouTube και εκπροσωπούν μια τάση που εξαπλώνεται στο online gaming: την εξάπλωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Κάποτε το gaming περιοριζόταν στις παιχνιδομηχανές που βρίσκονταν στο σαλόνι, αλλά οι εξελίξεις στις ιντερνετικές ταχύτητες και τη multiplayer τεχνολογία επιτρέπουν σε χιλιάδες παίκτες από όλον τον κόσμο να μπουν στο ίδιο παιχνίδι, ανταλλάσσοντας από τα μικρόφωνά τους επιδοκιμασίες ή βρισιές.
Σε δημοφιλή παιχνίδια όπως το Overwatch της Activision Blizzard ή το Rainbow Six Siege της Ubisoft, οι φραστικές επιθέσεις αντανακλούν όλο και περισσότερο εντάσεις μεταξύ χωρών στον αληθινό κόσμο. «Αν μιλάς ρωσικά, θα διαπιστώσεις έντονο μίσος από άλλους παίκτες» λέει ο 25χρονος Γιαν, Δανός φοιτητής που παίζει Counter-Strike: Global Offensive και Rainbow Six Siege σε ευρωπαϊκούς servers. «Λόγω της κρίσης στη Συρία και των κυμάτων προσφύγων, αν μιλήσεις με μεσανατολική προφορά, επίσης θα ακούσεις πολλές βρισιές».
Η τοξική συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο εμφανής καθώς οι servers μέσω τον οποίων λειτουργούν τα παιχνίδια πλέον περιλαμβάνουν τμήματα ηπείρων και όχι χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα διεθνές μείγμα παικτών. Αυτό σημαίνει ότι παίκτες του Κόκκινου Στρατού μπορούν να συναντηθούν στο ίδιο παιχνίδι με παίκτες από την Ταϊβάν ή άλλες χώρες της Ασίας. Σε παιχνίδια όπως το H1Z1 (φωτογραφία επάνω) οι παίκτες σπέρνουν την καταστροφή online κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα, γεγονός που ενθαρρύνει συμπεριφορές οι οποίες εκτός παιχνιδιού θα ήταν μη αποδεκτές. Ενώ στο Rainbow Six Siege, τα ψευδώνυμα μπορούν να είναι από αντισημιτικά μέχρι ισλαμοφοβικά και ομοφοβικά.
Καθώς το online gaming μπαίνει σταδιακά στην περιοχή των επαγγελματικών σπορ, επιβάλλεται ένας στοιχειώδης έλεγχος. Η ομάδα Toronto Esports αναγκάστηκε να αποβάλλει έναν παίκτη της τον περασμένο μήνα όταν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού εκστόμισε τη λέξη nigger 60 φορές! Το παιχνίδι H1Z1 στους όρους χρήσης ορίζει ότι βρισιές και ακραίες εκφράσεις αποτελούν λόγο τιμωρίας και αποβολής, αλλά ο τεράστιος αριθμός διαφορετικών γλωσσών δυσκολεύει πολύ την εφαρμογή των κανόνων. Κάποια παιχνίδια, όπως το δημοφιλές στα κινητά Clash Royale, περιορίζουν τους χρήστες σε προκαθορισμένες φράσεις. Ενώ το League of Legends της Tencent Holdings, διαβόητο για την ανάρμοστη συμπεριφορά πολλών παικτών του, κατόρθωσε να περιορίσει το φαινόμενο δίνοντας ανταμοιβές στους παίκτες που επιδείκνυαν καλή συμπεριφορά. Απόδειξη ότι, με τις σωστές μεθόδους, οι παίκτες μπορούν να συγκρατήσουν τις ορμές τους.

1 σχόλιο:

  1. χωρίς διαφήμισης και χωρίς να σβήνονται τα link απο τής ταινίες η σειρές. Όλες η ταινίες και σειρές ειναι σε 720p & 1080p. https://promovies.pro/

    ΑπάντησηΔιαγραφή