Menu

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ACCEPT ΛΟΑΤ: Περιμένουμε απαντήσεις στο θέμα Αρχιεπισκόπου

Θέματα που άπτονται της ανάγκης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάγκης καταδίκης κάθε μορφής ρητορικού ομοφοβικού λόγου μίσους, συζήτησαν σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε στα γραφεία του ΔΗΣΥ με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της  Ομοφοβίας, η οποία καθιερώθηκε στις 17 Μάϊου του 1990 όταν η ομοφυλοφιλία έπαυσε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι με χαρά βλέπει ότι μερικά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η ΛΟΑΤ κοινότητα στην Κύπρο έχουν μπει στη συζήτηση με τον ΔΗΣΥ αλλά και με τα άλλα κόμματα. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα και ειδικά το πιο βασικό θέμα για φέτος, που είναι αυτό της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής στο οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή πορεία υπερηφάνειας. 
Καταγγελίες κατά του Αρχιεπισκόπου  
Αναμένουμε κινήσεις από την Κυβέρνηση και σε αυτό χρειάζεται η στήριξη των κομμάτων διότι υπήρξαν καταγγελίες και είχαμε συγκεκριμένη καταγγελία, για την οποία ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει και αφορούν αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το 2016 ανέφερε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε κάποιες απαντήσεις ακόμη πάνω στο θέμα και θέλουμε να υπάρχει μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε προχωρεί σε δημόσιο λόγο, ρητορική είτε λόγω ομοφοβίας είτε λόγω τρανσφοβίας η οποία προωθεί βία ή μίσος». 
Η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ σέβεται «απόλυτα τη διαφορετικότητα, την ισότητα, τον απόλυτο σεβασμό στον σεξουαλικό προσανατολισμό» και καταδικάζει «ανεπιφύλακτα κάθε έκφραση ομοφοβικής ρητορικής μίσους και αναμένουμε μηδενική ανοχή από όπου και να προέρχεται». Ανέφερε επίσης ότι ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο σεβασμός, τα δικαιώματα και ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος από μόνο την ιδιότητα του ως ανθρώπου. Πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιστοιχούν σε υποχρεώσεις του κράτους όχι μόνο για να απέχει από οποιανδήποτε προσβολή αλλά και για να λαμβάνει θετικά μέτρα ώστε να προστατεύει και να υλοποιεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. «Δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, ελευθερία της έκφρασης, απαγόρευση των διακρίσεων είναι μόνο μερικά από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
 Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι τα δικαιώματα αυτά εύκολα μπορούν να καταστρατηγηθούν όταν ένα κράτος αδυνατεί να προστατεύει τους πολίτες από τις πράξεις βίας που προκαλούνται από την προκατάληψη ή που διαπράττονται με κίνητρο την προκατάληψη ή που δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για  την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Ανέφερε ότι η λήψη κάποιων μέτρων σε θεσμικό επίπεδο και η θέσπιση αυστηρών μέτρων τιμωρίας για τους ενόχους επιβάλλεται για την εξασφάλιση της ισότητας, της κοινωνικής αναγνωσιμότητας, της ορατότητας και της διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Αφορούν και περιπτώσεις εκφοβισμού όπως είναι τα σχολεία, το περιβάλλον εργασίας ή σε ιδιωτικούς χώρους που συχνά περνούν εντελώς απαρατήρητες και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από αρνητικές εμπειρίες όπως η λεκτική κακοποίηση και η παρενόχληση», πρόσθεσε.
Από την εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου